Løkke i limbo til flygtningetopmøder i FN

Lars Løkke har ikke meget manøvrerum for at redde Danmarks image som flygtningeforegangsland på de aktuelle topmøder om flygtninge i New York. For på hjemmebanen har Støjberg suspenderet Danmarks modtagelse af kvoteflygtninge. Og det huer hverken FN eller Obama.

I dag skulle have været en historisk dag. Obama er der. Ban Ki-moon, Theresa May og vores egen Lars Løkke Rasmussen er der. Sammen med mange flere af verdens stats- og regeringsledere er de i dag i New York til den første FN-generalforsamling om migration og flygtninge nogensinde for at finde effektive fælles løsninger på verdens enorme flygtningeproblemer. Over 65 millioner er på flugt. Det er ca. 5 millioner flere end for et år siden, hvor alvoren i flygtningekrisen gik op for mange. Se figur 1.

Alle lande er på papiret enige om, at det er en udfordring, der overgår hvert enkelt lands egne evner. Der skal fælles globale løsninger på bordet.[graph title="Flygtningekrisen nu og sidste år" align="right" image="https://www.mm.dk/wp-content/uploads/2016/09/ABA01.png" image_full="https://www.mm.dk/wp-content/uploads/2016/09/ABA01.png" caption="Figur 1" text="På verdensplan er flygtningekrisen stadig enorm med flere mennesker på flugt end nogensinde før. I Europa er der ankommet færre flygtninge i år end sidste år, men der er allerede flere, der er druknet på vej over Middelhavet. " ]Note: For Europa gælder tallene for perioden 1/1/2015-30/9/2015 samt 1/1/2016-12/9/2016. Kilde: UNHCR “Global Trends – Forced Displacement” 2014 og 2015 samt IOM.[/graph]

Men det ender i første omgang med hensigtserklæringer og en udskydelse af de konkrete løsninger til senere. Forhandlingerne er reelt afsluttet, og den resolutionstekst, der forventes at blive vedtaget, er en del mere udvandet, end hvad i hvert fald FN-generalsekretær Ban Ki-moon havde håbet på. Han havde bl.a. foreslået, at verdens lande skulle forpligte sig på at tage imod 1 million såkaldte kvoteflygtninge. Se tekstboks. I dag er tallet kun 100.000. Men den ambition blev blokeret af nationale særinteresser, siger ngo’en Amnesty, der har fulgt forhandlingerne nøje:

Login