Modstanderne af at sende børn i fængsel sender børn i fængsel

Rød blok anklager Venstre for at ville sætte børn ned til 12 år i fængsel. Selvom Venstre benægter, fører regeringen en regulær propagandakrig under kampråbet: ”Stem nej til at sætte børn i fængsel.” Men ifølge FN’s børnekonvention er man barn til man er 18 eller myndig, så i Danmark kommer børn allerede i fængsel, indrømmer social- og børneminister Manu Sareen (R), der ellers selv har meldt sig under parolen. ”Vi har indrettet systemet sådan, at kriminelle voksne har flere rettigheder end kriminelle børn,” påpeger juraprofessor Kirsten Ketscher.

Det er ikke et nyt forslag, men det har fået nyt liv under valgkampen. Blå blok har igen slået til lyd for at sænke den kriminelle lavalder fra 15 til 12 år, og rød blok forsøger ihærdigt at skyde forslaget ned. De borgerlige partier med Venstre i spidsen vil smide børn ned til femte klasse i fængsel, lyder anklagerne, og selvom partiets retsordfører nægter, at det skulle være tilfældet, kører kampagnen videre.

Ikke mindst på de sociale medier. På Facebook har Jeppe Bruus fra Socialdemokraterne oprettet en begivenhed under den utvetydige titel ”Jeg stemmer nej til at sætte børn i fængsel!” Indtil videre har 80.000 meldt sig til.

Og han er ikke alene om at tage kampen op. På både Twitter og Facebook har politikere, debattører og andre borgere lagt billeder op af sig selv som 12-årige med budskabet om, at de ikke var voksne nok til at blive stillet for en dommer og komme i fængsel, da de var 12 år.

Login