Merkel klar til at fordoble EU's budget

Angela Merkel er genindtrådt i rollen som EU’s centrale politiker på grund af coronakrisen, og fordi hendes hjemlige politiske generationsskifte er gået i vasken. Nu er Tysklands kansler angiveligt klar til at fordoble EU’s budget for at sikre solidariteten mellem nord og syd i EU.

Angela Merkel var frem til februar i år i gang med en veltilrettelagt politisk retræte. Men 10. februar meldte Merkels udpegede afløser forfald, og da Tyskland nogle uger senere stod over for coronakrisens virale logik, måtte Angela Merkel igen påtage sig den opgave, som hun måske er allerbedst til: krisestyring.

18. marts talte Merkel til den tyske befolkning om, hvilken disciplin og ansvarlighed bekæmpelsen af epidemien kræver af hver enkelt borger og af samfundet som helhed. Merkel viste i talen endnu en gang, hvordan hun evner at bruge det lidt omstændelige tyske sprog, sådan så hun både formidler omsorgsfuld nærhed og saglig kompetence.

Siden er det kun gået en vej. Hendes parti er med tilslutning fra omkring 38 procent af vælgerne i et gennemsnit af meningsmålinger på vej mod de formidable 41-42 procent, partiet oplevede omkring 2013, hvor finanskrisen og eurokrisen var håndteret, og flygtningekrisen i 2015 endnu ikke var brudt ud.

Nu er Merkel tilbage som krisemanager, og dét med de karakteristika, der har kendetegnet hende i stort set alle store beslutninger gennem årene. Det kan få stor betydning i EU, hvor Angela Merkel angiveligt støtter en opsigtsvækkende plan om at fordoble EU’s fælles budget fra en til to procent af BNP i en årrække.

Denne plan udarbejdes i øjeblikket i et samarbejde mellem topfolk omkring Charles Michel i Det Europæiske Råd og omkring Ursula von der Leyen i EU-Kommissionen. Både konkurrencekommissær Margrethe Vestager og flere danske topembedsmænd i de europæiske institutioner er dybt involveret i planen, der handler om at øge EU-budgettet med en slags corona-genopbygnings-solidaritetsbidrag på samme måde, som Tyskland i mange år har haft den såkaldte soli-skat til at finansiere den tyske genforening.

Mens der arbejdes på planen, som ventes præsenteret 20. maj, vinder den videnskabeligt uddannede, protestantiske præstedatter Angela Merkel igen på sin grundighed og besindighed.

Hun lytter til sagkundskaben, hun vender sagen med sine rådgivere, hun funderer over, hvilke reaktioner det ene eller det andet udspil fra hendes side vil fremkalde i offentligheden. Hvordan reagerer finansmarkederne? Hvordan reagerer nabolandet Frankrig? Hvordan reagerer resten af EU?

Merkel er til evolution, ikke revolution

Nu står Angela Merkel foran det formandskab i EU, som Tyskland senest havde i efteråret 2007, hvor EU’s ambitiøse klimaplan for 2020 var det store projekt. Her i 2020 har EU en stor green deal om EU’s klimapolitik under opsejling, ligesom man også har en såkaldt white deal på vej, som handler om at gøre EU i stand til at håndtere nye virale eller andre sundhedsmæssige kriser. Dette projekt er en darling for kommissionsformand Ursula von der Leyen, og det skal som alle andre initiativer have opbakning fra Tyskland og fra Angela Merkel, der igen er den aktør, alle andre EU-lande og borgere kigger imod for at se, hvordan man i fællesskab skal håndtere krisen.

Jana Puglierin, leder af Berlin-kontoret i tænketanken ECFR, skriver i analysen ’Shared goals: How Germany’s crisis response could strengthen Europe’ om, hvad Tyskland allerede har gjort i forhold til coronakrisen, og hvad man kan forvente af Merkel og Tysklands regering i de kommende måneder.

”Merkel vil ikke i sin fjerde valgperiode pludselig blive en revolutionær kraft i EU, men hun vil udvise stabilt, målorienteret og forsigtigt lederskab,” skriver Puglierin, der samtidig forklarer, at Tyskland reelt har bevæget sig betydeligt på en række af landets hidtidige europapolitiske positioner og i en retning, hvor der udvises større solidaritet fra det samlede EU mod de kriseramte lande i syd, end det beskrives i den gængse medieomtale af tilstandene i EU.

”Den tyske regering har givet indrømmelser, som man ville have haft svært ved at forestille sig før covid-19,” skriver Puglierin, der blandt andet peger på den krisepakke, som EU-landenes finansministre enedes om 9. april.

EU-finansieret understøttelse

Den EU-krisepakke, som indeholder tiltag for genopretningen af Europa efter coronakrisen, er så vidtgående, at det næppe helt er gået op for den danske offentlighed, der som bekendt befinder sig i en tilstand af kraftigt beskåret aktivitet i Folketinget og begrænset mediedækning af internationale [MO1] beslutninger.

Krisepakken betyder blandt andet, at EU-landene har sat knap 750 milliarder kroner af til lånefinansiering af arbejdsløshedsunderstøttelse i de fattigste EU-lande. Og at man har gjort Den Europæiske Investeringsbank, EIB, klar til at låne 1.500 milliarder kroner til små og mellemstore virksomheder. Endelig har man øremærket yderligere 1.500 milliarder kroner fra den samme pengekasse til yderligere lån til EU’s lande, banker og virksomheder, som er truet på livet af coronakrisen. Altså i alt knap 3.750 milliarder kroner – 500 milliarder euro – i lån, der kan gives uden de mange politiske betingelser, som normalt stilles, når EU låner penge ud.

Det gængse narrativ om den aktuelle udvikling i EU er, at landene ikke har været solidariske med hinanden. At de rige lande i nord har nok i sig selv. At de vil have deres penge og deres respiratorer for sig selv, og at de i hvert fald ikke vil betale for økonomisk slendrian i Sydeuropa. Og at Tyskland så at sige har givet Frankrigs præsident, Emmanuel Macron, og de andre sydeuropæiske ledere den kolde skulder, fordi man ikke vil indføre corona-obligationer eller euro-obligationer, eller hvilket mærkat man nu vil sætte på fælles gæld i eurozonen.

Men dette narrativ overser de nybrud, som coronakrisen har ført til i tysk politik. Angela Merkel og hendes finansminister, socialdemokraten Olaf Scholz, har således åbnet for den tyske statskasse i et omfang, der aldrig tidligere er set. Hjælpepakker, garantier og udskudte skatter og afgifter løber tilsammen op i mere end 2.000 milliarder euro. Dermed er Tyskland med Merkel i spidsen for alvor begyndt at bruge den finanspolitiske ildkraft, som man ligesom skiftende danske regeringer har insisteret på at opbygge efter finanskrisen.

Nu er Angela Merkels plan så at give et markant, men midlertidigt boost til EU’s fælles budget – et projekt, der er et voldsomt opgør med Tysklands hidtidige syn på EU’s fælles budget. Tyskland har hidtil været en budgethøg med allierede som Holland, Danmark, Østrig og Finland. Og det er givet, at ingen af disse lande bryder sig om, at Tyskland nu lige pludselig kommer og vil fordoble det fælles budget.

Forslaget går kort fortalt ud på, at man kører nogenlunde uændret videre med det kendte syvårige budget, sådan som det så ud i det seneste kompromisforslag fra Charles Michel, formanden for Det Europæiske Råd. Hertil kommer så den ekstra og lige så store indbetaling fra EU-landene til en særlig corona-genopbygningspulje, hvorfra der både kan ydes tilskud og lån til særligt hårdt ramte lande og regioner. Dermed vil EU pludselig råde over betydelige budgetmidler til at overvinde krisen, og man vil – hvilket set fra Angela Merkels perspektiv er ekstremt vigtigt – komme uden om at skulle indføre fælles gældshæftelse i EU, hvilket der er voldsom modstand mod i det tyske vælgerkorps og i andre af de nordlige EU-lande.

Ifølge Mandag Morgens oplysninger skal planen præsenteres 20. maj, hvorefter den skal på EU-topmødet i sidste halvdel af juni. I København er planen angiveligt blevet modtaget sådan, at man – hvis der ikke er nogen vej udenom – kan leve med den, hvis der bliver tale om lån – og ikke tilskud – fra genopbygningsdelen af budgettet. Og det kan man angiveligt godt finde ud af.

Dermed kan det – som en kilde udtrykker det – ende med, at lånene på et tidspunkt lander hos Den Europæiske Centralbank, og at de så kommer til at stå der som et minde om, hvordan det alligevel lykkedes Angela Merkel at få EU-landene til at udvise den økonomiske solidaritet, der var nødvendig for at få EU helskindet gennem coronakrisen i 2020.Claus Kragh@kraghclaus

Europaredaktør på Mandag Morgen siden 2011. Taler fransk, engelsk, tysk, spansk og jysk. Modtog i 2012 Frankrigs nationale fortjenstorden, Ordre National du Mérite.

LÆS MERE
Forrige artikel Fælles gods eller evig kamp Fælles gods eller evig kamp Næste artikel Borgerne skal nudges til at udskifte deres oliefyr Borgerne skal nudges til at udskifte deres oliefyr
Farvel, Trump – nu er EU's demokrati på spil

Farvel, Trump – nu er EU's demokrati på spil

EU Kampen om demokratiet i EU går under radaren for de fleste, men der er afgørende ting på spil. I længden kan EU ikke acceptere at finansiere korruption og falske nyheder i Ungarn og Polen.

Hun skal skabe tillid

Hun skal skabe tillid

LEDELSE Nu var der endelig ved at være skabt ro på bassinkanten. Men så blussede balladen op igen. Derfor skal Merete Riisager få genskabt tilliden hurtigst muligt.

Regeringen spiller en grøn defensiv

Regeringen spiller en grøn defensiv

GRØN OMSTILLING Udspillet til en grøn skattereform viser med stadig større tydelighed en regering, der i klimapolitikken lytter mere til traditionalisterne i fagbevægelsen end til erhvervslivets grønne frontløbere. Måske kommer der slet ikke noget udspil til CO2-afgift i denne regeringsperiode. 

EU's ombudsmand: Kommissionen har ikke styr på interessekonflikter hos sine rådgivere

EU's ombudsmand: Kommissionen har ikke styr på interessekonflikter hos sine rådgivere

EU bør sikre sig langt bedre mod interessekonflikter, skriver EU’s ombudsmand i en afgørelse på en klage over valget af Blackrock som rådgiver om bæredygtig finans. Verdens største kapitalforvalter har indlysende egne interesser på spil i det område, som den nu skal rådgive kommissionen om. Men Kommissionens retningslinjer forhindrer i dag ikke, at Blackrock kan gå direkte fra lobbyist til rådgiver.  

Pandemi-udbrændthed og hvad du kan gøre ved det

Pandemi-udbrændthed og hvad du kan gøre ved det

LEDELSE Ledere prøver at støtte deres medarbejdere med alt fra overraskende fridage til 30 timers-uger under pandemien. Nogle gange handler det bare om at spørge ”Hvordan har du det, helt oprigtigt?”

Veganerpartiet ønsker et opgør med den menneskelige kødæder

Veganerpartiet ønsker et opgør med den menneskelige kødæder

GRØN OMSTILLING Hvis det nyligt opstillingsberettigede Veganerpartiet kommer til magten i morgen, bliver Danmark over 200 millioner individer fattigere. Partiets mærkesag er at lukke det konventionelle dyrelandbrug, servere bønnepostej for leverpostejsdanskerne og sætte naturen og dyrene i centrum – på lige fod med mennesket. For nogle et skrækscenarie. For Veganerpartiets forperson Lisel Vad Olsson det eneste scenarie for et medfølende og grønt land, som kan tage kampen op med klimakrise og døende økosystemer.

Verdens rige lande hamstrer coronavacciner

Verdens rige lande hamstrer coronavacciner

POLITIK OG VELFÆRD Allerede før den første coronavaccine har ramt markedet, er kampen om doserne i fuld gang. Et studie fra Duke University viser, at USA og EU har sat sig hårdt på den forventede produktion, skarpt efterfulgt af Indien, hvilket kan betyde færre og senere vacciner til milliarder af mennesker i andre og mindre velstående lande.

Grøn omstilling vil styrke EU på verdensscenen

Grøn omstilling vil styrke EU på verdensscenen

GRØN OMSTILLING Vedvarende energi er ikke kun godt for klodens klima. Det er også en nødvendig vej for Europa til regulær selvstændighed i forhold til USA og Rusland. Der kan også være sikkerhedsmæssige risici ved en udvikling, der svækker oliestater som Rusland og Saudi-Arabien og efterlader afrikanske lande med fossil energi. 

USA har stoppet russisk-europæisk energiprojekt til 75 milliarder

USA har stoppet russisk-europæisk energiprojekt til 75 milliarder

GRØN OMSTILLING Amerikanske politikere har truet europæiske virksomheder til at stoppe byggeriet af gasrørledningen Nord Stream 2. Sagen er et voldsomt geopolitisk sammenstød mellem USA på det ene side og Tyskland, Rusland og EU på den anden side om Europas energiforsyning.

Nye energikilder forskyder verdens magtbalancer

Nye energikilder forskyder verdens magtbalancer

GRØN OMSTILLING USA er blevet selvforsynende med olie. Dét faktum kombineret med den accelererede grønne omstilling betyder, at de gamle oliegiganter som Rusland og Saudi-Arabien mister indflydelse, mens Kina og andre lande, der satser på rene energiteknologier, styrkes.

Koks i regeringens maskinrum

Koks i regeringens maskinrum

LEDELSE Minksagen kommer ikke alene til at trække dybe politiske spor. Det må også blive en anledning til et kritisk eftersyn af ministeriernes topledelser. Det er ikke kun et Fødevareministerium og en fødevareminister, der har et problem.

Velkommen til skandaleministeriet

Velkommen til skandaleministeriet

LEDELSE Rasmus Prehn overtager et ministerium, hvor den tidligere departementscchef har beklaget fejl i ministerbetjeningen. Det er ikke første gang, Fødevareministeriets sagsbehandling halter efter almindelige forvaltningsretlige standarder. Rasmus Prehn skal sørge for, at det bliver den sidste gang.

Kent Damsgaard anbefaler

Kent Damsgaard anbefaler

KULTURANBEFALING Corona kan heldigvis ikke aflyse efterårets flotte farver. Ny administrerende direktør i Forsikring & Pension, Kent Damsgaard, mærker årstiden og anbefaler filmklassiker, der i den grad tåler et gensyn – også sammen med teenagebørnene.

Macron-doktrinen: Europa skal samle koalitioner af villige

Macron-doktrinen: Europa skal samle koalitioner af villige

POLITIK OG VELFÆRD Frankrigs præsident og Tysklands kansler vil øge EU’s autonomi over for USA og Kina. EU skal stille sig i spidsen for globale koalitioner om sundhed, terror, menneskerettigheder, sådan som man har gjort det på klimaområdet.

Den næste industrielle revolution er biologisk

Den næste industrielle revolution er biologisk

DIGITAL OMSTILLING Industrialiseringen bygger på ingeniørkunst. De teknologier, vi har brugt til fremstilling, har været præget af mekanik og kemi – og drevet af fossile brændsler. Men fremtidens industriproduktion kan for en stor dels vedkommende blive baseret på et helt andet teknologisk paradigme; på biologi.

Innovation Centre Denmark: Indien vil være førende på vacciner

Innovation Centre Denmark: Indien vil være førende på vacciner

KOMMENTAR Indien har været hårdt ramt af pandemien, men indsatsen for at bekæmpe covid-19 har også udviklet det indiske sundhedssystem, forskningssystem og den medicinske industri med ekspresfart, skriver det danske innovationscenter i Indien.

Hyldest til forstyrrelsen

Hyldest til forstyrrelsen

LEDELSE Prisen for hjemmearbejdets uforstyrrede fokus er mindre innovation og færre løbende småjusteringer af mål, strategier og processer. Coronakrisen har understreget, at en vigtig ledelsesopgave er blot at være til stede og “åben for forstyrrelse”, skriver Mads Thimmer.

Eksperter: Økonomisk genopretning uden grøn slagkraft

Eksperter: Økonomisk genopretning uden grøn slagkraft

GRØN OMSTILLING Regeringens økonomiske genstart af Danmark har indtil videre ikke formået at gribe en række grønne muligheder. Sådan lyder kritikken fra en lang række eksperter og DI, som opfordrer regeringen til at udnytte hjælpepakkernes grønne potentialer.

Nina Smith: Kom med alle jeres gode idéer

Nina Smith: Kom med alle jeres gode idéer

POLITIK OG VELFÆRD Som ny kommissionsformand får økonomiprofessor Nina Smith et stort ansvar for at forme fremtidens Danmark med en ny generation af reformer, så flere borgere på kanten af arbejdsmarkedet kommer i job. I et interview med Mandag Morgen løfter hun sløret for, hvordan hun vil forberede reformerne. Det danske uddannelseslandskab kan stå over for store forandringer.

Fra dimittend til direktør

Fra dimittend til direktør

POLITIK OG VELFÆRD Den tårnhøje ledighed blandt dimittender får universitet, jobcenter og erhvervskontorer til at samarbejde om at finde job til de unge. Nu skal dimittenderne også selv tænke på jobmuligheder i små og mellemstore virksomheder – eller starte deres egen virksomhed.

Der er brug for en vejviser i junglen af efteruddannelser

Der er brug for en vejviser i junglen af efteruddannelser

POLITIK OG VELFÆRD Man kan få fuld løn under et kursus, men mulighederne bliver ikke brugt. Ekspert efterlyser en personlig uddannelseskonto og et farvel til et uoverskueligt system af efteruddannelser. Jysk kommune bryder fødekæde fra fravær i folkeskolen til et liv med ufaglærte job.

Frivillige hjælper udsatte unge ud på karrieresporet

Frivillige hjælper udsatte unge ud på karrieresporet

POLITIK OG VELFÆRD Over 600 drenge fra udsatte boligområder har etableret knap 70 mikrovirksomheder i samarbejde med erhvervsfolk og andre frivillige i løbet af ti år. Skoledirektør opfordrer til at skrue ned for skoler og i stedet flytte undervisning ud, hvor borgerne er, for at få flere til at tage en uddannelse. Halvdelen af hans 3.000 kursister bliver undervist andre steder end på skolen. Men incitamenterne halter.

Netværk erstatter isolation

Netværk erstatter isolation

POLITIK OG VELFÆRD Mange års en-til-en-møder mellem jobcentre og kvinder med en ikkevestlig baggrund har ikke fået kvinderne i job eller uddannelse. Nu samler jobcentret i Svendborg kvinder i ti-personersgrupper, hvor de kan støtte hinanden. De har fejret den første mønsterbryder, der har fået et arbejde.

Regeringens nye nødvendighedens politik giver bagslag

Regeringens nye nødvendighedens politik giver bagslag

POLITIK OG VELFÆRD Minksagen har givet en gedigen forskrækkelse til en regering, der har været fristet til at lede enerådigt. Når presset øges på borgerens rettigheder, skal den demokratiske legitimitet styrkes. Den balance er tippet for regeringen, mener eksperter. 

Coronakrisen sætter fart på it-investeringer

Coronakrisen sætter fart på it-investeringer

DIGITAL OMSTILLING Under finanskrisen faldt virksomhedernes it-investeringer, men effekten af coronakrisen er en ganske anden. Trods forventet negativt BNP på næsten fire procent i 2020 forventer danske virksomheder at investere mere end 70 milliarder kroner i it i 2020, viser en rundspørge foretaget af DI.

Set, læst og hørt: Rasmus Brandt Lassen

Set, læst og hørt: Rasmus Brandt Lassen

LEDELSE Bygningsstyrelsens direktør har set, hvor vigtigt et tætnet vandrør kan være for det amerikanske valg. Og så mener han, at en svensk professor burde komme på ungdomsuddannelsernes pensum.

Panikminister Frederiksen

Panikminister Frederiksen

LEDELSE Mette Frederiksen gør en dyd ud af sit politiske lederskab. Men handlekraften stiller særlige krav til både statsministeren og hendes øverste embedsfolk. Ellers ender det med panikløsninger.

Han skal sætte strøm til klimaministeren

Han skal sætte strøm til klimaministeren

LEDELSE Klimaminister Dan Jørgensen synes at køre på flade batterier. Lars Frelle-Petersen skal som ny departementschef i Klimaministeriet forsøge at give ministeren og klimadagsordenen ny energi.

John Wagner: Uerfarne ministre kan koste Danmark dyrt

John Wagner: Uerfarne ministre kan koste Danmark dyrt

POLITIK OG VELFÆRD Statsministre forsøger at udvise handlekraft, når de hyrer og fyrer ministre, men det svækker folkestyret og medfører ringere politiske løsninger, at mange ministre kun sidder i halvandet år. Tålmodighed og ’ministeruddannelse’ er vejen frem, skriver John Wagner.

Fra nørderi på Nørrebro til milliardintroduktion på børsen i New York

Fra nørderi på Nørrebro til milliardintroduktion på børsen i New York

DIGITAL OMSTILLING Unity er en softwarevirksomhed, der blev stiftet i en lejlighed på Nørrebro i 2004. I september i år blev virksomheden introduceret på børsen i New York med en markedsværdi på 164 milliarder kroner. Men det er de færreste danskere, der har hørt om Unity – endsige forstår, hvad de laver. 

Gamingteknologi er også på vej til din branche

Gamingteknologi er også på vej til din branche

DIGITAL OMSTILLING Spil har for længst overhalet filmindustrien på omsætning, og i de kommende år kan mange af de elementer, vi kender i spilverdenen, også blive en del af den måde, vi generelt omgås digital information på i hverdagen. Spillebranchen vil brede sig til langt mere end bare spil.

Vi skal tale mere om magt og underkastelse

Vi skal tale mere om magt og underkastelse

LEDELSE Vi skal forstå krænkelser og magtmisbrug i lyset af menneskets sociale natur. Derfor må vi tale åbent og bredt om, hvad magt gør ved både dem, der har magten, og deres omgivelser, skriver psykologerne Vibeke Lunding-Gregersen og Louise Dinesen.

Biden er ingen grøn mirakelmager

Biden er ingen grøn mirakelmager

GRØN OMSTILLING Kampen mod klimaforandringerne får et moralsk rygstød, hvis Biden som lovet melder amerikanerne tilbage i Parisaftalen på sin første arbejdsdag i Det Hvide Hus. USA skal være klimadiplomatisk modvægt til Kina og lægge pres på nogle af verdens nølende nationer. Men kun en tåbe frygter ikke de gule veste. 

Danske startups skal lære at tænke stort

Danske startups skal lære at tænke stort

DIGITAL OMSTILLING Der er opstået et stort og dynamisk miljø for startups i Danmark, godt hjulpet af offentlig støtte til den tidlige finansiering og hjælp med uddannelse i kunsten at være entreprenør. Men tag ikke fejl:  Det er stadig risikabelt at starte virksomhed, og det er de færreste, der får realiseret de store ambitioner.

Man skal løse et virkeligt problem

Man skal løse et virkeligt problem

DIGITAL OMSTILLING Af de fire startups, Mandag Morgen har fulgt gennem et år, var det Streamcrux, der havde de største planer – men det var også dem, der måtte give op. Teamet bag Streamcrux er for længst i gang med en ny startup. 

Det handler om, hvor stor din virksomhed kan tænkes at blive

Det handler om, hvor stor din virksomhed kan tænkes at blive

DIGITAL OMSTILLING Man kommer ikke langt i Silicon Valley, hvis ikke ambitionerne er store. Den lektie har startuppen Vertikal AI taget med hjem til Vejle. Det går stærkt med væksten – men der er langt til at være en unicorn. 

Vil hunde spille computerspil?

Vil hunde spille computerspil?

DIGITAL OMSTILLING Idéen bag Go Dogo er en af den slags, de færreste ville have tænkt at nogen kunne have brug for, men på den anden side: You never know. Man kunne faktisk godt forestille sig, at produktet fik et gennembrud. Foreløbig lader det dog vente på sig.