Nu er det Kina og EU der beskytter den amerikanske verdensorden

USA og Storbritannien trækker sig fra den institutionaliserede økonomiske globalisering, som de to lande selv grundlagde efter Anden Verdenskrig. Nu er det i stedet Kina og EU, der forsvarer den frie verdenshandel, konstaterer Jørgen Ørstrøm Møller, tidligere departementschef i Udenrigsministeriet.

”Det er chokerende at se, hvad der sker i USA og Storbritannien, som i slutningen af 1940’erne lagde grunden for den institutionelle økonomiske globalisering. Nu løber de to lande ikke alene bort fra globaliseringen. De forsøger sågar at tage sig egne gevinster på fællesskabets bekostning.”

Jørgen Ørstrøm Møller er en mand, der har oplevet mangt og meget. Ikke desto mindre er den 73-årige tidligere departementschef i Udenrigsministeriet og ambassadør i bl.a. Singapore og Australien og New Zealand rystet over det seneste års udviklinger inden for den internationale handelspolitik.

”Der er ingen sætning, der har skræmt mig mere end formuleringen fra Brexit-afstemningen “Take back control”. Hvis alle lande vil tage kontrollen tilbage og kun vil tænke på sig selv, hvor er vi så henne?” spørger Ørstrøm Møller i telefonen fra Singapore, hvorfra han i to årtier har fulgt udviklingen i den globale økonomi.

Login