Når business angels møder andelsbevægelsen

Business angels og venturekapitalister vil gøre investering i startups til en folkebevægelse, som dengang danskerne gennem andelsbevægelsen sikrede kapital til datidens vækstvirksomheder.

På samme måde som danske borgere, bønder og arbejdere for godt 100 år siden mobiliserede den nødvendige kapital til at sikre vækst på de lokale mejerier, slagterier og bryggerier, skal regeringen i dag sikre, at almindelige danske borgere leverer den nødvendige vækstkapital til, at unge mennesker kan skabe rigtige virksomheder ud af deres gode forretningsideer.

Det er en af grundtankerne i det idéoplæg “Iværksætternation 4.0”, som Danmarks organiserede business angels har udarbejdet i bestræbelserne på at hjælpe Løkke-regeringen med at skabe mere vækst. Helt i overensstemmelse med virkeligheden anno 2016 understreger erhvervslivets selverklærede engle, at den folkelige investeringsbølge bør rette sig mod virksomheder, der har globalt potentiale.

Inaktive danske business angels

Figur 1 | Forstør   Luk

I Danmark investerer business angels på samme niveau som danske venturefonde, mens business angel-investeringerne i resten af EU ligger over halvanden gange så højt som ventureinvesteringerne, og i Storbritannien næsten tre gange så højt.

Kilde: “Iværksætternation 4.0”, DVCA, maj 2016.

Idéoplægget indeholder 3 mærkesager og 10 meget konkrete forslag til, hvordan regeringen kan sikre, at flere både professionelle og private investorer finder det attraktivt at sætte penge i nye virksomheder, sådan som det i sin tid skete på mejerierne og mange år senere også med de mange vindmøllelav, der findes landet over. Business angels er især en vigtig kilde til kapital for startups i deres tidlige leveår, fordi venturefonde typisk først går ind på et senere tidspunkt i en startups udvikling, og her halter Danmark efter sammenlignet med resten af EU og Storbritannien i særdeleshed. Se figur 1. I øvrigt er de danske business angels under brancheorganisationen DCVA ikke blinde for det lokale og regionale element i den kommende iværksætterrevolution, eftersom de også har oprettet fire regionale netværk for business angels.

De tre overordnede mærkesager er, at man skal satse på unge iværksættertalenter; at man skal tænke globalt; og at man skal have de brede folkelige kredse med i investeringsbølgen. Det kan ifølge oplægget både ske ved at gøre det skattemæssigt attraktivt for private at investere i startups. Og ved at sikre, at danskernes store pensionsformuer i højere grad investeres i investeringsfonde med særligt fokus på opstart af nye virksomheder.

De ti konkrete forslag fra de danske erhvervsengle lyder således:


 • Afskaf iværksætterskatten

 • Indfør et fradrag for investeringer i iværksætteri

 • Beløn reinvestering i startups

 • Gør kapitalbeskatningen konkurrencedygtig

 • Indfør en forskerordning for iværksættere

 • Genindfør syndikeringslånene

 • Giv danskerne adgang til iværksætterfonde

 • Skab mere attraktive rammer for ansattes medejerskab

 • Lad pensionerne finansiere væksten

 • Gør crowdfunding attraktivt i Danmark


Særligt indviede vil spotte nogle gamle kendinge på englenes ønskeseddel. Men der er næppe tvivl om, at disse forslag vil kunne give et spark i den rigtige retning, når det handler om at styrke den danske iværksætterkultur, der ikke kun er nødvendig hos de mennesker, der etablerer de nye virksomheder. Hvis ikke det omgivende samfund forstår og værdsætter – kontant og moralsk – iværksætterne, kan de meget vel ende med at installere sig i Silicon Valley i stedet for i Salten Ådal.

Forrige artikel Stor forskel på kommunernes integration Stor forskel på kommunernes integration Næste artikel Flere kvinder i it vil give mere vækst Flere kvinder i it vil give mere vækst

Danskernes værdier anno 2019: Lighed, tillid, frisind – og nej til snyd

Danskernes værdier anno 2019: Lighed, tillid, frisind – og nej til snyd

”Hvem vil vi være? Hvad vil vi kendes for?” spurgte Lars Løkke Rasmussen, da han udskrev valget. Nu har vi en del af svaret: Vi vil være mere lige, vi orker ikke skattesnyd, vi vil have et samfund med frisind – og vi savner tillidsvækkende politikere. Det viser en stor undersøgelse af danskernes værdier.

Betal din skat, og ryg din hash

Betal din skat, og ryg din hash

Tre ud af fire danskere finder det nu totalt uacceptabelt at snyde i skat, hvilket er en historisk høj andel. Når det gælder personlige forhold som brug af hash eller seksuel adfærd er danskerne til gengæld blevet mere tolerante og frisindede. Regeringen bør se på de forbudte, men bredt accepterede handlinger, mener forsker.

Politikernes krisehåndtering har udhulet danskernes tillid

Politikernes krisehåndtering har udhulet danskernes tillid

Mens danskernes tillid til en række institutioner såsom Forsvaret og uddannelsessystemet stiger, står det anderledes til med tilliden til medier og de politiske systemer, der de sidste ti år har lidt et knæk. Sund skepsis er godt, men mistillid kan underminere vores institutioner, og derfor skal udviklingen tages alvorligt, advarer forskere. 

Set, læst og hørt: Bjørn Bredal

Set, læst og hørt: Bjørn Bredal

Bjørn Bredal anbefaler det nyoversatte epos Gilgamesh, hvis man lider af undergangsbevidsthed og så skal du høre Herbert Pundiks livshistorie som podcast.  

Volvos nye liv som succesrig kineser

Volvos nye liv som succesrig kineser

Lone Fønss Schrøder har som næstformand i Volvos bestyrelse oplevet sammenlægningen af et aldrende svensk ikon og en kinesisk opkomling i bilindustrien på tæt hold. En lektion i markedsforståelse, forenkling og eksekvering – og hvordan ’goldplating’ kan være en fælde for de kvalitetsbevidste.

Meditation breder sig fra hjørnekontoret

Meditation breder sig fra hjørnekontoret

Meditation er det nye sort blandt internationale topledere. I den danske virksomhed Able praktiserer stifter og CEO Martin Bjergegaard det hver dag – og hans ansatte kan gå til det hver fredag, mens de er på arbejde. Forskning taler positivt om meditations gavnlige effekter.

Fremtidens europæiske socialdemokrati: dansk eller spansk?

Fremtidens europæiske socialdemokrati: dansk eller spansk?

Mette Frederiksen præsenteres som en model for Europas socialdemokrater med stram udlændingepolitik og offensiv velfærdspolitik. I Spanien har partikammeraten Pedro Sanchez succes med en anden vej, der appellerer til unge og kosmopolitiske vælgere. Sanchez er stærkt EU-engageret, mens såvel Frederiksen som store dele af Danmark har store forbehold.

Klimaet kræver lederskab, Mette!

Klimaet kræver lederskab, Mette!

KOMMENTAR: Danmark skal gennemføre en bæredygtig transformation, der kræver historisk lederskab. Hvis Mette Frederiksen vil og tør, kan hun danne verdens første verdensmålsregering og blive et forbillede for resten af kloden. En væsentlig mission for ’børnenes statsminister’.

Degrowth: En verden uden vækst

Degrowth: En verden uden vækst

Vi har travlt, hvis kloden skal være beboelig i år 2100. Derfor må vi stoppe udvindingen af naturressourcer, stoppe forbruget og stoppe stigningen i BNP. Væksten må aflyses, bremsen skal i bund. Det er ekstremt, men ekstremt nødvendigt, lyder det fra degrowth-bevægelsen og de økologiske økonomer, der står bag dem.

10 veje til en vækstfri verden

10 veje til en vækstfri verden

Det kan ikke lade sig gøre at bremse væksten uden fundamentale ændringer af hele den måde, vi har indrettet vores samfund på, påpeger degrowth-folket.

Vi klarer kun klimakrisen med fuld fart på grøn vækst

Vi klarer kun klimakrisen med fuld fart på grøn vækst

Økonomisk vækst og CO2-reduktioner er ikke modsætninger – tværtimod. Verden har brug for, at det går ekstremt stærkt med omstillingen af energien, transporten, byggeriet, landbruget osv. Derfor skal speederen i bund nu, lyder det fra både ngo'er, McKinsey og World Economic Forum.

12 teknologier der kan redde klimaet

12 teknologier der kan redde klimaet

Skal vi redde klimaet gennem grøn vækst, bliver en række nuværende og fremtidige teknologier helt afgørende for, om det lykkes. Her er 12 af dem.

Derfor bør Frederiksen støtte Vestager nu

Derfor bør Frederiksen støtte Vestager nu

KOMMENTAR: Mette Frederiksen vil tjene Europas, Danmarks, Socialdemokratiets og sine egne interesser ved at støtte Margrethe Vestagers realistiske bestræbelser på at blive formand for EU-Kommissionen, skriver europaredaktør Claus Kragh.

Sådan ligger landet for de 13 partiledere

Sådan ligger landet for de 13 partiledere

ANALYSE: Mette Frederiksens sejr er den største til rød blok i næsten 50 år. Udfordringerne ved at danne en S-regering synes overskuelige. Imens er fremtiden for flere blå partiledere usikker. Mandag Morgen analyserer valgets konsekvenser for samtlige 13 partiledere.

Dansk Folkepartis storhed og fald

Dansk Folkepartis storhed og fald

ANALYSE: Dansk Folkeparti bløder vælgere til både højre og venstre og har udsigt til sit tredje valgnederlag i træk. Deres nedtur er den væsentligste årsag til, at syv ud af ti storkredse har udsigt til at blive røde efter valget.

Kvinder, højtuddannede og unge trækker Danmark mod venstre

Kvinder, højtuddannede og unge trækker Danmark mod venstre

En storsejr til Socialdemokratiet kan blive enden på en æra med Venstre som statsministerparti. En omfattende analyse af strømninger i vælgerhavet viser, at den kommende statsminister, uanset farve, skal stå i spidsen for en befolkning, der i stigende grad er politisk opdelt på køn, uddannelse og alder.

De kortuddannede trækker mod blå blok

De kortuddannede trækker mod blå blok

Vælgernes uddannelsesniveau er den største skillelinje i dansk politik. Næsten hver tredje kortuddannede vælger stemmer på Dansk Folkeparti, Nye Borgerlige eller Stram Kurs. Blandt de højtuddannede er det mindre end hver tiende.

Set, læst og hørt: Kigge Hvid

Set, læst og hørt: Kigge Hvid

Kigge Hvid fortæller Mandag Morgens læsere, hvad hun har set, læst og hørt for nylig. Hun anbefaler blandt andet en bog om planter og Netflix-serien 'Queer Eye'.

Mød Socialdemokratiet og kom til debat om cybersikkerhed

Mød Socialdemokratiet og kom til debat om cybersikkerhed

Mandagens valgarrangementer hos Mandag Morgen og Altinget byder på et morgenmøde om truslen fra cyberspace, hvor forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen deltager. Senere overtager Socialdemokratiet gården til et valgmøde.