Lynguide til katalytisk filantropi

Den katalytiske filantropi udstikker linjerne for en ny model for filantropisk arbejde. Dette ses tydeligt hos frontløberne på området, som har nydefineret deres rolle og taget helt nye arbejdsredskaber i brug. Dermed fremstår de som rollemodeller for en ny filantropisk kultur, der baserer sig på en fælles forståelse og et fælles begrebsapparat, som tegner rammen for deres aktiviteter.

Følgende er en præsentation af seks konkrete veje til, hvordan man som filantropisk fond kan arbejde med den katalytiske model. Dermed er de en brugbar guide til de fonde, der ønsker at dreje deres filantropiske aktiviteter i den retning. Guiden er ikke en endegyldig opskrift på, hvordan man får succes som katalytisk fond, men anviser de seks primære ”knapper”, som fondene skal dreje på for at nærme sig den model.
Anvisningerne baserer sig på eksempler fra førende katalytiske fonde, en række ekspertinterview, en rundbordsdiskussion om katalytisk filantropi med en række af de største danske fonde og den eksisterende internationale litteratur på området.

1. Kend dit problem

Inden for den katalytiske filantropi zoomer den enkelte fond ind på udvalgte udfordringer. Denne fokusering udgør ledetråden for alle dens aktiviteter. Hele den katalytiske fonds strategi – etablering af et konkret projekt, uddeling af et beløb, aktivering af interne ressourcer, etablering af partnerskaber og måling af effekt – er baseret på valg af fokusområde. Det gælder også en omfattende analyse af problemets årsag og omfang, herunder et strategisk valg af, hvor fonden kan og skal gøre en forskel inden for det pågældende område.

2. Du er katalysator

Inden for den katalytiske filantropi arbejder fondene med store sociale og samfundsmæssige udfordringer. Derfor er den enkelte katalytiske fond afhængig af andre aktører i forhold til at gøre en reel forskel. At igangsætte og drive stærke partnerskaber er derfor afsættet for ethvert initiativ fra en katalytisk fond. Formålet med partnerskaberne er at styrke og støtte de stakeholdere, som allerede er engagerede i den pågældende udfordring, eller som er relevante at inddrage. Det drejer sig om at etablere et langsigtet og bredt samarbejde, som går på tværs af aktører og sektorer.

3. Innovation er dit es

At løbe risici og igangsætte eksperimenter er ledetråden i den katalytiske filantropi. De katalytiske fonde bruger deres særlige placering i samfundet som en væsentlig ressource i deres arbejde. De har en frihed til at løbe risici og igangsætte eksperimenter, som samfundets andre aktører ikke har. Det giver de katalytiske fonde en unik mulighed for at blive drivere af innovation og nytænkning, som kan føre til udvikling af nye løsninger. 

4. Din valuta er dig

Inden for den katalytiske filantropi er den enkelte fonds egne kompetencer, egen viden og eget netværk en helt afgørende ressource. Fondene er ikke længere donorer, der blot udskriver checks, men aktive kompetencepartnere, der tager del i at drive udviklingen af løsningerne frem – og er med hele vejen. De katalytiske fonde baserer således deres arbejde på stærke in-house-kompetencer i forhold til viden, kommunikation, netværksarbejde og projektstyring. For at gøre dette skal der gennemføres en omfattende intern professionalisering med den målsætning, at den katalytiske fond skal kunne levere andet og mere end blot penge.

5. Kommuniker om dine aktiviteter

Åbenhed, åbenhed, åbenhed – det er mantraet inden for den katalytiske filantropi, hvor fondene er meget synlige og eksplicit anvender en proaktiv kommunikation for at øge effekten af deres arbejde. De katalytiske fonde fokuserer således i høj grad på strategisk kommunikation, som kan legitimere fondens arbejde og bidrage til at engagere og påvirke relevante stakeholdere i samfundet. Den katalytiske filantropi sætter hermed nye standarder for graden af fondenes dokumentation og åbenhed. Det gælder både i forhold til de konkrete aktiviteter og projekter og i forhold til fondens organisation, økonomi og målsætninger.

6. Mål på din effekt

Den katalytiske filantropi hænger uløseligt sammen med effektmåling. Blandt de katalytiske fonde er der et udpræget fokus på udvikling af klare og målbare effektmål og på løbende at dokumentere effekten og værdien af fondenes arbejde. Fondene fokuserer ikke kun på værdien af deres egne indsatser, men anvender også nationale og globale statistikker til at følge den brede udvikling inden for en given problemstilling. Succeskriteriet er derfor ikke kun ”hvad du gør”’, men i højere grad ”hvad vi gør”. 


Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu

Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu