Mogens Lykketoft skal finde løsningen på alting

15. september tiltrådte Mogens Lykketoft posten som formand for FN’s Generalforsamlings halvfjerdsindstyvende samling, og den tidligere skatte-, finans- og udenrigsministers første store opgave bliver at lede topmødet i slutningen af denne uge, hvor stats- og regeringschefer skal vedtage FN’s 17 udviklingsmål for en bæredygtig verden, der skal nås inden 2030. Det er en opgave, der ville få mange garvede politikere til at ryste i bukserne, men ikke Lykketoft. 

“Jeg skal holde verdens ledere til ilden. Jeg skal minde dem om, at vi kan få en bedre verden, der hænger sammen, hvis vi økonomiserer med vores ressourcer, udnytter vores energi bedre og lægger vores produktion om, så den belaster mindre,” siger Mogens Lykketoft om den opgave, der venter ham i det kommende år.

Selv ser Lykketoft en lige linje fra sine unge år som fremadstormende socialdemokrat, over tiden som minister i skiftende regeringer, partiformand, formand for Folketinget og til nu. Nok skifter han i det kommende år Christiansborg ud med FN-bygningen i New York, men han har på ingen måde forladt det politiske projekt, der har været hans drivkraft hele vejen igennem. Han er stadig i politik for at udbrede det gode budskab om det socialdemokratiske velfærdssamfund med lighed, social harmoni og omsorg for de svageste.

“Nu skal jeg forsøge at få verden til at gennemføre FN’s bæredygtighedsmål om at udrydde fattigdom og bekæmpe den ekstreme ulighed, der er blevet opbygget de seneste år,” siger Mogens Lykketoft.

Alle fysikere håber, det bliver dem, der gør det: Formulerer teorien om alting. Den endelige teori, der kan forklare, hvordan verden hænger sammen. Einstein satte ambitionen, som ingen har kunnet indfri, men som alle drømmer om at nå.

Mogens Lykketoft håber, han bliver politikeren, der gør noget lige så storslået: Finder løsningen på alting. På fattigdom, sult, uligestilling, ulighed, tørke, tørst, hasarderet produktion, galoperende overforbrug, truende klimakatastrofer, verdens uretfærdigheder. FN har sat ambitionen med sine 17 nye bæredygtighedsmål, og som nytiltrådt formand for Generalforsamlingen bliver det Lykketofts opgave at føre den ud i livet.

Einstein lykkedes aldrig, og Lykketoft forventer heller ikke, at alle problemer er løst inden 2030, som FN officielt har sat sig for. Men man skal ikke sætte sine mål efter, hvad man tror kan lade sig gøre. Man skal sætte dem efter, hvad man vil have skal ske. Det er ikke et pragmatisk, men et idealistisk stykke arbejde, han har kastet sig over:

Login