Masser af vækstvitamin i nyt netværk

I samarbejde med flere fremtrædende erhvervsfolk lancerer Mandag Morgen i dag Væxtfaktor Netværket – et nyt forum for Danmarks største væksttalenter. Ambitionen er at skabe et stærkt og værdifuldt mødested for de ildsjæle og iværksættere, der har idéerne, evnerne og talentet til at gøre en forskel. Det handler om evnen til at skabe vækst og udvikle bæredygtige virksomheder, lyder det fra Stine Bosse, der indtræder i netværkets bestyrelse.

Danmark befinder sig i en dyb vækstkrise, og der er brug for at søge helt nye veje, hvis væksten skal skabes. Den seneste Global Entrepreneurship Monitor-undersøgelse viser, at antallet af nystartede danske virksomheder er det laveste siden 2004, og at Danmark skraber bunden i forhold til andre udviklede økonomier. Vi taber terræn i den globale konkurrence.

Det vil Mandag Morgen og flere fremtrædende erhvervsfolk nu gøre noget ved. Derfor lanceres i dag det nye Væxtfaktor Netværk for Danmarks største væksttalenter. Målet er at skabe et stærkt og værdifuldt forum for de ildsjæle og iværksættere, der kan skabe fremtidens danske vækst.

“Talent for iværksætteri er vores vigtigste ressource. Det handler om evnen til at skabe vækst og udvikle bæredygtige virksomheder med gode arbejdspladser. Det er ikke nok med lange uddannelser til alle. Vi skal frem for alt have fokus på at skabe,” siger Stine Bosse, der indtræder som et af fem medlemmer i bestyrelsen bag netværket.

[quote align="right" author="Alfred Josefsen, Adm. direktør Irma"]Vi skal vinde gennem mennesker. Det er innovationsmodellen i Danmark. Ved at sætte fokus på menneskelig vækst får vi ringene til at spredes.[/quote]

Manglen på nye iværksættere og personlige ildsjæle med stort vækstpotentiale og skaberlyst er ikke blevet mindre akut, selv om den globale økonomi måske er ved at ryste den værste krisestemning af sig. Hvis vi ikke er klar til at stå på toget, når verdensøkonomien igen kommer på rette spor, kan den aktuelle krise blive til en kronisk lidelse. Der er med andre ord brug for at skabe en stor og mangfoldig underskov af engagerede personer, der har idéerne, evnerne og talentet til at skabe ny vækst i Danmark, og som kan begejstre og inspirere andre til at gøre en ekstra indsats.

Væxtfaktor Netværket samler derfor de dygtigste iværksættere og vækstmagere i et eksklusivt og fokuseret ledernetværk, hvor de mødes for at dele viden og erfaringer samt inspirere hinanden til at blive endnu dygtigere. Fælles for deltagerne i netværket er, at de brænder for at skabe menneskelig vækst, bæredygtig vækst og økonomisk vækst.

Vitamin V for vækst

Det nye netværksinitiativ bygger videre på Mandag Morgens og DRs programserie Væxtfaktor, der blev sendt på DR1 i sommeren 2011. Serien identificerede 50 danske væksttalenter, hvoraf flere allerede er trådt ind i netværket.

En af dem er Anya Eskildsen, der er administrerende direktør for Niels Brock og står i spidsen for 25.000 studerende og kursister. “Væxtfaktor Netværket er en vitaminindsprøjtning af inspiration, som det er en ære at få lov at blive inviteret ind i. Vi er tvunget til at finde nye veje, der fører til vækst i Danmark i fremtiden. Et land eller en virksomhed, som ikke skaber vækst, er på vej til at lukke ned,” siger hun i forbindelse med lanceringen.

Også Jens K. Gundersen, som er stifter og administrerende direktør for virksomheden Unisense, der er verdensførende inden for mikrobiologisk måleudstyr, har engageret sig i netværket. Han ser netværket som en platform, der på sigt kan vække politisk gehør. “Som leder af en vækstvirksomhed, støder jeg ind i en række problemer og udfordringer. Jeg vil gerne gøre tingene bedre, og derfor er det interessant at høre, hvordan andre gør. Sammen har vi bedre muligheder for at sætte en dagsorden for vækst.”

I første omgang har de 50 største væksttalenter fra 2011 fået mulighed for at træde ind i netværket, men fra i dag åbnes der også for, at andre kan ansøge om at deltage. I løbet af foråret vil Mandag Morgen desuden foretage en stor screening for væksttalenter i alle landets regioner som optakt til en ny og endnu mere omfattende omgang Væxtfaktor, som vil bringe DR1s seere med ind i jagten på Danmarks største væksttalent 2012. Alle deltagere i Væxtfaktor 2012 vil få mulighed for at træde ind i netværket.

Ny vækstkultur nødvendig

Ifølge Global Entrepreneurship Monitor-undersøgelsen, der bygger på interview med 140.000 indbyggere i 54 lande, synes den største hindring for vækst i Danmark at være af mental og kulturel art. Der findes således mange nytænkende og kreative medarbejdere i de danske virksomheder, men meget få drømmer om at springe ud som selvstændige iværk­sættere.

Blot 6,1 pct. af de danskere, som ikke i forvejen kan kalde sig iværksættere, overvejer at starte en virksomhed. Kun i De Forenede Emirater, Rusland og Tyskland er skaberlysten mindre. Det til trods for, at Danmark har en omfattende infrastruktur af væksthuse og støtteordninger, der forsøger at hjælpe entreprenante ildsjæle i gang.

Har du væxtfaktor?

Væxtfaktor Netværket engagerer ildsjæle og iværksættere, som brænder for at skabe ny vækst i Danmark.
Har du lyst til at høre mere om eller blive en del af netværket, er du velkommen til at kontakte Mandag Morgen på [email protected] eller 33939323.

Du kan også læse mere om netværket på www.mm.dk/vn

Prisen for at deltage i netværket er 14.900 kr. pr. år (ex. moms). Medlemskabet inkluderer et abonnement på Mandag Morgens ugebrev samt fuld adgang til alle analyser og artikler på mm.dk.

Ved at mobilisere den menneskelige vækstfaktor langt bedre og mere systematisk vil Væxtfaktor Netværket give talenterne den anerkendelse og sparring, som er nødvendig for at forløse deres potentiale og skabe ny udvikling i den danske økonomi. Netværket bygger således videre på de indsigter, som bl.a. Ted Zoller fra Kaufmann Foundation har peget på: At de virkelige drivkræfter bag økonomisk vækst findes i netværk af  iværksættere og dealmakere.

Fælles for deltagerne i Væxtfaktor Netværket er, at de for længst har erkendt, at det ikke nytter at stille sig op i køen og vente på bedre offentlige rammebetingelser. De søger i stedet inspiration, ideer og coaching hos andre succesrige erhvervsfolk og iværksættere, som har prøvet at stå i samme situation, og som ved, hvordan man skal komme videre – selv når man står over for store forhindringer. Det sker dog ofte for sporadisk og usystematisk, og der er behov for at sætte denne erfaringsudveksling og videndeling i system.

Bag initiativet står en bestyrelse, der foruden Stine Bosse tæller adm. direktør i Irma Alfred Josefsen, adm. direktør i Dansk Design Center Nille Juul-Sørensen, partner i Momondo Martin Lumbye og chefredaktør på Mandag Morgen Bjarke Møller. Mandag Morgen vil fungere som sekretariat.

Ifølge Alfred Josefsen kan Danmark kun vinde vækstkapløbet ved at engagere de rigtige ildsjæle og talenter: “Vi skal vinde gennem mennesker. Det er innovationsmodellen i Danmark. Ved at sætte fokus på menneskelig vækst får vi ringene til at spredes.”

Martin Lumbye mener, at det er afgørende at fokusere indsatsen mere og skabe et langt større engagement, hvis Danmark skal blive en nation med større vækstfaktor.

“På alle niveauer lykkes man bedst, når man er vedholdende, engageret og skaber en værdi for andre. Sådan tror jeg også, at man bedst skaber en forretning eller et projekt,” siger han. Netværket samles første gang 31. maj 2012 og vil mødes fire gange om året.


Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu




Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu