Mig og min cobot: Når vi alle skal være kreative

Med en ny generation af robotter, der arbejder symbiotisk sammen med mennesker, er det slut med det monotone arbejde. Som mennesker skal vi i stedet tilføje sjæl og kærlighed til produkterne, erklærer robotbranchens mest efterspurgte mand, Esben Østergaard fra Universal Robots. Eksperter vurderer, at Danmark står stærkt.

De kalder hende Carmen. En nydelig og smidig robotarm, som medarbejderne i den tyske maskin- og teknologivirksomhed SEW-Eurodrive arbejder i tæt partnerskab med, når de enten skal løfte eller samle op mod 500 kilo tunge maskindele og motorer. Og hvor de ansatte førhen kun udførte en enkelt arbejdsopgave, igen og igen, så indgår de nu i hele produktionsforløbet – også den mere kreative del – blot sammen med deres helt egen cobot.

”Vi har skabt en helt anden måde at arbejde på: Et menneske-maskine-samarbejde, der sætter den menneskelige arbejdskraft i centrum,” forklarede SEW-Eurodrives virksomhedsleder Johann Soder til CNN sidste år.

Carmen er blot en af et helt dusin af såkaldte cobots hos den tyske maskinproducent i Baden-Württemberg, som har ændret på alles jobfunktioner og samtidig øget udbyttet. Siden man ’ansatte’ Carmen, Tanja, Jessie og alle de andre cobots med kvindelige kaldenavne, er virksomhedens produktivitet steget med 15 pct. Samtidig er produktionstiden faldet med 40 pct.

Login