Lars Tvede: Vi skal holde op med at lade andre høste gevinsterne

Der kommer flere milliardvirksomheder ud af Skandinavien end af nogen anden region i verden. Men de forlader landet, når de bliver en succes. Der er potentiale og talent til meget mere dansk vækst, mener Lars Tvede, der er serieiværksætter, investor og bogaktuel.

Norden bugner af unicorn-potentiale. Selv om Danmark, Norge, Sverige, Island og Finland kun tegner sig for få pct. af verdens BNP, så er regionen den bedste i verden til at udklække nye teknologivirksomheder, der bliver solgt for mindst en milliard dollar – når man ser bort fra visse amerikanske delstater såsom Californien. Se figur 1. Og en milliard dollar er netop kriteriet for at opnå betegnelsen unicorn.[graph title="Norden er rugekasse for unicorns" align="right" image="https://www.mm.dk/wp-content/uploads/2017/04/MAK_Fig01_Norden-er-rugekasse-for-unicorns.png" image_full="https://www.mm.dk/wp-content/uploads/2017/04/MAK_Fig01_Norden-er-rugekasse-for-unicorns.png" caption="Figur 1" text="Danmark, Finland, Norge og Sverige udgør til sammen 2 pct. af verdens BNP, men står bag 7 pct. af alle salg af teknologivækstvirksomheder til en værdi af over 1 mia. dollar. " ]Kilde: Creandum[/graph]

Ifølge ventureselskabet Creandum kommer der langt flere af den type job- og innovationsskabende virksomheder ud af Norden end af resten af Europa. Faktisk er Norden hele 12 gange bedre til at skabe unicorns end resten af Europa. Set i forhold til BNP er Norden endog bedre til at skabe unicorns end USA. Se figur 2.

Mange af de skandinaviske unicorns er velkendte navne: Unity, Zendesk, Spotify, Skype, Just Eat og Sitecore, som alle undervejs i tilblivelsen har haft en eller flere skandinaver i stifterkredsen. Nordboere er kreative og innovative, frihedssøgende og antiautoritære.

Login