Magtspillet om Thornings toppost

Vil man vide, hvorfor Danmark om kort tid skal have ny statsminister, bør man kaste blikket mod Bulgarien. Vil man derimod vide, hvorfor Helle Thorning-Schmidt ikke bliver udnævnt til formand for Det Europæiske Råd, er det Italien og Østeuropa, der giver svaret. Kabalen om EU’s topposter skal lægges i Bruxelles på lørdag, og spillet handler mest af alt om nationale hensyn, geografi og køn. Mandag Morgen gennemgår det komplekse spil om magtens kabale i EU.

Danmark skal med stor sandsynlighed have ny statsminister efter det særlige EU-topmøde i Bruxelles i den kommende weekend, eftersom Helle Thorning-Schmidt er favorit til at overtage posten som formand for Det Europæiske Råd efter belgieren Herman Van Rompuy.

Hvis kabalen skal gå op – og det er langt fra givet, at den gør det – forudsætter det blandt andet, at Bulgariens nuværende konservative EU-kommissær Kristalina Georgieva bliver ny leder af EU’s udenrigstjeneste. Og det anses hun i stigende grad for at være favorit til. Spaniens finansminister Luis de Guindos bliver tilsyneladende uden større diskussion ny formand for Eurogruppen, mens Luxembourgs konservative Jean-Claude Juncker som bekendt er valgt som formand for EU-Kommissionen.

Dermed vil EU’s fire mest magtfulde poster i de kommende fem år blive fordelt således: 3 konservative og 1 socialdemokrat. 2 kvinder og 2 mænd. De 4 repræsenterer nord, syd, øst og vest i Europa.

Login