Nervøst sammenbrud

Euroen balancerer på kanten af et nervøst sammenbrud, efter at det nu står klart, at den spanske regering får svært ved at skaffe udenlandsk kapitral til at redde Bankia. Behovet for vidtgående politiske reformer af den europæiske konstruktion har aldrig været større og mere presserende. Hvis ikke andre tager initiativet, bør det danske EU-formandskab ikke sidde passivt tilbage.

Euroen og den europæiske konstruktion befinder sig på randen af et nervøst sammenbrud. Så dramatisk er situationen efterhånden ved at udvikle sig i hjertet af Europa. Det danske EU-formandskab er helt uden indflydelse på udviklingen, der er en dramatisk styrkeprøve mellem eurozonens inderkerne, anført af Angela Merkel, og de globale finansmarkeder. Lige nu ser det ud til, at sidstnævnte supermagt har overtaget – desværre, for det er også en kamp mellem demokrati og markedstvang.

Der er ikke mange uger til EU-topmødet, men der spekuleres seriøst i, om Spanien og den spanske økonomi bryder helt sammen som det seneste offer i den efterhånden flere år gamle bank- og statsgældskrise. Det kan blive Europas nye Lehman Brothers-øjeblik, som alle har frygtet, siden det stod klart, at krisen ikke kunne isoleres til Grækenland eller Italien. Renten på 10-årige spanske statsobligationer nærmer sig de faretruende 7 pct., efter den spanske regering måtte opgive at skaffe tysk og europæisk kapital til at redde den krakkede bank Bankia. Igen er finanssektorens gamle lig i lasten fra flere års ekstremt risikofyldte spekulationer ved at vælte alle politiske ambitioner om at genrejse væksten. Det kan blive fatalt for Europa, hvis ikke de demokratisk valgte politikere snart tager et mere samlet initiativ til at rydde op i den europæiske bankverden.

Spanierne har ikke selv pengene til at redde Bankia, fordi Mariano Rajoys konservative regering ikke har tid og styrke til at stramme op over for de relativt ustyrlige regionalregeringer. Det offentlige budgetunderskud i Spanien er nu tæt på ti pct. af BNP, og kapitalflugt for over 200 milliarder euro har i det seneste år suget energi ud af landet, men den europæiske redningsplan virker alt andet end klar. Spanien har forgæves forsøgt at overtale den europæiske centralbank til at garantere for lån til Bankia, og situationen for euroen bliver ikke bedre af, at Grækenland efter alt at dømme snart løber tør for penge, og at Montis regering i Italien advarer om, at der er alvorlig risiko for et større socialt og politisk tilbageslag som følge af de skrappe finanspolitiske op­stramninger. Smitten er ikke bare finansiel, men rammer dybt ned i Europas sociale nervesystem.

En mulig nødløsning kan være etableringen af et langt stærkere europæisk finanstilsyn, der gennemtvinger en større oprydning i finanssektoren. Der er også brug for en føderal europæisk indskydergarantiordning, så det ikke er nationalstaterne – der isoleret set er alt for sårbare over for markedets rystelser – der ender med regningen. I dag er Europas økonomi som forbundne kar, og det indre marked har bundet os sammen i et edssvorent europæisk fællesskab. Derfor må og skal også denne krise løses. Eurolandene må tage det næste skridt i føderal retning med nye politiske reformer. Der er behov for, at man via Den Europæiske Centralbank kan udstede og garantere euro-obligationer, så den europæiske redningsfond får så meget kapitalkraft, at finansmarkederne må bøje nakken for den politiske overmagt. Behovet for vidtgående politiske reformer af den europæiske konstruktion har aldrig været større og så presserende rent tidsmæssigt. Hvis ikke andre tager initiativet, bør det danske EU-formandskab ikke sidde passivt tilbage. Europa har ikke råd til, at krisen i banksektoren trækker euroen med i faldet. Men det kræver hårdt arbejde og orden i finanserne, og fremover skal eventuelle investeringer i ny europæisk vækst reserveres projekter, som styrker Europas langsigtede konkurrenceevne. At investere i kortsigtede forbrugsudvidelser, som blot forlænger turen i gældskarrusellen, fører ingen steder hen.


Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu




Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu