Nogle gange er ingen omtale bare bedre end dårlig omtale

Nej, dårlig omtale er ikke altid god omtale. Det viser forløbet omkring de konservatives aktu­elle kampagne, der med slagord som “STOP nazi islam isme” skal få flere vælgere i folden. Ifølge Henrik Kjerrumgaard, partner i kommunikati­onsbureauet White Cloud, er kampagnens politi­ske budskaber druknet i larm for larmens skyld. Samtidig har modstandere haft succes med en ko­pikampagne, hvor de tvister kampagnens centrale budskaber og benytter samme skrifttype og plakatdesign.

Hvis nogen fortæller dig, at dårlig omtale er bedre end ingen omtale, lyver de. Det tegner de konservatives nye kampagne til at blive endnu et bevis på. I kampagnen siger partiet STOP til tyven, grundskylden, regeltyranniet, skattehetzen, iværksætterbenspænd og naziislamisme.

Vælgerlussingen" caption="Figur 1  

Figur 2  " align="left" image="https://www.mm.dk/wp-content/uploads/2016/01/39397-van_fig02_vaelgerne-vil-ogsu-stoppe-nazi-islamisme.png" image_width="0" image_full="https://www.mm.dk/wp-content/uploads/2016/01/66dad-van_fig02_vaelgerne-vil-ogsu-stoppe-nazi-islamisme.png | Forstør   Luk

De konservative kæmper en ensom kamp for at forsvare udtrykket nazi-islamisme i medierne, men danskerne løber ikke skrigende bort, viser en måling, partiet har fået lavet som en del af kampagnen. Næsten halvdelen af danskerne er enige eller overvejende enige i budskabet bag den mest kontroversielle del af kampagnen: Stop nazi-islamisme. Inden for blå blok er flere end halvdelen enige. Det er dem, de konservative gerne vil have fat i.

Kilde: Voxmeter. [/graph]

Især brugen af udtrykket naziislamisme er mundet ud i megen palaver og kras kritik i pressen og på de sociale medier. Partiet, der har været garant for den borgerlige anstændighed, er blevet uanstændigt, lyder det. Og den første meningsmåling, efter kampagnen blev lanceret, tyder på, at vælgerne tænker det samme. I hvert fald tog partiet et ordentligt dyk. Se figur 1. STOP-kampagnen har ramt Det Konservative Folkeparti som en boomerang.

De konservative er ikke de første, der har oplevet at få rettet deres egen kampagne mod sig selv, og de bliver næppe de sidste. Partier, interesseorganisationer og virksomheder oplever i stigende grad, at dyrt betalt reklame og kommunikation kan ende som et gevaldigt rap over nallerne.

”Kampagner kan give bagslag, og jo mere slagkraftige de er, jo større er risikoen for, at de gør det,” som Frederik Preisler formulerer det.

Han er direktør i kommunikationsbureauet Mensch, som laver kampagner for en række virksomheder og organisationer.

Han kalder STOP-kampagnen for et ”klodset forsøg” på at få opmærksomhed. De konservative har begået to klassiske fejl, mener han. Den ene er, at de har forvekslet mål med middel. Fordi de har svært ved at komme igennem med deres budskaber, har de set opmærksomheden som en succes i sig selv. Den anden er, at deres budskab i kampagnen ligger langt fra partiets traditionelle værdier.

”De konservative har været nødt til at gøre noget. Og i desperationen har de taget drastiske midler i brug. Nu har de tilkæmpet sig taleretten, men de har ikke noget at sige. Til gengæld er de kommet til at forlade deres konservative værdigrundlag,” mener Preisler.

Men det vælgermæssigt nødlidende parti havde brug for at lave noget larm for at komme igennem mediemuren, siger Henrik Kjerrumgaard, der var særlig rådgiver for Margrethe Vestager, før hun forlod dansk politik. I dag er han partner i kommunikationsbureauet White Cloud, der bl.a. står bag de radikales kampagner. Kjerrumgaard mener, at der er mange gode takter i konservatives kampagne. Den grafiske linje liver det hensygnende parti op, og for første gang skiller de konservative sig ud fra de andre partier.

Så vidt, så skidt. For ligesom Frederik Preisler har Kjerrumgaard svært ved at se, hvad partiet vil med opmærksomheden:

”En vellykket kampagne er en, de andre vil bruge tid på at tale om. Så langt er de konservative kommet. Men jeg har svært ved at se, hvad de vil opnå med deres kampagne ud over at larme.”

Larm for larmens skyld

I den konservative lejr er analysen, at kampagnen har været en succes. Partiapparatet giver ikke meget for kritikken i pressen og på de sociale medier. Den er anført af politiske modstandere og fuldt forventelig, mener man. Og selvom man gerne havde været den dårlige Voxmetermåling foruden, ser man den ikke som en katastrofe.

[graph title="Vælgerne vil også stoppe nazi-islamisme" class="crb-wpthumb attachment-915-0 crb-graph-large" alt="" />

Kilde: Gallup for Det Konservative Folkeparti. 

I stedet har partiets presseafdeling travlt med at udbrede en anden Gallup-undersøgelse, som den har fået lavet efter at STOP-kampagnen kom i modvind. Den viser, at danskerne slet ikke så afvisende over for at sammenstille islamisme og nazisme, som man kunne få indtrykket af i medierne. Se figur 2.

Partiet har erkendt, at det ikke længere er et bredt midterparti. Opgaven er ikke at hente stemmer hen over midten, men derimod at få fat ranet så mange som muligt til sig inden for blokken. Den nye kampagne har givet partiet kant og taletid til at forklare, hvad det politiske projekt er, lyder logikken. Men den køber Frederik Preisler ikke.

”Indtil videre har de ikke fået forklaret, hvad de mener, men kun at de ikke mener det, vi tror, de mener,” siger han.

Formand Søren Pape Poulsen og folketingskandidat Naser Khader har igen og igen måtte forklare, at de ikke mener, at islam og nazisme er det samme. Diskussionen har rejst sig på grund af orddelingen på plakaten: STOP NAZI ISLAM ISME.

Henrik Kjerrumgaard mener også, kampagnen er kommet til at stå i vejen for de politiske budskaber. Søren Pape Poulsen gik ud med budskabet om, at partiet havde fire krav, som skulle opfyldes, hvis de konservative skulle gå med i en borgerlig regering. Problemet er bare, at ingen kan huske, hvad kravene er.

Stop tis i is

Kampen om kampagnen" caption="Figur 3  

Figur 4  " align="left" image="https://www.mm.dk/wp-content/uploads/2016/02/52c0c-van_fig05_det-kom-til-at-handle-om-dagpenge.png" image_width="0" image_full="https://www.mm.dk/wp-content/uploads/2016/01/76e00-van_fig05_det-kom-til-at-handle-om-dagpenge.png | Forstør   Luk

SF var hurtige til at forsøge at kapre de radikales kampagne “Det handler om mennesker, ikke vælgere”, der bl.a. skulle markere lederskiftet i partiet. SF’s leder, Pia Olsen Dyhr, dril- lede Morten Østergaard med dagpengereformen, som de radikale lavede sam- men med den daværende VK-regering.

Kilde: Det Konservative Folkeparti og eksempler fra Facebook m.m. [/graph]

For ti år siden havde kampagnen fået samme tur af kommentatorerne, men hånen på de sociale medier var den sluppet for. Siden kampagnen gik i luften forrige mandag, har den været genstand for hårde kommentarer og sarkastiske kopikampagner. ”Stop den lille kænguru” og ”Stop tis i is” er nogle af de budskaber, der er blevet serveret med Det Konservative Folkepartis karakteristiske skrifttype og plakatdesign. Og da den første dårlige meningsmåling blev offentliggjort, fik kampagnen endnu en tur i billedredigeringsprogrammerne: ”Next stop spærregrænsen” og budskabet ”Stop grundskylden,” der blev til ”Undskyld”, er nogle af eksemplerne. Se illustration 1.

Facebook og Twitter har ændret vilkårene for kampagnemagerne, fortæller Peter Svarre, direktør og social mediarådgiver for det digitale bureau In2Media:

”Tidligere kunne du afværge vildskud ved at pille plakaterne ned fra busstoppestederne og lade være med at indrykke dem i aviserne. Det kan du ikke længere. Hvis du først har sat en kampagne i gang, ruller den, og der er en stor risiko for, at den ruller fra dig,” siger han.

Taktikken fra modstanderne er at kapre kampagner og vende dem imod afsenderen, forklarer Peter Svarre. Ved at overdænge sociale medier med kopikampagner, der gør grin med den originale, håber man at overtage ejerskabet.

[graph title="Det kom til at handle om dagpenge" class="crb-wpthumb attachment-915-0 crb-graph-large" alt="" />

Kilde: Radikale Venstre og SF. 

Hvis modstanderne lykkes med at plante tanken om, at de konservatives kampagne er latterlig, vil folk først og fremmest tænke, at det er en latterlig kampagne, når de ser en plakat på togperronen eller en annonce i avisen. I stedet for at være en kampagne, der udbreder partiets budskaber, bliver det til en kampagne, der minder beskueren om, hvor åndssvage budskaberne er.

SF er et af de partier, der excellerer i kunsten at kapre kampagner på de sociale medier. Det viste partiet f.eks. i efteråret, da Radikale Venstre lancerede en ny kampagne under sloganet ”Det handler om mennesker, ikke vælgere.” En af plakaterne i kampagnen var et sort-hvid billede, hvor politisk leder Morten Østergaard sidder på en stol og smøger ærmerne op på sin hvide skjorte. Kort tid efter kampagnen var gået i gang, iværksatte SF en modkampagne. Her sidder Pia Olsen Dyhr i samme positur på en stol og smøger ærmerne op på sin hvide skjorte. Men SF-formandens budskab lød: ”Det handler om mennesker, også dem, der mister dagpengene.”

I stedet for at handle om mennesker kom debatten til at handle om den dagpengereform, de radikale, inden de selv kom i regering, var med til at indgå med den daværende VK-regering.

Dårlig omtale kan brede budskabet ud

Det er ikke kun politiske partier, der kan miste kontrollen over deres kampagner. Det kan virksomheder også.

[graph title="Danske Banks boomerang" caption="Figur 5  " align="right" image="https://www.mm.dk/wp-content/uploads/2016/02/36d51-van_fig04_danske-banks-boomera.png" image_width="0" image_full="https://www.mm.dk/wp-content/uploads/2016/01/f5356-van_fig04_danske-banks-boomera.png" text="De konservative er ikke de første, hvis kampagne er forsøgt kapret, og de bliver ikke de sidste. Danske Banks rebrandingkampagne “A new normal demands New Standards” fik samme tur. "]Kilde: Danske Bank og eksempler fra Facebook m.m. [/graph]

Danske Bank mistede f.eks. kontrollen over sin imagekampagne New Standards/New Normal. Kampagnen trak på Occupy Wall Street-bevægelsen, der om nogen stod som symbolet på kampen mod kapitalismen, og de mange andre folkelige protester, der kom i kølvandet på finanskrisen. Hvis det var opmærksomhed, banken ville have, fik den det. De sociale medier flød over med anklager om hykleri og ansvarsforflygtigelse. Se illustration 2. Kunderne flygtede, og kampagnen blev skrinlagt.

Reklamefilmen var ellers blevet gennemtestet på brugere og medarbejdere. Den var blevet præsenteret for pressen, som havde kvitteret med stående applaus. Bogstaveligt talt. Alt så ud til at gå godt, men gik galt, fordi enkelte kritiske røster begyndte at røre på sig, forklarer Peter Svarre.

Mensch stod bag kampagnen, men direktør Frederik Preisler vil ikke kommentere sagen. Peter Svarre mener, der var tale om en virksomhed, der pludselig fandt sig selv i en ny medievirkelighed, som de ikke var klar til at håndtere. Man havde slet ikke forestillet sig, at de sociale medier kunne slå så hårdt.

Men hvor dårlig omtale på sociale medier altid er dårlig omtale for virksomheder, kan partier og politiske organisationer derimod bruge den dårlige omtale til få luft under deres kampagner.

”De konservatives kampagne er nået ud til mange flere mennesker, end den ellers ville, fordi så mange har kritiseret og gjort grin med den,” forklarer Peter Svarre.

Hvis projektet skal lykkedes, kræver det dog, at kampagnen følges op med konkret politik. Ellers er det eneste, der står tilbage ”øjebliksopmærksomhed,” som Frederik Preisler kalder det.

Også Henrik Kjerrumgaard efterlyser en plan, som kan forløse kampagnen. Han sammenligner det at lave gode kampagner med at lave film. Når manuskriptforfattere begynder på en ny spillefilm, skriver de først slutningen, så starten. Du ved, hvor du skal hen, og hvor du begynder. Så består resten af arbejdet i at finde vejen derhen.

”Jeg kan ikke regne ud, hvor de vil hen med STOP-kampagnen, men måske er der en plan, der bare er svær at gennemskue,” siger Kjerrumgaard.

Indtil videre er andre dele af kampagnen blevet fulgt op af konkrete forslag. ”Stop skattehetzen” er f.eks. blevet fulgt op med et forslag om at afskaffe politiets fotovogne, da de ifølge partiet er en ”skatteinddrivningsmaskine”. I den konservative lejr forlyder det, at kampagnen er planlagt til at køre en måned. Og da den blev lanceret forrige mandag, skrev partiets kommunikationschef sådan her på Twitter:

”Servicetweet: Du kan følge debatten om K’s STOP-kampagne på #CsigerSTOP. Glæd jer. You’ve ain’t seen nothing yet.”


Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu




Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu