Milliardærdatteren i midten: Højrepopulismens globale netværk

Chefstrateg Steve Bannon er manden, Europas ledere frygter allermest i den nye amerikanske administration. Uden den aktivistiske milliardær-datter Rebekah Mercer ville den islam-fjendtlige EU-modstander ikke være endt som Trumps vigtigste politiske rådgiver. Mandag Morgen kortlægger netværket bag Trump og dets relationer til Europa.
Claus Kragh

Steve Bannon er farlig for Europa. Han er erklæret modstander af EU, og det er ham, der lokker præsident Donald Trump ud i de anti-europæiske tirader, der i disse måneder giver anledning til dyb bekymring blandt EU’s ledere, både dem i Bruxelles og de nationale regeringschefer.

Den konklusion er tyske topdiplomater nået frem til efter et møde i sidste måned med Bannon, der er Trumps nærmeste politiske rådgiver. Tyskerne, der anonymt refererede indholdet af samtalerne til Reuters, har indset, at Bannon er helt anderledes farlig end de andre topfolk i Trump-administration – vicepræsident Mike Pence, forsvarsminister James Mattis og udenrigsminister Rex Tillerson – som alle har forsøgt at berolige deres europæiske partnere.

Bannon er optændt af en revolutionær nationalistisk ånd, og det er ham, der orkestrerer Trumps støtte til europæiske nationalpopulister som Marine Le Pen, Geert Wilders, Nigel Farrage og Frauke Petry. Bannon, der har været aktiv på den yderste højrefløj i en årrække, er højst overraskende endt som den magtfulde ideolog og medlem af det nationale sikkerhedsråd. Bannon gentog i februar over for de tyske diplomater sine kendte synspunkter om, at USA bør arbejde for en nationalistisk dagsorden – både i USA og i resten af verden. Overnationalt samarbejde som ’den pan-europæiske union’ EU er ifølge Bannon et onde.

For at forstå, hvordan den stærkt ideologiske Steve Bannon er endt som manden, der har præsidentens øre, skal man kigge på netværket bag ham. Ved at analysere det samme netværk får man samtidig vigtige indikationer på, hvilke muligheder Trump/Bannon-lejren har for at påvirke valgene i Frankrig i foråret og i Tyskland til efteråret.

Helt centralt i netværket står den 70-årige hedge-fond-direktør Robert ’Bob’ Mercer og ikke mindst hans 43-årige datter, Rebekah Mercer. De to har i løbet af mindre end 10 år brugt over en halv milliard kroner på at støtte enkeltpolitikere, medier, tænketanke, ngo’er og pressionsgrupper på den amerikanske højrefløj.

Mens Mercer-familien endnu ikke er den største private sponsor i amerikansk politik, hvor et stort antal dollar-milliardærer boltrer sig, kan de til gengæld prale af at være 2016-valgets store vinder, eftersom det er lykkedes dem at få placeret deres folk helt inde i hjertet af Trump-administrationen.

Mercer-familien har helt frem til det republikanske partikonvent i juli 2016 støttet den stærkt højreorienterede Ted Cruz, der tabte til Trump. En måned senere opstod en af den slags muligheder, man kun får, hvis man tilhører den absolutte inderkreds i New York Citys sociale og finansielle elite. Det gør Mercer-familien.

Netværket bag Trump

Figur 1 | Forstør   Luk

Den 43-årige Rebekah Mercer og hendes far, milliardæren Robert Mercer, har siden august 2016 placeret sig centralt i Donald Trumps netværk. Rebekah Mercer, der er veninde med Trumps datter, Ivanka, er medlem af Trump-lejrens eksekutivkomité, hvor hun er den eneste politiske sponsor. Hun fik i sommer placeret først Kellyanne Conway og siden Steve Bannon centralt i Trump-kampagnen. De to ‘fixere’, kongresmedlem Steve King og forretningsmanden Guido Lombardi, synes at være marginale personager. Webmediet Breitbart promoverer populisterne Le Pen, Wilders og Farage voldsomt.

Kilder: Washington Post, New York Times, Politico, Bloomberg, Daily Beast, Das Magasin, Libération og andre.

Krise hyrer Bannon

Donald Trump er lørdag den 13. august 2016 æresgæsten ved et aftenarrangement hos milliardæren Woody Johnson i det mondæne The Hamptons på Long Island. Den republikanske kandidats kampagne kører dårligt, og der går hidsige rygter om, at hans daværende kampagnestab forsøger at få ham til at opføre sig mere normalt, mere strømlinet og ikke nær så aggressivt. Det er der flere af de tilstedeværende, der er stærkt utilfredse med. Ikke mindst Rebekah Mercer, der ifølge Washington Post er modstander af, at Trumps personlighed skal tæmmes. Det samme er Trump selv, og ifølge avisen, der har tre unavngivne republikanske kilder på historien, taler han længe med Rebekah Mercer om, hvordan man kan bringe folk ind i hans kampagnestab, der tænker mere som ham selv og ikke så konventionelt som den hidtidige kampagneleder, Paul Manafort.

I løbet af denne samtale bringer Rebekah Mercer to af Mercer-netværkets politiske veteraner i spil. Steve Bannon, redaktør af det succesrige, stærkt højreorienterede webmedie Breitbart, og Kellyanne Conway, advokat, specialist i meningsmålinger og leder af flere af de enorme politiske støttefonde, såkaldte Super PAC’s, som Mercer-familien har investeret i for at støtte Cruz. Ifølge nyhedsbureauet Bloomberg er Rebekah Mercers tilbud til Donald Trump planlagt på forhånd under et møde på Manhattan en uges tid tidligere, hvor Rebekah Mercer sammen med Conway mødtes med Trumps datter, Ivanka, og hendes mand, Jared Kushner – begge spiller betydelige roller som rådgivere for Donald Trump.

Rebekah Mercers operation lykkes til fulde. Om søndagen mødes Steve Bannon med Donald Trump på The Trump National Golf Club i New Jersey. Kemien passer, og få dage senere træder Bannon og Kellyanne Conway ind i rollerne som de reelle ledere af Trump-kampagnen, der som bekendt vinder valget den 8. november sidste år. Rebekah Mercer bliver sammen med Bannon og Conway del af Trumps såkaldte transitionsteam, som i ugerne efter valget begynder at udfylde de mange poster omkring den nye præsident.

De europæiske forbindelser

Mens Mercer-familien har støttet et hav af enkeltpersoner, organisationer og tænketanke i USA, er der ikke umiddelbart noget, der tyder på, at de og Steve Bannon har de netværk, der skal til for at få afgørende indflydelse på valgene i Frankrig og Tyskland, selv om det er Bannons erklærede mål.

Rebekah Mercer er gift med franskmanden Sylvain Mirochnikoff, med hvem hun har fire børn. Mirochnikoff er investment banker hos Morgan Stanley, og han har for nogle år tilbage støttet det kontroversielle Iowa-medlem af Kongressen, Steve King. King fungerer som en slags kontaktperson i USA for de højrenationale europæiske partiledere Geert Wilders, Marine Le Pen og Frauke Petry, mens det er Steve Bannon selv, der har et tæt forhold til Nigel Farage, der var leder af det EU-skeptiske UKIP og dermed en af sejrherrerne ved Brexit-folkeafstemningen i juni 2016.

I januar 2017 vakte det stor opsigt i franske medier, at Marine Le Pen blev set i Trump Tower i New York, hvor Donald Trump bor, når han ikke er i Washington. Det blev ikke til noget møde med Donald Trump, selv om det netop var planen for manden bag mødet, den italiensk-fødte Guido Lombardi, der bor i en af de luksuøse lejligheder i skyskraberen kun et par etager under Donald Trump. Lombardi har udtalt til franske medier, at målet med Marine Le Pens tilstedeværelse var at gennemføre et møde med Donald Trump, som den franske nationalistleder har hyldet som en foregangsmand. Ifølge Lombardi var det Trumps sikkerhedsfolk, der ikke tillod mødet, eftersom Lombardis lejlighed, hvor der var omkring 30 mennesker til stede, ikke på forhånd var sikkerhedstjekket.

Heller ikke Steve Bannons løfter om at åbne franske og tyske udgaver af Breitbart er hidtil blevet til noget. Ifølge Jean-Yves Camus, der er specialist i Front National og nationalistiske bevægelser i Europa ved Paris-tænketanken IRIS, er der i det hele taget ikke noget, der tyder på, at Marine Le Pen har noget reelt samarbejde med Trump/Bannon-lejren.

Mercer ved alt om big data

Robert Mercer har skabt sin formue gennem den meget hemmelighedsfulde hedge-fond Renaissance Technologies, hvor han har arbejdet siden 1993, og hvor han i 2009 blev co-CEO. Renaissance Technologies er højt specialiseret inden for computerstyrede finansielle handler, og Mercer selv betegnes som et geni inden for computervidenskab. Mercer er således også medejer af det oprindelig britiske firma Cambridge Analytica, som har brystet sig af at have hjulpet både EU-modstanderne i Storbritannien og Trump-tilhængerne i USA til deres respektive valgsejre.

Dette skal angivelig være sket gennem systematisk udnyttelse af enorme mængder af data fra Facebook-brugere, som Cambridge Analytica bruger til at ramme specifikke vælgergrupper med meget præcise webreklamer. Cambridge Analytica arbejdede under den amerikanske valgkamp for Ted Cruz på foranledning af Mercer-familien og fulgte med over til Trump-kampagnen, da Mercer-familien skiftede hest. Flere amerikanske medier stiller spørgsmålstegn ved, hvor stor betydning Cambridge Analyticas indsats rent faktisk havde i forhold til valgsejren.

Mens amerikanske medier har kortlagt det meste af Bob og Rebekah Mercers omfattende politiske netværk, findes der ingen offentlige politiske statements fra nogen af de to politiske supersponsorer. Og der er synes heller ikke at være nogen rød tråd, ud over at de under valgkampen var stærkt fokuserede på at forhindre Hillary Clinton i at blive valgt, og at de i øvrigt går ind for så lille en føderal amerikansk stat som overhovedet muligt.

I det store Mercer-netværk dukker der i øvrigt to danske forbindelser op. Tænketanken Illinois Policy Institute, der gennem årene har fået adskillige millioner i støtte fra Mercer-familien, ledes af Kristina Rasmussen, som er gift med Henrik Fogh Rasmussen. Denne forbindelse forklarer måske, hvorfor Fogh Rasmussen, der er blevet amerikansk statsborger, på et tidspunkt angivelig var i spil til en stilling i Trump-administrationen. Kristina Rasmussen skrev i øvrigt frem til 2011 en række artikler for Breitbart. Den anden danske forbindelse i Mercer-netværket er Flemming Rose, der er ansat i tænketanken Cato Institute, som er kendt for at være mere ultraliberal end nationalkonservativ. Rose skrev for nylig en kommentar i Huffington Post, hvor han beskriver et personligt møde med Steve Bannon i New York City i maj 2016. Rose fortæller, at Bannon var meget frembusende og vred, og at Bannon mener, at Vesten er i krig med islam, hvilket Rose selv ikke mener er rigtigt.

”Han synes at have en meget lav tolerancetærskel, når det gælder vold og magtanvendelse. Han er af den opfattelse, at der kan komme noget godt ud af krig. Det sagde jeg, at jeg synes, at Europa har rigtig dårlige erfaringer med, så det skal vi undgå på alle mulige måder,” har Rose siden forklaret over for TV 2.

Mens europæiske ledere er bekymrede over Steve Bannons indflydelse, kan de glæde sig over, at den kontroversielle chefstrateg møder modstand internt i kredsen af Trump-rådgivere. Det er det først og fremmest Trumps økonomiske chefrådgiver Gary Cohn, der ifølge flere medier ligger i konflikt med Bannon og Trumps stærkt Kina-kritiske handelsrådgiver Peter Navarro. Men den slags magtkampe kan stå på i lang tid, og der er næppe tvivl om, at hvis Trump en dag agter at skille sig af med Steve Bannon, så vil det skabe problemer i forhold til hans politiske storsponsor, Mercer-familien.

Hedge-fond-direktør har brugt en halv milliard på politik

Den 70-årige Robert Mercer har siden 2008 brugt i omegnen af 500 millioner kroner på at støtte politiske kandidater, tænketanke, ngo’er, medier og pressionsgrupper på den amerikanske højrefløj. Mercer er en af topcheferne i hedge-fonden Renaissance Technologies i New York, der er en af verden mest profitable. Mercers personlige formue er ukendt.

Ifølge Bloomberg havde Mercer personligt og hans Mercer Family Foundation i 2014 investeret godt 42 millioner dollar i forskellige politiske gøremål. I 2016 anslår amerikanske medier, at de samlede politiske investeringer beløber sig til omkring 75 mio. dollar – godt 525 mio. kr.

Mercer-familien støtter både konservative og økonomisk ultraliberale aktiviteter, ligesom den støtter klimaskeptikere, abortmodstandere og en række andre enkeltsager på den amerikanske højrefløj, bl.a.:

Media Research Center: Er med egne ord USA’s førende medie-vagthund. Har siden 1980’erne ført an i kritikken af liberale elitemedier som New York Times, Washington Post, Bloomberg og CNN. Har modtaget over 70 mio. kr.

Breitbart News: Her har Mercer-familien investeret omkring 70 mio. kr.

Herudover støtter man en lang række tænketanke og ngo’er som Heritage Foundation, Citizens United Foundation, Heartland Institute, Cato Institute, Government Accountability Institute, Reclaim New York, Federalist Society og Illinois Policy Institute.

Kilder: www.opensecrets.org, Bloomberg.

Omtalte personer

Donald J. Trump

Fhv. præsident, USA (Republikanerne)
Bachelor i økonomi (Wharton School, Philadelphia, USA 1968)


Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu




Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu