Nu er det alvor

Medierne må lægge både forbløffelsen, forargelsen over og fascinationen af Trump til side. Vi må nu til at betragte manden som det, han er blevet: en af verdens vigtigste politiske ledere.

Man ser det for sig. USA’s nye præsident stiller sig på gulvtæppet med præsidentens segl og den hvidhovedede havørn og ser sig omkring i det, der vil være hans centrale omdrejningspunkt de næste fire år i hvert fald. Det ovale kontor i Det Hvide Hus.

Busten af Martin Luther King på bordet til venstre for kaminen er sikkert blevet båret ud sammen med Obamas flyttekasser. Hver præsident sætter sit personlige præg på verdens mest berømte arbejdsplads. Obamas familiebilleder bag ved skrivebordet og den højryggede stol er blevet udskiftet med Donald Trumps. En ny tid kan begynde. En sikkert ikke helt normal mandag på kontoret. Første dag ud af de 100 første dage, som siges at være de vigtigste i en præsidentperiode.

Det er her i løbet af de 100 dage hans vælgere fornemmer, om deres høje forventninger til forandring bliver indfriet. Til at Trump kan omsætte den folkelige bevægelse, han har skabt, til nye amerikanske jobs, vækst, selvtillid og optimisme.

Mens hele verden venter på Trumps nye politik, så vil interessen i medierne samle sig om, hvordan manden med speciale i at drive kommunikation via beskeder af 140 karakterers længde på Twitter nu vil håndtere at blive en del af et stort politisk apparat og et kæmpestort politisk ansvar. Hvordan han vil håndtere den frie og kritiske presse, som hans forgænger på sit sidste pressemøde som præsident netop hyldede for at udfordre ham og for at holde skarp kontrol med tingene.

Trump har som præsident det stærke udgangspunkt at have kongressens flertal med sig. Det modsatte var tilfældet for Obama. Til gengæld har Trump og hans stab kaldt medierne for den egentlige opposition. Undervejs i valgkampen er kritiske medier blevet udelukket fra valgmøder. På hans sidste pressemøde inden overtagelsen af præsidentembedet blev CNN beskyldt for at være ”falske nyheder” og onlinemediet BuzzFeed for at være det rene affald.

Derfor venter pressekorpset i Det Hvide Hus med spænding på, hvad der kommer til at ramme dem. Rygterne ville først vide, at den nye præsident ville rense ud i adgangen til Vestfløjen i Det Hvide Hus med det traditionelle briefingrum for de faste politiske reportere. Det blev dog afkræftet.

Men i stedet for at udelukke bestemte kritiske medier synes Trump optaget af at ændre på mængden af medier med adgang til ham og blandingen af dem, så han i et langt større presselokale vil kunne udvande styrken og betydningen af de store, kritiske østkystmedier som New York Times og Washington Post og tv-stationerne, med undtagelse af Fox News, som han har ligget i åbenlys krig med. Trump vil have nogle flere bloggere, udvalgte onlinemedier på højrefløjen og mindre radiostationer og tv-kanaler med på presseholdet.

I det hele taget synes den nye præsident ikke bare at have det svært med frihandel, udenlandske biler, kinesiske varer, syriske flygtninge, EU, NATO og mexicanske immigranter. Han har det også svært med kritik og åbenhed. Det hører måske heller ikke med til billedet af en effektiv erhvervsmand, at han skal bruge sit liv på at svare på kritiske spørgsmål. Men sådan er livet nu engang for en demokratisk valgt præsident.

Da han forleden på sit sidste pressemøde inden overtagelsen af præsidentembedet fremviste en enorm stor bunke papirer og mapper på et bord ved siden af talerstolen som illustration af, hvor meget papir der havde skullet til for at overdrage hans virksomhed til sønnerne, så var der ingen medier, der fik lov til bare at åbne en af dokumentmapperne eller se et enkelt stykke papir som bevis på, at der var et indhold i det hele. Det kunne i realiteten være teaterrekvisitter.

I valgkampen har Trump været en mester i at manipulere medier og modstandere. Han har sendt udokumenterede påstande i øst og vest. Intimideret fjender og politiske modstandere på det groveste. Han har præsenteret konspirationsteorier af forskellig karakter, der skulle få ham selv til at fremstå som den rene og skinbarlige frelser af den amerikanske befolkning fra en sump af politisk råddenskab. Han har truet og latterliggjort både journalister og demonstranter. Han har modsagt sig selv og ændret linje, når det var opportunt, og han er en mester i at kaste nye lunser ud til medierne at skrive og rapportere om, når opmærksomheden har skullet væk fra de dårlige sager.

Lige som hele verden venter på en ny tid under Trump med en ikke ubetydelig bekymring, så kommer der også en ny tid for medierne. Både dem i USA og andre steder. Hvad gør vi med en præsident, som i den grad bryder rammerne for anerkendt kommunikation? Medierne må lægge både forbløffelsen, forargelsen over og fascinationen af Trump til side. Vi må nu til at betragte manden som det, han er blevet. En af verdens vigtigste politiske ledere og med vores udgangspunkt i den vestlige verden stadig den vigtigste politiske leder.

Vi må måle hans politik, hans udmeldinger, hans ageren som verdensleder, hans team af medarbejdere og ministre med samme alen, som vi måler alle andre med politisk ansvar i den storskala i et demokrati, der bygger på ytringsfrihed og pressefrihed og en idé om, at medierne har til opgave at kontrollere og kigge magthaverne kritisk efter i sømmene. Vi må holde op med at give karakter til showmanden, realitystjernen og supermanipulatoren og begynde at tage Trump på ordet og tage ham alvorligt.

Forrige artikel Trump får magt som en konge men er selv en joker Trump får magt som en konge men er selv en joker Næste artikel Fagbevægelsens trumfkort: Danmarks talent- og lønudvikling er i top Fagbevægelsens trumfkort: Danmarks talent- og lønudvikling er i top

Kun politisk mod i coronaklassen kan forhindre grønvask

Kun politisk mod i coronaklassen kan forhindre grønvask

ANALYSE: En af de vigtigste lektioner fra coronakrisen er, at politikerne kan utrolig meget, når de virkelig skal. Når den store genopretning begynder, står de europæiske regeringer med en historisk mulighed og et helt nyt værktøj til at stimulere grønne investeringer. Men den bedste vej er den sværeste. 

Med EU's nye grønne stempel kan selv fossil gas kaldes en bæredygtig investering

Med EU's nye grønne stempel kan selv fossil gas kaldes en bæredygtig investering

Gennem to år har EU arbejdet på et nyt redskab, der skal give investorer en større sikkerhed for, at det, der sælges som bæredygtige investeringer, rent faktisk gavner miljø og klima. Men den grønne taksonomi, der skulle modvirke greenwashing, kan ligne grøn elastik i metermål. Det kan få enorme konsekvenser for effekten af kommende grønne investeringer. 

Arbejdspladsen bliver virtuel og arbejdet bliver ”distribueret”

Arbejdspladsen bliver virtuel og arbejdet bliver ”distribueret”

At arbejde hjemmefra er måske blot en forsmag på en ny måde at organisere arbejde og virksomheder på, når man mere konsekvent bruger digitale værktøjer. Den amerikanske designer John Maeda fortæller i en ny rapport om at gå skridtet videre fra distancearbejde til distribueret arbejde.

Silicon Valley er også central for den grønne omstilling

Silicon Valley er også central for den grønne omstilling

Danmark arbejder på højtryk for at udvikle løsninger til den grønne omstilling, og danske virksomheder og forskning kan få en førende position i fremtidens klimavenlige økonomi. Men hvis man vil op i global skala, kan der være inspiration og investeringer at finde i Silicon Valley. Også på det grønne område har det enestående miljø for innovation noget at byde på.

Coronanedlukning medfører massivt fald i CO2-pris

Coronanedlukning medfører massivt fald i CO2-pris

I marts er prisen på EU’s CO2-kvoter raslet ned. Tre klimaorganisationer efterspørger politiske indgreb, der skal sikre fortsat fremdrift i den grønne omstilling, mens eksperter fra Københavns og Aarhus Universitet opfordrer til at slå koldt vand i blodet. 

Fra pandadiplomati til mundbinddiplomati

Fra pandadiplomati til mundbinddiplomati

Ikke kun vores hverdag bliver anderledes efter coronakrisen. Det gør også vores tillid til, om EU kan beskytte vores samfund, og hvem der mon kommer og hjælper, når nøden er størst – USA eller Kina?

18 måneders maratonkamp mod corona venter

18 måneders maratonkamp mod corona venter

Nye bølger af smittespredning kan følge, hvis regeringen lemper restriktioner for hurtigt og for meget. Forskergruppe på Statens Serum Institut, DTU og RUC arbejder lige nu på modeller, der kan vise, hvor regeringen kan lempe restriktionerne først. Højt smitteberedskab frem til fremkomst af vaccine kan mindske danskernes tillid til hinanden.

Kina løsner forsigtigt på grebet

Kina løsner forsigtigt på grebet

Efter et par måneders storstilet, konsekvent og til tider hårdhændet indsats for at bremse coronaepidemien er de kinesiske myndigheder nu begyndt at løsne lidt på grebet. Men hvor meget tør man slække på kontrollen? Og bliver hverdagen nogensinde den samme igen? De dilemmaer, man nu ser i Kina, vil vi formentlig også se i Danmark, når epidemien har toppet.

Corona-innovation med speederen i bund

Corona-innovation med speederen i bund

ANALYSE: Siden coronakrisen ramte Danmark, er en lang række digitale initiativer til at finde løsninger dukket op. De mange websites og arbejdsgrupper, der samler eksperter inden for sundhed, læring og it, har det tilfælles, at de arbejder med den tilgang til innovation, vi kender fra startupmiljøet: lynhurtigt, selvorganiserede og i tæt samspil med brugerne.

Smittedetektiver i Singapore dæmper spredning af corona

Smittedetektiver i Singapore dæmper spredning af corona

Smittetallet i Danmark er nu fire gange højere end i Singapore. I den asiatiske bystat sporer detektiver smittekæder og offentliggør resultaterne. Det udfordrer den enkeltes ret til privatliv, men har sikret singaporeanerne større frihed til at leve et mere normalt hverdagsliv

Distanceledelse for begyndere

Distanceledelse for begyndere

At lede på distancen handler om meget mere end at udstikke ordrer på jævnlige videokonferencer. Uden det fysiske nærvær transformeres lederrollen, og der er behov for mindst lige så meget fokus på justering af filosofien som på det tekniske, understreger digital konsulent. 

Coronavirussen rammer luftfartens klimaplaner

Coronavirussen rammer luftfartens klimaplaner

Coronakrisen rammer luftfartens økonomi med voldsom kraft. Klimaplaner er blevet udskudt – men indtil videre ikke smidt i vasken. Branchens klimainitiativer afhænger nu af hjælp fra staten, der i forvejen har spændt et milliarddyrt sikkerhedsnet ud under hele samfundet. 

Det er nu du skal vise lederskab

Det er nu du skal vise lederskab

Coronakrisen har på rekordtid sat Danmark og samtlige virksomheder og organisationer i landet i undtagelsestilstand. Der er akut behov for lederskab på alle niveauer. Mandag Morgen har talt med en række ledelseseksperter om, hvilken type kriseledelse situationen kalder på.

Den politiske kriseledelse nyfortolkes dag for dag

Den politiske kriseledelse nyfortolkes dag for dag

Der bliver skrevet politisk historie i disse uger, hvor statsledere kloden over udvikler nye former for kriseledelse. Tre ting er dog stadig afgørende, når politikere skal lede et land gennem en krise: lederens integritet, beslutningsevne og kommunikative evner. Alle de tre ingredienser indgår i statsledernes vidt forskellige strategier, uanset om det er Mette Frederiksens inkluderende statsmandsskab eller den franske krigsretorik med Macron som ene general bag skrivebordet.

Hvad coronakrisen kan lære os om ledelse – og om demokratiet

Hvad coronakrisen kan lære os om ledelse – og om demokratiet

KOMMENTAR: Kampen mod coronavirus er et studie i demokratiets evne til at tilpasse sig og løse akutte problemer. Spørgsmålet er, om demokratiet også er i stand til at løse problemer, der kommer snigende mere ubemærket end en dræbende virus?

Eksperter:  Drop målet om balance på de offentlige budgetter

Eksperter: Drop målet om balance på de offentlige budgetter

Regeringens nødpakker under coronakrisen påvirker ikke det økonomiske råderum nævneværdigt, hvis krisen er midlertidig. Det viser en beregning, som Cepos har foretaget for Mandag Morgen. Alligevel opfordrer både Cepos og andre økonomiske eksperter regeringen til at budgettere med et minus frem mod 2030. Det vil give regeringen 12 mia. kroner ekstra til omstillingen af velfærden og økonomien.  

Om aggression og omsorg i kriseledelse

Om aggression og omsorg i kriseledelse

Kriser kalder på klare svar. Det kan være skræmmende at være den, der skal give dem. Ikke alene på grund af situationens kaos og angsten i omgivelserne. Men også fordi den aggressivitet, der kaldes på, vækker dit ubehag. Paradoksalt nok kan netop dette ubehag føre til, at den aggressive lederrolle overspilles.

Nyt job: Susanne Mørch skal fortsætte Tivolis store vækst

Nyt job: Susanne Mørch skal fortsætte Tivolis store vækst

Susanne Mørch overtager direktørposten i Tivoli, når den mangeårige direktør Lars Liebst træder tilbage. Mørch overtager landets mest succesfulde attraktion, men udfordringen bliver at vedholde væksten, samtidig med at coronavirussen kan få store konsekvenser for forlystelsesparken den kommende tid.

Coronavirus tester vores immunitet over for falske nyheder

Coronavirus tester vores immunitet over for falske nyheder

I kølvandet på coronavirussens spredning kommer også en syndflod af falske nyheder om, hvor sygdommen kommer fra, og hvordan man kan kureres for den. Pandemien er den hidtil største stresstest af det samarbejde, der langt om længe er kommet op at stå mellem de europæiske lande og de sociale medier.

Coronavirussens dominoeffekter ryster de globale forsyningskæder

Coronavirussens dominoeffekter ryster de globale forsyningskæder

Coronaepidemien viser, hvor dybt afhængige mange virksomheder i dag er af langstrakte, globale forsyningskæder. Allerede nu mærker danske virksomheder konsekvenserne. Hvor dyb og omfattende denne forsyningskrise bliver, er usikkert, men coronaepidemien kommer til at påvirke både virksomhedsstrategier og global handelspolitik, forudser eksperter.

Apple satsede alt på Kina – og så kom corona

Apple satsede alt på Kina – og så kom corona

Corona sætter forsyningskædernes sårbarheder på spidsen. Det mærker en af verdens største virksomheder netop nu: Apple er helt afhængig af Kina i sin produktion af iPhones, men den strategi tryktestes nu af karantæner, told og faldende salgstal.

Set, læst og hørt: Kristian Wendelboe

Set, læst og hørt: Kristian Wendelboe

Kristian Wendelboe har givet sig hen til Det Ny Teaters opsætning af vampyrmusical og anbefaler en fransk roman, hvis indhold han ikke tør citere fra.

Her logger du på generalforsamlingen

Her logger du på generalforsamlingen

De seneste ugers udbrud af covid-19 har tvunget dansk erhvervsliv til at tænke i nye baner, når eksempelvis planlagte generalforsamlinger og møder skal afholdes. Men hvilke udfordringer giver det, at aktionærer og parter ikke kan mødes og se hinanden i øjnene, når kritiske beslutninger skal drøftes? Og hvilke digitale redskaber vil de blive så glade for undervejs, at de slet ikke vil af med dem igen?

Regeringen skal skabe en optimistisk ængstelse

Regeringen skal skabe en optimistisk ængstelse

Mette Frederiksen og regeringen tackler coronavirussen med en kombinaiton af håndfaste indgreb og indtrængende opfordringer til borgerne om at ændre adfærd. Det er nødvendigt at fastholde befolkningens opmærksomhed og tillid i mange uger, siger ekspert.

Frederiksens politiske projekt skal omskrives

Frederiksens politiske projekt skal omskrives

KOMMENTAR: Coronavirussen vælter Mette Frederiksens strategiske plan. Hun ville netop ikke være krisestyrmand og hoppe fra tue til tue. Det er præcis, hvad hun må gøre nu.

Et ubehageligt skub i den rigtige retning

Et ubehageligt skub i den rigtige retning

TECHTENDENSER: Coronaepidemien skubber på mange måder verden i retninger, som alligevel var nødvendige i forhold til helt andre problemer, først og fremmest klimakrisen. Teknologien har gjort det muligt at producere, arbejde, studere og samarbejde uden at sende mennesker og varer rundt i hele verden. Men først nu bliver vi tvunget til at udnytte muligheden for at leve og arbejde anderledes.

Vejen til den store reform af sundhedsvæsenet

Vejen til den store reform af sundhedsvæsenet

Alle vil flytte behandlinger fra sygehuse til kommuner og praktiserende læger, og alle vil sætte patienten i centrum. Men ingen har svarene på, hvordan det skal ske, og hvordan det hænger sammen økonomisk. En stribe aktører opfordrer nu sundhedsminister Magnus Heunicke til at gå målrettet ind i forberedelserne af en ny reform af sundhedsvæsenet.

Ny hovedrolle til familielægen

Ny hovedrolle til familielægen

300.000 danskere vil om få år ikke have deres egen faste læge, hvis udviklingen fortsætter som hidtil. Reformen skal styrke den almene praksis, så den praktiserende læge reelt bliver patienternes tovholder.

Nationale penge skal sikre nærhed i sundhed

Nationale penge skal sikre nærhed i sundhed

Over hele landet aftaler regioner og kommuner nu, hvad det skal koste, når en behandling flytter fra sygehuset og hjem til patienten. Aftalerne er forskellige fra region til region og tilbyder ikke samme kvalitet i behandlingen. Ekspert efterlyser national, økonomisk model.

22 sundhedsklynger skal hjælpe patienter fra sygehus til kommuner

22 sundhedsklynger skal hjælpe patienter fra sygehus til kommuner

Sygehuse, kommuner og praktiserende læger skal samarbejde mere om patienterne. De har i ti år mødtes i 22 sundhedsklynger, der erbygget op omkring akutsygehuse i hele landet. Ingen har evalueret klyngernes arbejde. Alligevel kan de få en nøglerolle i en kommende reform.