Nyt Job til  
Jean-Charles Ellermann-Kingombe

Løkke sender Mette Frederiksens topdiplomat til Macron

Lars Løkke har udpeget Mette Frederiksens diplomatiske toprådgiver til posten som Danmarks næste ambassadør i Paris

Claus Kragh

Om

Hvem?

Jean Ellermann-Kingombe

Hvilket job?

Danmarks ambassadør i Paris fra 15. august

 

For en ambitiøs karrierediplomat var det indtil for ikke så længe siden først og fremmest Washington, Berlin og Beijing, der var interessante udeposter.

Det var her, sikkerhedspolitikken, den tunge europapolitik og handelsrelationerne blev håndteret, mens der for den danske ambassadør i Paris kunne gå lang tid mellem de vigtige politiske gæster hjemmefra.

Sådan er det ikke længere. I dag plejer både Lars Løkke Rasmussen og Mette Frederiksen omhyggeligt relationerne til Frankrigs præsident, Emmanuel Macron, i den fornemme præsidentbolig i Elyséespalæet, og derfor vil der blive hyppigt bud efter Jean Ellerman-Kingombe, når han efter sommerferien tiltræder som ambassadør i Paris efter mere end fem år som Mette Frederiksens internationale toprådgiver i Statsministeriet. 

Blå bog

Baggrund

  • 2019-2024: Departementsråd, Statsministeriet
  • 2017-2018: Konsulenthuset Struensee & Co.
  • 2016-2017: Danmarks ambassadør i Afghanistan
  • 2007-2016: Udenrigsministeriet
  • 2004-2007: Europa-Kommissionen
  • 1996-1999: Fuldmægtig, Udenrigsministeriet

Uddannelse

  • Uddannelse: Cand.merc., CBS, international business, 1996.

 

Udenrigsministeren, statsministeren og for den sags skyld også den tredje partileder i SVM-regeringen, forsvarsminister Troels Lund Poulsen, er alle i den situation, at de gør klogt i at vide, hvad der menes og siges i Paris, uanset om det handler om, hvorvidt der skal sendes tropper til Ukraine, eller om hvordan Europa håndterer relationen med USA.

Når det gælder strategisk tænkning på Europas vegne, er det efter Brexit og Angela Merkels pensionering i udpræget grad i Paris, at nytænkningen foregår.

Jean Ellerman-Kingombe er født og opvokset i Danmark med en dansk mor og en far fra det daværende Zaire – i dag Den Demokratiske Republik Congo. Han gik som barn i fransk skole og er dermed perfekt francophone. Og så har han en lang karriere bag sig i Udenrigsministeriet, Europa-Kommissionen og senest i Statsministeriet siden 2019 – vel at mærke, samme år Mette Frederiksen første gang blev statsminister. Netop årene i Statsministeriet betyder, at Ellermann-Kingombe har haft direkte kontakt med de centrale personer omkring præsident Macron, og det kan give ham en adgang, som en dansk ambassadør i Paris ellers normalt ikke har.

Mette Frederiksen er i dag næsten lige så stor Macron-fan som Løkke.

Omtalte personer

Jean-Charles Ellermann-Kingombe

Kommende ambassadør, Paris, Frankrig (15/8-24), departementsråd, Statsministeriet
cand.merc. (CBS, international business 1996)


Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu
Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu