Analyse: Løkkes rokade styrker næppe regeringen

Løkke har med sin nye ministerrokade tilgodeset kvinderne, de unge og Venstres geografiske forhold mellem by og land. Men det er svært at se rokaden som en klar styrkelse af hans regering.

Normalt foretager en statsminister en ministerrokade for at styrke regeringen. Hive friske kræfter ind på holdet og give regeringen et nyt pust. Sætte en ny kurs.

Det er dog svært at se, at Lars Løkke Rasmussens nye ministerrokade er en klar styrkelse af hans regering. For slet ikke at tale om en ny kurs.

Løkke har ganske vist tilgodeset kvinderne, de unge og Venstres interne geografiske forhold med sin rokade.

Men han mister to af sine allermest populære ministre, Karen Ellemann og Søren Pind. De kom ind som henholdsvis nummer 3 og 5 på den seneste ministermåling foretaget af Norstat for Altinget.

Karen Ellemann får dog formentlig en anden fremtrædende post som gruppeformand i Venstre. Hun kan dermed blive partiets første kvindelige gruppeformand. Det bliver afgjort torsdag.

Uanset hvordan man vender eller drejer det, tegner Søren Pinds afgang mest af alt et billede af en træt regering. Der er ingen grund til at betvivle, at Søren Pind taler sandt, når han forklarer sin exit med, at han føler sig ”tømt for kræfter”. Det er både modigt og forfriskende at høre en magtfuld toppolitiker tale om at forlade gamet i tide fremfor at fortsætte og ende som en sur gammel mand.

Men havde regeringen nu været fuld af ideer, visioner og en pipeline fuld af reformer, ville Søren Pind næppe have trukket sig.

Han lægger heller ikke skjul på, at også formandsopgøret i Venstre for tre år siden spiller en stor rolle. Med udsigt til Kristian Jensen som ny formand efter Løkke valgte han i stedet at trække stikket.

Valget af Tommy Ahlers som ny uddannelses- og forskningsminister efter Søren Pind kan både være godt og skidt. Det var rokadens helt store overraskelse. Tommy Ahlers, iværksætter, medlem af regeringens Disruptionråd og tidligere formand for samme regerings Iværksætterpanel, blev først meldt ind i partiet dagen før sin ministerudnævnelse. Hans politiske erfaringer er nærmest ikkeeksisterende.

Han stillede ganske vist op til folketingsvalget i 1998. Men det var for de konservative, og han måtte nøjes med 436 personlige stemmer i Sønderjyllands Amtskreds. Nu får han ansvaret for et stort og tungt ministerium med reelt 42.000 ansatte under sig og 200.000 studerende.

Tommy Ahlers vil formentlig appellere til mange unge vælgere. Hans succesrige erhvervskarriere og store kendiseffekt fra tv kan tiltrække nye unge vælgere. Men med udsigt til et folketingsvalg om 6-10 måneder får han ikke lang tid til at køre sig selv i stilling og sætte en markant ny kurs. Til gengæld er risikoen stor for at kløjs i det værditunge ministerium.

LA forpassede en mulighed

Valget af Jakob Ellemann-Jensen som ny minister var mere forudsigeligt. Han har længe lænet sig op ad en ministerpost. Spørgsmålet var blot hvilken. Nu lander han så miljø- og fødevareministerposten efter Esben Lunde Larsens overraskende afgang.

Posten som miljø- og fødevareminister er måske ikke den mest oplagte til Jakob Ellemann-Jensen. Men omvendt kan han med sin politiske snilde og store driftssikkerhed være med til at give Venstre en mere grøn profil.

Hvor Jakob Ellemann-Jensen kan være med til at styrke Storby-Venstre og dermed hive nogle af de tabte vælgere tilbage fra Socialdemokratiet, kan valget af Eva Kjer Hansen som ny minister for ligestilling, fiskeri og nordisk samarbejde ses som en styrkelse af Venstre i det sønderjyske.

Her har hun en solid vælgerplatform. Hun er valgt i Sydjyllands Storkreds med over 7.600 personlige stemmer og kan måske trække nogle af partiets tabte vælgere tilbage fra Dansk Folkeparti.

Udnævnelsen giver dermed et comeback til Eva Kjer Hansen, efter at de konservative for to år siden trak tæppet væk under hende som miljø- og fødevareminister efter lang tids mediestorm om landsbrugspakken.

Der har været spekuleret i, om Løkke vil bruge anledningen til at fortage en stor rokade. Det gjorde han ikke.

Han tør næppe røre ved forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen. Karsten Lauritzen får lov til at beholde sit skatteministerium. Og beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen træder nu ind i regeringens magtfulde økonomiudvalg.

De konservative er udmærket tilfredse med deres ministerposter. Størst usikkerhed var der måske om børne- og socialminister Mai Mercado. Men hun fortsætter formentlig som minister frem til næste valg.

Det er også svært at anklage partileder Søren Pape Poulsen for at have forspildt en gunstig chance for at ændre på sit ministerhold. Partiet ligger godt i meningsmålingerne. Og både Søren Pape og Brian Mikkelsen hører til blandt regeringens mest populære ministre.

Det samme kan ikke siges om Liberal Alliance og partileder Anders Samuelsen. Ud af de otte mindst populære ministre på Norstats rmåling for Altinget, tegner LAs ministerhold sig for seks af dem. Især ældreminister Thyra Frank har været genstand for mange spekulationer om, hvorvidt hun var fejlcastet til posten.

Men Anders Samuelsen har valgt at holde hånden under hende. Dermed forpassede han chancen for at sætte nye kræfter ind på ministerholdet som f.eks. den politiske ordfører Christina Egelund, der har markeret sig stærkt i medierne. Dermed vil debatten om Thyra Franks rolle som den minister i landet uden stort set et eneste lovforslag på sit politiske scoreboard fortsætte.

Med onsdagens rokade har Lars Løkke Rasmussen sat det hold, som formentlig skal forsøge at føre ham frem til en valgsejr næste år. Kun tiden kan vise, om det er stærkt nok.

Forrige artikel Farvel til den industrielle økonomi Farvel til den industrielle økonomi Næste artikel Nedtælling til valget Nedtælling til valget
Kinas rivende udvikling kræver nye svar fra Danmark

Kinas rivende udvikling kræver nye svar fra Danmark

Danmark er nødt til at reagere offensivt på, at Kina lige nu tager stormskridt på den teknologiske front, siger topforskere, der er tilknyttet Akademiet for Tekniske Videnskaber. Vi kan begynde med et opgør med den kollektive blinde vinkel mod Kina, lyder et bud.

Medicinrådet blåstempler ny medicin for millioner

Medicinrådet blåstempler ny medicin for millioner

Efter det første års arbejde har Medicinrådet anbefalet 25 af 35 undersøgte lægemidler som standardbehandling på sygehusene. De 15 af anbefalingerne skaber dog ingen eller kun lille merværdi for patienterne. For "gavmildt" lyder kritikken fra sundhedsøkonom, der efterlyser nyt grundlag for Medicinrådets vurderinger.

Ny analyse: Iværksættere giver erhvervsikonerne baghjul

Ny analyse: Iværksættere giver erhvervsikonerne baghjul

Virksomheder, der er under 20 år gamle, tegner sig for 50 pct. af værdiskabelsen i Danmark, viser ny analyse fra DI, som selv kalder undersøgelsen en mytedræber. Nye virksomheder har mere fleksibilitet og er bedre til at innovere, siger forsker.

Stram så op på etikken

Stram så op på etikken

KOMMENTAR: Danske virksomheder er ikke så hvidskurede, som vi gik og troede. Når nogen præsterer en kynisk forretningsmoral, bryder de tilliden og samfundskontrakten her til lands.

Analyse af gener åbner for personlige diagnoser

Analyse af gener åbner for personlige diagnoser

Stærkt specialiserede virksomheder tilbyder nu så omfattende analyser af det enkelte menneskes genom, at de kan sætter navn på de gener, der forårsager bestemte sygdomme. Prisen for analyser af genomet og diagnose svinger mellem 20.000 og 30.000 kr. per patient.

Tysk virksomhed: Skræddersyet medicin er fremtiden

Tysk virksomhed: Skræddersyet medicin er fremtiden

I dag kan ordet cancer være et forvarsel om en tidlig død. Om 20 år vil kun de færreste dø af kræft. Sådan lyder visionen fra en af verdens største farmaceutiske virksomheder, Roche. Gensekventering og big data er nøglen.

Er det snart slut med de absurde gyldne håndtryk?

Er det snart slut med de absurde gyldne håndtryk?

ANALYSE: Topchef efter topchef forlader virksomheder med gyldne håndtryk, selv om de er ansvarlige for skandaløs ageren. Google er slået ind på en ny kurs, og det kan der være gode økonomiske grunde til. I Danmark er spørgsmålet, hvordan Danske Bank vil vise, at de har forstået alvoren.

Andelstanken er en spændetrøje for landbrugets grønne omstilling

Andelstanken er en spændetrøje for landbrugets grønne omstilling

ANALYSE: Mens globale frontløbere i fødevareindustrien investerer i udvikling af kunstigt kød og plantebaserede alternativer til produkter fra dyr, tøver Danish Crown og Arla. Det er kun naturligt, når nu ejerne lever af at opdrætte dyr til fødevareproduktion. Men det kan blive et problem.

Sådan knuste 'Tropernes Trump' sandheden i det brasilianske valg

Sådan knuste 'Tropernes Trump' sandheden i det brasilianske valg

KOMMENTAR: Den nyvalgte brasilianske præsident Jair Bolsonaros valgkamp formåede at fabrikere sin egen virkelighed gennem velkoordineret brug af sociale medier til at misinformere offentligheden for at vinde valget - et valg, der blev et eksempel på, hvordan politiske sejre opnås gennem viralitet.

Dansk startup: Lad medarbejderne stille diagnosen i din virksomhed

Dansk startup: Lad medarbejderne stille diagnosen i din virksomhed

Det lyder næsten for letkøbt. Lad medarbejderne stille spørgsmål til hinanden og øg sandsynligheden for din strategi bliver gennemført. Men bag det, der umiddelbart virker banalt, ligger en dyb viden om spørgsmålets natur, som ny virksomhed efter millionindsprøjtning satser på at udbrede.

Til svinekongres med fremmedgjorte landmænd på rente-coke

Til svinekongres med fremmedgjorte landmænd på rente-coke

REPORTAGE: Bæredygtighed skal løfte danske svineproducenter ud af mudderet. Men en dyb afhængighed af lave flexrenter og en voksende fremmedgørelse truer det stolte danske erhverv. ”Landbrugskulturen er død,” mener en svineproducent. Mandag Morgen har været på svinekongres i Herning.

Dansk landbrug melder pas på kødrevolutionen

Dansk landbrug melder pas på kødrevolutionen

Danmarks animalske fødevareindustri er produktiv, men den er ikke bæredygtig i klimamæssig forstand. Og spørgsmålet er, hvor længe den er det i økonomisk forstand. En gigant som Danish Crown risikerer at misse kapløbet om fremtidens fødevarer.

Laboratorie-bøffer har kurs mod verdens kølediske

Laboratorie-bøffer har kurs mod verdens kølediske

Hollænderen Mark Post præsenterede i 2013 verdens første laboratoriefremstillede hakkebøf. Nu har store tyske og schweiziske koncerner investeret godt 55 mio. kr. i selskabet Mosa Meat, der i 2021 sender de første reagensglasbøffer i handlen.

Hvad skal landbruget nu leve af?

Hvad skal landbruget nu leve af?

Klimaforandringerne truer en række erhverv på deres eksistens, bl.a. hele kødindustrien. Det kan tvinge dansk landbrug til at nytænke, hvad det skal leve af i fremtiden. Danish Crown har taget udfordringen op og kan blive rollemodel.

Kommunerne råder over 3.500 sengepladser til syge

Kommunerne råder over 3.500 sengepladser til syge

Syge danskere ender stadig oftere i en kommunal sygeseng. Faktisk råder landets borgmestre nu over flere sengepladser, end der står på samtlige sygehuse i en typisk dansk region. For en del af patienterne betyder det brugerbetaling og dårligere kontrol med kvaliteten af behandlingen. 

Topmødet for dem der tror på eksponentielle teknologier

Topmødet for dem der tror på eksponentielle teknologier

REPORTAGE: Ved Singularity University Summit i Stockholm i sidste uge blev deltagerne bombarderet med præsentationer om de nyeste teknologier, og hvordan de radikalt vil forandre tilværelsen på kloden – og i rummet – lige om lidt. Men der var også plads til indlæg og diskussion om de sociale og politiske konsekvenser.

Briterne vil indføre en skat på digitale giganters omsætning

Briterne vil indføre en skat på digitale giganters omsætning

Briterne vil nu indføre en indføre en skat, som direkte er møntet på de globale digitale giganter. Danmark var sidste efterår med til at bremse et lignende forslag fra EU-kommissionen, men selvom EU-forslaget har flere mangler, er det dog bedre end ikke at gøre noget, mener både SF’s Lisbeth Bech Poulsen og Mellemfolkeligt Samvirke.

”Verdens lykkeligste organisation! Har I tabt sutten?”

”Verdens lykkeligste organisation! Har I tabt sutten?”

KOMMENTAR: Hvis du vil udvikle din organisation, er du nødt til at hjælpe medarbejderne med at styrke deres selvbevidsthed og velvære. Det er på én gang den vanskeligste, mest komplekse og mest givende ledelsesudfordring, du vil møde.

Gode råd til nye iværksættere fra en gammel hund

Gode råd til nye iværksættere fra en gammel hund

LARS THINGGAARD: I løbet af efteråret har jeg oplevet en imponerende dristighed og frygtløshed blandt iværksættere i danske universitetsmiljøer. Men jeg tror også, de kan lære et par ting af en gammel hund. Her er mine råd til tidens fremadstormende kuld af millennial-iværksættere.

Apple er oplagt køber af Tesla

Apple er oplagt køber af Tesla

KOMMENTAR: Efter en tur i rutschebanen kan det ende med, at Tesla bliver en del af noget større. For måske venter Apple i kulissen. Et opkøb vil være en god løsning på mange af Apples udfordringer med udviklingen af en elektrisk bil.

Klog brug af data gør Amazon stærk

Klog brug af data gør Amazon stærk

KOMMENTAR: Amazon har gennem en nærmest manisk fokus på at gøre livet nemmere for kunden, udviklet sig fra at være verdens største boghandler til verdens største detailhandelsplatform.

Velfærdsfesten er forbi

Velfærdsfesten er forbi

Politikere fra både røde og blå partier kæmper om at love mere og bedre velfærd. Men væksten i velfærdsudgifterne målt pr. indbygger har ligget på et stort rundt 0 siden 2010. Intet tyder på, at det bliver meget anderledes de kommende år.

Løkke mangler 16 milliarder til velfærd

Løkke mangler 16 milliarder til velfærd

Et stigende antal børn og ældre de kommende år parret med borgernes forventninger til velfærd vil udløse en kæmpe milliardregning og sluge hele Løkkes økonomiske råderum. KL’s formand efterlyser debat om, hvordan Danmark skal indrette sit velfærdssamfund fremover.

Sundhed er politikernes darling – og vi får mere for pengene

Sundhed er politikernes darling – og vi får mere for pengene

Partierne i både rød og blå blok prioriterer sundhed højt. Og det kan ses på udgifterne. Hver eneste dansker betaler nu i snit 19.300 kr. om året for at finansiere landets sundhedsvæsen. Det er over 1.500 kr. mere end for bare 10 år siden. Men vi får også mere sundhed for pengene.

Ældreboom giver større udgifter men mindre hjælp

Ældreboom giver større udgifter men mindre hjælp

Selv om antallet af ældre stiger, er der nu på årsbasis skåret 6,4 millioner hjemmehjælpstimer væk siden 2008. På få år er udgifterne faldet med 6.000 kr. pr. ældre trods politikernes løfter om værdighedsmilliarder og bedre hjemmehjælp.

Skoleelever og studerende betaler velfærdsregningen

Skoleelever og studerende betaler velfærdsregningen

Siden folketingsvalget i 2015 har sundhed fået 4 mio. kr., og gymnasierne mistet 1 mio. – hver dag. År for år bliver der afsat færre penge pr. elev i folkeskoler og gymnasier samt pr. studerende på universiteter og professionshøjskoler. Ingen ved dog, om det påvirker kvaliteten.

Ledelseskonsulent: Alle firmaer bør have to direktører

Ledelseskonsulent: Alle firmaer bør have to direktører

En af verdens førende ledelseskonsulenter, Alex Osterwalder, forsøger i ny bog at opklare, hvordan etablerede firmaer bliver ved med at forny sig. En del af løsningen kan være en todelt ledelse samt modet til at begå masser af fejl.

Kvinder indtager globale økonomiske topposter

Kvinder indtager globale økonomiske topposter

Verdensbanken, Den Internationale Valutafond og OECD har alle fået kvindelige cheføkonomer i år. Ny forskning indikerer, at kvindelige økonomer er mindre markedsortodokse og mere positive over for lovgivning til fordel for lønmodtagere og miljøbeskyttelse end mandlige økonomer.