Mandag Morgen arbejder på Velfærdens 2025-plan

Frem til januar 2017 sætter Mandag Morgen fokus på de største udfordringer for vores velfærdssamfund, som vi kender det i dag. Resultatet af analyserne fremlægges på en stor konference – Velfærdens Innovationsdag – den 26. januar.
Lisbeth Knudsen

”Jeg er stolt over at leve i et land med gratis uddannelser. Tryg sundhed. Omsorg for de ældre. En moderne offentlig sektor, der er til for borgeren og ikke for sig selv.”

Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) brugte en del af sin åbningstale i Folketinget i sidste uge til at forklare, hvordan han har gjort bedre kernevelfærd til et af sine pejlemærker for sin smalle V-regering.

Mandag Morgen tager Løkke på ordet. Vi tager i dag hul på et større tema, som vi kalder Velfærdens 2025-plan.

Vi vil også gerne selv blive klogere på udviklingen ude ved velfærdssamfundets frontlinjer. Derfor opfordrer vi læserne til at bidrage med konkrete løsninger og spændende erfaringer. Den samlede kortlægning af Velfærdens 2025-plan vil blive præsenteret den 26. januar ved en konference med over 1.000 deltagere – Velfærdens Innovationsdag.

Vi fokuserer bl.a. på temaer som:

Social. Næsten 170.000 handicappede, misbrugere og andre udsatte koster hvert år de offentlige pengekasser ca. 45 milliarder kr. På trods af den astronomiske regning ved vi fortsat forbavsende lidt om, hvilke sociale indsatser der har størst positiv effekt. Vi sætter fokus på indsatser, der virker.

Sundhed. En stadig stigende del af sundhedsbehandlingen vil fremover ske i folks eget hjem af praktiserende læger og sygeplejersker, ansatte fra kommunen og folk selv. Patienter ligger stadig kortere tid på sygehusene, og flere behandles ambulant. Samarbejdet mellem sygehuse, kommuner og praktiserende læger bliver vigtigere end nogensinde før. Vi sætter fokus på, hvad der skal til for, at patienten nu for alvor kommer i centrum – hver eneste dag.

Integration. Flygtningepresset tvinger kommunerne til at tænke nyt for at skaffe folk i arbejde. Nogle kommuner er 1,5 år længere om at få indvandrere fra ikke-vestlige lande i job sammenlignet med andre. Det er dyrt for samfundsøkonomien og en belastning for den enkelte. Vi sætter fokus på integrationens bagside og på integration og løsninger, der virker.

Ældre. Det stigende antal ældre sætter kommunerne under pres. Samtidig må kommunernes samlede udgifter til service ikke stige. Det er en af årsagerne til, at stort set alle landets 98 kommuner arbejder med rehabilitering for at gøre flere ældre mere selvhjulpne. Vi sætter fokus på, hvordan kommunerne møder de ældre og deres behov.

Ledelse og styring. Kommunerne arbejder med helt nye måder at styre velfærdsamfundet på. Odense styrer efter mål og effekter for borgerne. En række kommuner med København i spidsen bygger ny ledelse op med udgangspunkt i en tillidsreform. Sundhedsvæsenet skal styres efter, om det samlede behandlingsforløb skaber nytte for den enkelte patient. Vi sætter fokus på nye måder at styre og lede den offentlige sektor på.

Digitalisering. Danskerne ligger helt i top i EU, når det handler om at bruge internettet til at kommunikere med de offentlige myndigheder. Men samtidig står vi foran et nyt og langt mere intelligent samfund. Et samfund, hvor alt omkring os bliver digitaliseret, og hvor stort set alle ting bliver forbundet via internettet. Det åbner enorme perspektiver. Vi sætter fokus på digitalisering.

Uddannelse. Danmark er på vej til et mismatch af historiske dimensioner, mellem befolkningens kompetencer og de behov, der er i samfundet. For mange unge bliver ufaglærte og for få tager en erhvervsuddannelse. Samtidig presser både digitalisering og globalisering samtlige jobfunktioner. Vi sætter fokus på det mismatch, der truer fundamentet for vores velfærd.

Har du forslag, tanker og ideer til vores kortlægning af velfærdssamfundet, så skriv til os på: [email protected], og vær med til at sætte dagsordenen for indholdet i Velfærdens 2025-plan.

Se også seriens første artikel, ’København investerer milliarder i ny velfærd’, hvor vi ser nærmere på, hvordan hovedstaden går nye veje ved at investere i udviklingen af ny velfærd.


Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu
Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nuMandag Morgen logo
Læs mindre - forstå mere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 93 93 23[email protected]CVR nr.: 38253395

Mandag Morgen leveres af Mandag Morgen ApS, der ejes af Alrow Media ApS.

Ansv. ChefredaktørAndreas BaumannDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Mandag Morgen, 2024