Naturens design er – naturligvis – bæredygtigt og cirkulært

DIGITAL OMSTILLING Naturen har haft god tid til at finde løsninger, der fungerer optimalt og er afstemt med hele økosystemet. Der er noget at lære for ingeniører og designere, understreger forfatteren bag en ny bog om biologisk inspireret design.

Svømmedragter inspireret af hajens skind glider så godt gennem vand at de blev forbudt til konkurrencer
Svømmedragter inspireret af hajens skind glider så godt gennem vand at de blev forbudt til konkurrencerFoto: Speedo
Peter Hesseldahl

Når man fremstiller en kaffekop, skal leret brændes ved omkring 1000 graders varme. Men en høne kan lave en æggeskal med samme styrke og hårdhed ved kropstemperatur. Perlemoret i muslingeskaller og emaljen på vores tænder er ekstremt stærkt, men det har ikke krævet store, komplekse industrielle anlæg at fremstille. 

Vores celler klarer det ud fra ganske få råmaterialer, som er let tilgængelige og findes i rigelige mængder. Kulstof, ilt, brint, kvælstof, fosfor og svovl – det er tilstrækkeligt til at fremstille størstedelen af naturens utallige materialer og stoffer med egenskaber, som menneskelige kemiingeniører ofte har svært ved at matche.

”Naturen er en fantastisk guldgrube af viden og løsninger. Livet har været i gang i 3,8 milliarder år, så der er sket utallige iterationer undervejs, og det, der har overlevet, er det bedst tilpassede. Det er værd at kigge på,” siger Torben Lenau. 

Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu