Mandag Morgens Velstandsgruppe: Vi skal bruge klimakrisen til at skabe ny vækst

Mens væksten står i stampe, viser nye rapporter, at Danmarks CO2-aryk er højere end hidtil antaget. Det kalder på en
gentagelse af succesen fra 1970’erne, hvor energikrisen skabte eksporteventyr som Danfoss, Velux og Rockwool. Nu bør den globale klimakrise og presset på Danmark føre til nye erhvervssucceser, lyder opfordringen fra Mandag Morgens Velstandsgruppe. De anbefaler 11 konkrete veje til ny grøn vækst.

Ud af 1970’ernes oliekrise voksede flere af Danmarks største eksportsucceser som Grundfos, Danfoss og Velux sig store. Svære beslutninger om at få olien ud af el- og energisektoren gav dengang danske virksomheder en kæmpe viden på områder, der i dag har globalt milliardpotentiale. Det kan vi gøre igen. Potentialerne har vi, og vi har før bevist, at vi kan omstille os efter nye forhold. Sådan lyder Mandag Morgens Velstandsgruppes offensive svar på de seneste alvorlige meldinger om, at Danmarks reelle klima- og miljøpåvirkning er værre end hidtil antaget.

”Vi skal gå foran, ligesom vi gjorde i 1970’erne. Her satte vi overlæggeren højt, og man peb, for det kostede. Til gengæld fik man virksomheder som Grundfos, Danfoss, Velux, Rockwool og Vestas. I dag ligger over 10 pct. af vores eksportportefølje i energieffektivisering og vedvarende energi. Vi eksporterer enormt meget viden på det her område,” siger Katherine Richardson, professor på Københavns Universitet og en af landets førende klimaeksperter.

I stedet for at læne os passivt tilbage og vente på, at store lande som USA og Kina eller organisationer som FN og EU definerer fremtidens spilleregler for bæredygtig vækst, så bør Danmark bruge de barske kendsgerninger til at få udviklet vækstplaner og forretningsmodeller, der sigter efter bæredygtig vækst, mener Velstandsgruppen.

Login