Migration og klima vil udløse Europas næste krise

Finanskrisen aflivede myten om, at markedet altid har ret. Krisen gav Europas socialdemokrater en historisk mulighed for at gribe det politiske momentum, men de missede den, og i stedet løb de nationalkonservative med vælgerne. Europas næste krise vil udløses af migration og klima, mener dansk ekspert.

I 2007 var de globale finansielle markeder i topform. I Roskilde, København, Frankfurt, London og New York var bankdirektørerne konger, og deres ypperstepræst gennem næsten to årtier var Alan Greenspan, chef for den amerikanske centralbank, Federal Reserve, i perioden 1987-2006.

Den 19. september 2007 indviede Greenspan, der året før var blevet afløst af Ben Bernanke, læserne af den schweiziske avis Tages-Anzeiger i sit syn på verden i månederne forud for præsidentvalget mellem demokraten Obama og republikaneren McCain. Og selvtilliden var stor.

”Vi er takket være globaliseringen så heldige, at politiske beslutninger i USA er blevet neutraliseret af de globale markedskræfter. Bortset fra national sikkerhed gør det stort set ingen forskel, hvem der bliver den næste præsident. Verden er regeret af markedskræfterne,” sagde Greenspan med et ordvalg, der siden er gået over i historien.

Login

  • Anmeld

    Margit Johansen · selvstændig

    Parlamenterne låst fast - nye politiske platforme vinder frem

    De nationale parlamenter er låst fast i populismens skævvridning af demokratiet. Nye politiske platforme vinder frem, lovende for en bæredygtig udvikling, paradoksalt måske: ' 'storbyerne' og 'regionerne' på tværs af grænser. Her står Socialdemokraterne stærkt, og vil blive ved med at gøre det, hvis de kender deres besøgelsestid. Medierne må lukke deres repræsentationer omkring parlamenterne og opsøge dagens politik hvor den skabes.