Mandag Morgens stifter, Erik Rasmussen: Forelsk dig ikke i dit medie. Forelsk dig i dine kunder og deres behov.

Han startede Mandag Morgen 6. november 1989, få dage før Muren faldt, og Europa forandrede sig. Erik Rasmussen mener stadig, at Mandag Morgen har en vigtig berettigelse som et begavet korrektiv til en mainstream nyhedsstrøm. Som det medie, der konstant overrasker og udfordrer og forbereder sine læsere bedst på forandringer. Og læsere hedder i øvrigt kunder i Erik Rasmussens univers.

Ugebrevet Mandag Morgen blev egentlig født som Politisk Ugebrev. En stabel A4-ark af vekslende højde med en uprætentiøs hæfteklamme i øverste venstre hjørne udgjorde formatet. Det grafiske snit var overskueligt og enkelt. Teksten gerne suppleret med grafer. Det var ikke den lækre indpakning, det handlede om. Det var det journalistiske indhold, der skulle udstråle hele ambitionen om at være et veltimet, analyserende, journalistisk korrektiv til resten af medieverdenen. Og kunderne skulle føle sig som medlemmer af en helt særlig eksklusiv, velorienteret klub.

Stifteren af Mandag Morgen, journalisten, redaktøren, udgiveren, idemanden og iværksætteren Erik Rasmussen, har altid lavet medier efter det princip, at journalistik skal kunne bidrage til at skabe forandringer i samfundet. Uanset hvilket årti på aldersskalaen han har befundet sig i, så udvikler hans hjerne konstant nye koncepter og journalistiske punchlines på samlebånd, og hans smittende engagement i livet og verden rækker ud efter de store dagsordener, det lange perspektiv, den dybere samfundsforståelse, den nødvendige handling og de udfordrende ledelsesopgaver lige foran os.

Således også i dag, hvor han som 78-årig er stifter af tænketanken Sustainia og dybt engageret i den globale klimadagsorden, blandt andet i et samarbejde med UN Global Compact. Han elsker rollen som den fremsynede revser og den, der puffer, skubber og udfordrer holdninger. Ikke ud fra en pessimistisk solnedgangsteori, men ud fra betragtningen om, at enhver trussel og krise rummer nye muligheder, hvis man handler i tide.

Login