Deleøkonomiens giganter bliver indhentet af virkeligheden

Deleøkonomiens tre globale giganter, Uber, Airbnb og WeWork, er alle voldsomt udfordrede, præcis fordi deres forretningsmodel bygger på, at de kan sætte sig ud over de begrænsninger og regler, som deres traditionelle konkurrenter må leve med.

Et halloweenparty i Orinda, lidt nordøst for San Francisco, endte for et par uger siden i et slagsmål og skuddrama med fem døde og fire sårede. Festen blev holdt i et hus, der var lejet gennem Airbnb. Værten for festen havde angivet, at huset skulle bruges til en familiekomsammen for 12 personer, men festen blev annonceret på de sociale medier, og der var over 100 deltagere, da det gik galt.

Fire dage efter meddelte Brian Chesky, medstifter og CEO for Airbnb, at Airbnb nu vil gennemgå samtlige over seks millioner huse og værelser, som udlejes gennem platformen globalt. Alle lejemål skal i løbet af 2020 certificeres for at sikre, at udlejeren er, hvem de giver sig ud for, at der er overensstemmelse mellem beskrivelsen og billederne af værelset og virkeligheden, og at lejemålet opfylder en stribe sikkerhedskrav. Desuden opretter Airbnb en døgnvagt, som gæster kan ringe til i tilfælde af problemer. 

Kort sagt bliver der mere af den form for regulering og ordnede forhold, man forventer på et hotel. Og det koster selvfølgelig noget at skabe ordnede forhold. Det skal de digitale platforme nu til at lære. En overgang så det ud til, at deleøkonomien ville overtage verden. Men nu ser det ud til, at den gamle virkelighed er ved at indhente deleøkonomien.

Login