Løgnernes parlament

Politikere lyver, manipulerer og taler udenom, og de elsker at beskylde hinanden for det. I sidste uge var valgkampen knap nok skudt i gang, før de første anklager om løgn ramte mediebilledet, fordi Lars Løkkes Rasmussens (V) eksempel på en kontanthjælpsmodtager, der ikke gider arbejde, viste sig at være en anekdote fra en andenhåndskilde. ”Politiske modstandere vil gøre alt for at afsløre hinanden i at lyve,” siger professor i retorik Christian Kock. Derfor har politikerne udviklet et arsenal af gradbøjninger af løgnen. Mandag Morgen har identificeret syv.

Verdens tre mest mytiske væsener lige nu er ifølge satiresiden Helt Normal den afskyelige snemand, Loch Ness-uhyret og Lars Løkkes kontanthjælpsmodtager.[graph title="Syv måder at lyve på" caption="Figur 1  " align="right" image="https://www.mm.dk/wp-content/uploads/2016/01/45af0-va_fig01_syvmmaaderatlyvepaa.png" image_width="0" image_full="https://www.mm.dk/wp-content/uploads/2016/01/20e2c-va_fig01_syvmmaaderatlyvepaa.png" text=""]Kilde: Mandag Morgen [/graph]

Under 12 timer efter statsminister Helle Thorning-Schmidt havde udskrevet valget i onsdags, var Enhedslisten og fagforeningen 3F klar med valgkampens første anklage om løgn. I løbet af dagen brugte statsministerkandidat Lars Løkke Rasmussen (V) gentagende gange et eksempel på en kontanthjælpsmodtager, der sagde sit rengøringsjob op, fordi det ikke kunne betale sig for ham at arbejde. Men findes kontanthjælpsmodtageren? Det tror kritikerne ikke på, og de mener, historien er et udtryk for, at Løkke manipulerer med sandheden, når han turnerer debatten med budskabet om, at det ikke kan betale sig at arbejde i Danmark. Hvis Løkke har løjet, har han tabt slaget, forklarer professor i retorik ved Københavns universitet Christian Kock:

”Hvis du bliver fanget i en lodret løgn, har det konsekvenser, så politiske modstandere vil gøre alt for at afsløre hinanden i at lyve,” siger han.

Login