Analyse: Løkkes rokade styrker næppe regeringen

Løkke har med sin nye ministerrokade tilgodeset kvinderne, de unge og Venstres geografiske forhold mellem by og land. Men det er svært at se rokaden som en klar styrkelse af hans regering.

Normalt foretager en statsminister en ministerrokade for at styrke regeringen. Hive friske kræfter ind på holdet og give regeringen et nyt pust. Sætte en ny kurs.

Det er dog svært at se, at Lars Løkke Rasmussens nye ministerrokade er en klar styrkelse af hans regering. For slet ikke at tale om en ny kurs.

Løkke har ganske vist tilgodeset kvinderne, de unge og Venstres interne geografiske forhold med sin rokade.

Men han mister to af sine allermest populære ministre, Karen Ellemann og Søren Pind. De kom ind som henholdsvis nummer 3 og 5 på den seneste ministermåling foretaget af Norstat for Altinget.

Karen Ellemann får dog formentlig en anden fremtrædende post som gruppeformand i Venstre. Hun kan dermed blive partiets første kvindelige gruppeformand. Det bliver afgjort torsdag.

Uanset hvordan man vender eller drejer det, tegner Søren Pinds afgang mest af alt et billede af en træt regering. Der er ingen grund til at betvivle, at Søren Pind taler sandt, når han forklarer sin exit med, at han føler sig ”tømt for kræfter”. Det er både modigt og forfriskende at høre en magtfuld toppolitiker tale om at forlade gamet i tide fremfor at fortsætte og ende som en sur gammel mand.

Men havde regeringen nu været fuld af ideer, visioner og en pipeline fuld af reformer, ville Søren Pind næppe have trukket sig.

Han lægger heller ikke skjul på, at også formandsopgøret i Venstre for tre år siden spiller en stor rolle. Med udsigt til Kristian Jensen som ny formand efter Løkke valgte han i stedet at trække stikket.

Valget af Tommy Ahlers som ny uddannelses- og forskningsminister efter Søren Pind kan både være godt og skidt. Det var rokadens helt store overraskelse. Tommy Ahlers, iværksætter, medlem af regeringens Disruptionråd og tidligere formand for samme regerings Iværksætterpanel, blev først meldt ind i partiet dagen før sin ministerudnævnelse. Hans politiske erfaringer er nærmest ikkeeksisterende.

Han stillede ganske vist op til folketingsvalget i 1998. Men det var for de konservative, og han måtte nøjes med 436 personlige stemmer i Sønderjyllands Amtskreds. Nu får han ansvaret for et stort og tungt ministerium med reelt 42.000 ansatte under sig og 200.000 studerende.

Tommy Ahlers vil formentlig appellere til mange unge vælgere. Hans succesrige erhvervskarriere og store kendiseffekt fra tv kan tiltrække nye unge vælgere. Men med udsigt til et folketingsvalg om 6-10 måneder får han ikke lang tid til at køre sig selv i stilling og sætte en markant ny kurs. Til gengæld er risikoen stor for at kløjs i det værditunge ministerium.

LA forpassede en mulighed

Valget af Jakob Ellemann-Jensen som ny minister var mere forudsigeligt. Han har længe lænet sig op ad en ministerpost. Spørgsmålet var blot hvilken. Nu lander han så miljø- og fødevareministerposten efter Esben Lunde Larsens overraskende afgang.

Posten som miljø- og fødevareminister er måske ikke den mest oplagte til Jakob Ellemann-Jensen. Men omvendt kan han med sin politiske snilde og store driftssikkerhed være med til at give Venstre en mere grøn profil.

Hvor Jakob Ellemann-Jensen kan være med til at styrke Storby-Venstre og dermed hive nogle af de tabte vælgere tilbage fra Socialdemokratiet, kan valget af Eva Kjer Hansen som ny minister for ligestilling, fiskeri og nordisk samarbejde ses som en styrkelse af Venstre i det sønderjyske.

Her har hun en solid vælgerplatform. Hun er valgt i Sydjyllands Storkreds med over 7.600 personlige stemmer og kan måske trække nogle af partiets tabte vælgere tilbage fra Dansk Folkeparti.

Udnævnelsen giver dermed et comeback til Eva Kjer Hansen, efter at de konservative for to år siden trak tæppet væk under hende som miljø- og fødevareminister efter lang tids mediestorm om landsbrugspakken.

Der har været spekuleret i, om Løkke vil bruge anledningen til at fortage en stor rokade. Det gjorde han ikke.

Han tør næppe røre ved forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen. Karsten Lauritzen får lov til at beholde sit skatteministerium. Og beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen træder nu ind i regeringens magtfulde økonomiudvalg.

De konservative er udmærket tilfredse med deres ministerposter. Størst usikkerhed var der måske om børne- og socialminister Mai Mercado. Men hun fortsætter formentlig som minister frem til næste valg.

Det er også svært at anklage partileder Søren Pape Poulsen for at have forspildt en gunstig chance for at ændre på sit ministerhold. Partiet ligger godt i meningsmålingerne. Og både Søren Pape og Brian Mikkelsen hører til blandt regeringens mest populære ministre.

Det samme kan ikke siges om Liberal Alliance og partileder Anders Samuelsen. Ud af de otte mindst populære ministre på Norstats rmåling for Altinget, tegner LAs ministerhold sig for seks af dem. Især ældreminister Thyra Frank har været genstand for mange spekulationer om, hvorvidt hun var fejlcastet til posten.

Men Anders Samuelsen har valgt at holde hånden under hende. Dermed forpassede han chancen for at sætte nye kræfter ind på ministerholdet som f.eks. den politiske ordfører Christina Egelund, der har markeret sig stærkt i medierne. Dermed vil debatten om Thyra Franks rolle som den minister i landet uden stort set et eneste lovforslag på sit politiske scoreboard fortsætte.

Med onsdagens rokade har Lars Løkke Rasmussen sat det hold, som formentlig skal forsøge at føre ham frem til en valgsejr næste år. Kun tiden kan vise, om det er stærkt nok.

Forrige artikel Farvel til den industrielle økonomi Farvel til den industrielle økonomi Næste artikel Nedtælling til valget Nedtælling til valget

Javel, fru statsminister

Javel, fru statsminister

ANALYSE: Mette Frederiksen vil ruske op i embedsværket, hvis hun vinder valget. Hun vil styrke Statsministeriet og tage stærkere politisk styring på prioriterede områder som børn. Men strategien er risikabel, og møgsager kan hobe sig op på hendes bord.

Brug verdensmålene effektivt til forretningsudvikling

Brug verdensmålene effektivt til forretningsudvikling

KOMMENTAR: Hvordan tager man som virksomhed verdensmålene til sig og bruger dem konkret i forretningsudviklingen? 13 danske virksomheder har fundet svarene gennem FN’s Udviklingsprogram SDG Accelerator. Lederen af programmet giver her et bud på, hvad andre kan lære af det.

Så meget fylder den private velfærd i din kommune

Så meget fylder den private velfærd i din kommune

Danmark oplever i disse år en gradvis privatisering af velfærden. Her kan du se andelen af private daginstitutioner, andelen af elever i private skoler og antallet af private plejeboliger i din kommune.

Politisk aristokrati A/S

Politisk aristokrati A/S

Den postpræsidentielle klubs p.t. største stjerne, Michelle Obama, sælger millioner af bøger og taler for fulde huse. Et fragmenteret mediebillede gør, at folk hungrer efter en koncentreret aften i selskab med fascinerende mennesker, mener dansk festival-direktør. Det er blevet en millionforretning for ekspolitikere og deres fruer.

Europas gamle stormagter er i en elendig demokratisk forfatning

Europas gamle stormagter er i en elendig demokratisk forfatning

ANALYSE: Frankrigs demokrati er lige så sygt som det britiske. Hverken i Paris eller London er parlamenterne i stand til at skabe folkelig konsensus om nødvendige politikker. Theresa Mays håndtering af Brexit vil sætte dybe spor i årtier. Præsident Macron overlever kun takket være Frankrigs autoritære system.

Den stille privatisering: Dansk velfærd træder ind i en ny epoke

Den stille privatisering: Dansk velfærd træder ind i en ny epoke

Hver syvende nye plejebolig drives af private. Antallet af fri- og privatskoler er højere end nogensinde. Antallet af børn i privatinstitutioner er tredoblet på få år. Danmark er på vej ind i en ny epoke, hvor den private velfærd vil fylde mere, forudser professor.

Over 30.000 børn bliver passet af private

Over 30.000 børn bliver passet af private

Private vuggestuer og børnehaver skyder frem over hele landet i disse år. Hver syvende daginstitution er i dag privat. I nogle kommuner er det op mod halvdelen. Eksperter forudser, at antallet vokser, i takt med at der skal oprettes op imod 6.000 flere pladser årligt.

Flere private plejeboliger til ældre aflaster kommunerne

Flere private plejeboliger til ældre aflaster kommunerne

Hver syvende nye plejebolig i Danmark bygges for private penge og skal drives af private operatører. Det stigende antal ældre er også blevet et marked for millioninvesteringer i private velfærdstjenester. Borgmestre i en stor og en lille kommune hilser de nye byggerier velkommen.

Set, læst og hørt: Rasmus Kjeldahl

Set, læst og hørt: Rasmus Kjeldahl

Mandag Morgen har bedt Rasmus Kjeldahl om tre kulturanbefalinger. Med musik fra unge, upcoming bands, en bog om Europas tilstand og et teaterstykke om parforholdet er der lidt for enhver smag.

Storhedstid for departementschefer

Storhedstid for departementschefer

Hvis en departementschef kan få en for departementet vigtig sag med i et regeringsgrundlag, er det en næsten-garanti for, at en ny minister vil tage sagen videre. Derfor bruger topembedsmændene tiden lige op til et folketingsvalg på at gennemgå såvel skuffesager som organisation.

Tag et opgør med de anonyme donationer

Tag et opgør med de anonyme donationer

KOMMENTAR: Politikere modtager mere offentlig støtte end nogensinde, men alligevel føler flere partier sig berettigede til at skjule deres private donorer. Det er demokratisk betænkeligt.

Regnearksledelsen har fejlet

Regnearksledelsen har fejlet

KOMMENTAR: Problemerne i Skat er et symptom på mange års fejlbehæftet tænkning i den offentlige sektor, hvor regneark udarbejdet af konsulenthuse har fået lov at diktere alt for meget alt for længe. Der er brug for færre konsulenter og mere ledelse.

Endnu en lærerreform, der svigter børn og unge med særlige behov

Endnu en lærerreform, der svigter børn og unge med særlige behov

KOMMENTAR: Uddannelsesministeren har nedsat en kommission, der skal komme med udspil til en ny læreruddannelse. Men der er ikke en eneste ekspert med forstand på specialpædagogik med ved bordet. Et signal om, at ministeren overser et af folkeskolens grundlæggende problemer.

Den demokratiske samtale med politikeren som cybersherif

Den demokratiske samtale med politikeren som cybersherif

En stor del af den politiske debat herhjemme begynder og foregår i dag på politikernes egne profiler på de sociale medier, og dermed er det også i politikernes magt at blokere de brugere, de ikke ønsker, skal blande sig i den demokratiske samtale.

Set, læst og hørt: Marie-Louise Boisen Lendal

Set, læst og hørt: Marie-Louise Boisen Lendal

Mandag Morgen har bedt Marie-Louise Boisen Lendal om tre kulturanbefalinger. Som direktør i den fødevarepolitiske tænketank Frej er hun dybt optaget af bæredygtighed, og det skinner igennem i anbefalingerne, der rummer tanker om kapitalisme, klimakamp og grøn virksomhedsledelse.

Start med at evaluere dig selv som mødeleder

Start med at evaluere dig selv som mødeleder

KOMMENTAR: En vej til at blive en bedre mødeleder er at evaluere sine egne møder på en systematisk måde, mener en af dem, der underviser kommende mødeledere. Det er i foreningen af teori og praksis, at guldet ligger.

Dampen er gået af privatiseringstoget

Dampen er gået af privatiseringstoget

Regeringen drømte for få år siden om at sælge el-, vand- og varmeværker for milliarder. Nu er privatiseringsbølgen bremset op i Danmark og mange andre steder i Europa. Det handler både om politik og økonomi.

Lilleholt: Målet var aldrig at sælge forsyningssektoren til en udenlandsk kapitalfond

Lilleholt: Målet var aldrig at sælge forsyningssektoren til en udenlandsk kapitalfond

Forsyningssektoren skal gøres mindre afhængig af tilskud og mere båret af markedskræfter. Men regeringen har ikke som mål, at der skal sælges ud af sektorens aktiver, fastslår energi-, forsynings- og klimaminister Lars Chr. Lilleholt. "Jeg har som minister – og det gælder også regeringen – ingen planer om at blande mig i ejerskabet."

Dueller på analyse og tal afgør forsyningssektorens fremtid

Dueller på analyse og tal afgør forsyningssektorens fremtid

Tænketanke, analyseinstitutter og interessenter på tværs af det politiske spektrum har de senere år bidraget til debatten om forsyningssektorens fremtid med argumenter for og imod involvering af private kræfter. Mandag Morgen kortlægger argumenterne fra et bredt felt af aktører.

Forbrugerejet fjernvarme kan blive centralt for Danmarks grønne omstilling

Forbrugerejet fjernvarme kan blive centralt for Danmarks grønne omstilling

Næsten to ud af tre boliger bliver varmet op af fjernvarme. Det nærmer sig europæisk rekord. Nu opfordrer dansk topekspert til, at vi for alvor bruger fjernvarmen i den grønne omstilling. ”Det bliver dyrere at lade være,” siger Brian Vad Mathiesen, professor i energiplanlægning ved Aalborg Universitet.

Nyt job: Torben Möger Pedersen bliver formand for CBS

Nyt job: Torben Möger Pedersen bliver formand for CBS

Som ny bestyrelsesformand på Copenhagen Business School skal Torben Möger Pedersen i samarbejde med rektor Nikolaj Malchow-Møller forsøge at sikre universitetet en plads blandt verdens bedste erhvervsuniversiteter.

"Den største fare ved maskinerne er at vi bliver som dem"

INTERVIEW: Teknologien byder på enorme gevinster, og hvis ikke vi kaster os ind i udviklingen, bliver vi udkonkurreret af dem, der gør. Men jo mere vores samfund og vi selv præges af teknologien, des mere mister vi af det, som gør os til mennesker og giver mening for os, advarer den tyske fremtidsforsker Gerd Leonhard.

Global topfeminist: Danmark sakker bagud på ligestilling

Global topfeminist: Danmark sakker bagud på ligestilling

INTERVIEW: Verden bliver rigere, sundere og mere sikker, hvis alle regeringer prioriterer ligestilling højere, mener Katja Iversen, leder af ngo'en Women Deliver. Hun skoser Danmark for at svigte ligestilling og for at have misset #MeToo-debatten.

Mødes I – eller holder I bare møder?

Mødes I – eller holder I bare møder?

KOMMENTAR: Møder er et nødvendigt, men ofte også udskældt element på mange arbejdspladser. Som leder er det din opgave at undgå, at subtile udelukkelsesmekanismer, alliancer og snævert fokus på egne agendaer blokerer for, at deltagerne kan samles om en fælles sag.

Ældres ensomhed kan også bygges væk

Ældres ensomhed kan også bygges væk

KOMMENTAR: Hvordan kan velfærdssamfundet bruge filantropiske fonde som en del af løsningen på presserende problemer? Udviklingen af seniorbofællesskaber er et godt eksempel på en opgave, hvor det giver god mening, og på en helt ny form for filantropi.

Et lille job har også ret

Et lille job har også ret

REPORTAGE: Aalborg Kommune inviterede sammen med Fokus Folkeoplysning lokale virksomheder og en håndfuld kontanthjælpsmodtagere på middag hos den socialøkonomiske restaurant Kaffefair. ’Et måltid med mening’ hed aftenen, der gik ud på at finde små deltidsjob til kommunens borgere på kanten af arbejdsmarkedet.

Politikere er blevet deres egne massemedier

Politikere er blevet deres egne massemedier

Højere partistøtte giver nye kommunikationsmuligheder hos danske politikere, som søsætter egne medier som aldrig før. Det har ændret nyhedernes fødekæde og vil give mere støj ved det kommende folketingsvalg. Måske bliver 2019 valgåret, hvor de traditionelle medier mister magten over dagsordenen.

Europas politikere er trætte af uafhængige journalister

Europas politikere er trætte af uafhængige journalister

Det tyske parti AfD er ved at oprette sit eget mediemæssige war room, hvorfra 20 journalister skal lave partiets egen 'dækning' af livet i Forbundsdagen. I Spanien kan journalisterne ikke længere stille spørgsmål til premierministeren. Uafhængige medier har det svært i mange EU-lande.

Med i maskinrummet: Sådan styrer politikerne dagsordenen

Med i maskinrummet: Sådan styrer politikerne dagsordenen

Danske vælgere foretrækker muligvis stadig tv-mediet i en valgkamp, men det er det, der foregår på politikernes egne kanaler, der afgør debatten, lyder det fra politisk strateg. Når partierne sætter tryk på, kan de dreje dagsordenen i deres retning, og det kan give taletid i medierne.

Mediecheferne: Vi vil sikre transparens

Mediecheferne: Vi vil sikre transparens

Mediernes opgave ved det kommende valg er vigtigere end nogensinde før. Det mærker man ude på redaktionerne, hvor mandskabet oprustes, og øjnene rettes mod sociale medier og risikoen for misinformation.

Set, læst og hørt: Margrethe Vestager

Set, læst og hørt: Margrethe Vestager

Margrethe Vestager serverer tre kulturanbefalinger til Mandag Morgens læsere. Hun kommer blandt andet omkring en oldgræsk tragedie, som hun har genlæst for første gang siden gymnasiet, og en illusionskunstner på Netflix.

Nyt job: Christian Harsløf er ny KL-direktør

Nyt job: Christian Harsløf er ny KL-direktør

Christian Harsløf havner i et af de største og mest betændte politiske brændpunkter, når han tiltræder som direktør for digitalisering og teknologi samt sundheds- og ældreområdet i KL.

Udkantslæge: Her behandler vi ikke patienterne ens

Udkantslæge: Her behandler vi ikke patienterne ens

KOMMENTAR: En læge i Grenaa og en læge i Århus midtby får den samme betaling for at tage sig godt af deres patienter. Men hvis de skal have lige god behandling, kræver det en meget forskellig indsats. Et lægefællesskab i Grenaa har taget konsekvensen og lavet deres egen udligningsordning mellem de stærkeste og de svageste patienter.