Mystisk nedbrud i stor pensionsalliance mellem Danske Bank og PKA

Det skulle have været en ny magtfaktor, der kunne udfordre pensionsgiganten PFA i det konkurrenceprægede marked for firmapensioner. Men en bebudet alliance mellem Danica og PKA er nu lagt på is, og parterne er lidet meddelsomme om årsagen.

Peter Nyholm

En af de mest opsigtsvækkende alliancer i den danske pensionsbranche i mange år er overraskende sat i bero. Danske Banks pensionsselskab, Danica, og arbejdsmarkedspensionsselskabet PKA havde ellers fundet hinanden i forsøget på at bryde PFA’s dominans på markedet for firmapensioner til detailansatte i Danmark.

Målet var i første omgang at vinde Dansk Supermarkeds pensionsudbud her efter sommerferien, så lederne i organisationen kunne få Danske Banks avancerede private banking-pensionsprodukter, mens de menige medarbejdere kunne få adgang til de billige pensionsordninger via PKA, som hører til blandt dem med de laveste omkostninger.

Alliancen så ud til at være et nøje gennemtænkt angreb på PFA, men nu tyder flere ting på, at Danica har trukket sig fra udbuddet, og at samarbejdet er lagt på is.

“Vi er i øjeblikket i gang med at undersøge, om samarbejdet med PKA lever op til vores interne retningslinjer. Indtil det er afklaret, har vi valgt at sætte samarbejdet i bero,” lyder det kortfattet fra pressechef i Danske Bank Kenni Leth.

Højtravende ambitioner

Det skortede ellers ikke på de pæne ord fra afgående Danica-topchef Per Klitgård eller PKA-direktør Peter Damgaard Jensen, da samarbejdet første gang blev omtalt i slutningen af maj.

Så glade var de for tre måneder siden

Ambitionerne var store, da Danica Pension og PKA kort før sommerferien annoncerede et partnerskab, der bl.a. skulle udfordre PFA på det lukrative pensionsmarked for ansatte i detailhandlen.

Her er essensen af de kuldsejlede planer:

  • PKA og Danica Pension går sammen om ny samlet pensionsløsning, der giver skræddersyede produkter inden for pension, sundhed og forsikringer til alle medarbejdere i en virksomhed.
  • Partnerskabet medfører, at PKA’s og Danica Pensions samlede erfaringer med at levere pensionsløsninger til henholdsvis overenskomstansatte og ledere giver den enkelte medarbejder den mest effektive pensions- og forsikringsløsning.
  • Partnerskabet er udformet således, at PKA fokuserer på at levere pensionsløsninger til overenskomstansatte medarbejdergrupper, mens Danica Pension leverer pensionsløsninger til ledere.

”Vi er overbeviste om, at vi ved at tilbyde det bedste fra de to selskaber kan levere præcis de løsninger, som kan skabe tryghed om vores kunders pensions- og forsikringsforhold,” lød det f.eks. fra Per Klitgård, mens Peter Damgaard betonede, at man med alliancen ”leverer det bedste fra to verdener til både ledere og overenskomstansatte.”

I dag er PKA nu helt tavs om det kuldsejlede samarbejde med henvisning til det fortsat aktuelle udbud.

Har myndighederne sagt nej?

Et oplagt bud på en forklaring af sammenbruddet er, at Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen har blandet sig i planerne. Det kan f.eks. være tilfældet, hvis en konkurrent har meldt den nye alliance til myndigheden. Fra Konkurrencestyrelsen lyder meldingen: ’Ingen kommentarer’.

Heller ikke Danske Banks pressechef, Kenni Leth, ønsker at be- eller afkræfte, om Konkurrencestyrelsen har vendt tommelfingeren nedad til det nye samarbejde, som potentielt kan forrykke konkurrenceforholdene på pensionsmarkedet. Han henviser til det kortfattede skriftlige citat ovenfor.

PFA’s førerposition er uantastet

I dag har konkurrenten PFA næsten total dominans over de store detailhandelskæder – Dansk Supermarked, Coop, Matas og Rema1000 – hvad angår pensionsordninger. Derfor er der næppe tvivl om, at PFA vil gå langt for at fastholde Dansk Supermarked. Og presset bliver ikke mindre af, at fagforeningsmanden Per Tønnesen og Dansk Erhvervs direktør, Laurits Rønn, begge sidder i PFA’s bestyrelse. Nu ser det altså ud til, at den største udfordrer til PFA er ryddet af vejen.

Selv om PFA har ry for at være billigst blandt de kommercielle pensionsselskaber, så har pensionsselskabet en omkostningsstruktur, som gør det svært at matche PKA’s pris, der angiveligt ligger 20 pct. under PFA’s. PKA er nemlig fjerdebilligst på pensionsmarkedet, efter at man i 2018 skar yderligere af de gennemsnitlige administrationsomkostninger til 365 kr., hvilket er et fald på 30 pct. på 5 år.


Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu

Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu