Nyt Job til  
Manu Sareen

Ny ADHD-formand melder sig ud af Socialdemokratiet

Den tidligere radikale minister Manu Sareen fik som 50-årig en ADHD-diagnose. Nu skal han sikre bedre hjælp for det stigende antal folk med ADHD.

Foto: Jonas Skovbjerg
Torben K. Andersen

Største udfordring

Fakta

Hvem? Manu Sareen

Hvorfra? Forfatter, coach og foredragsholder

Hvortil? Formand for ADHD-foreningen

”Guderne skal vide, at jeg har gjort nogle ting, hvor jeg efterfølgende har spurgt mig selv: ‘Hvorfor fanden gjorde jeg det?’ Bagefter har jeg siddet dybt forundret, forvirret og med et smertefuldt sind. Men hvad har det med ADHD at gøre, spørger du måske. Og mit svar er: Alt!”

Sådan skrev Manu Sareen i sin bog ‘Hører du overhovedet efter?’, der udkom sidste år. Her fortæller den succesrige børnebogsforfatter og tidligere radikale minister hudløst ærligt om at leve med ADHD. En diagnose, han fik stillet sent i livet som 50-årig, og som har kostet ham både ægteskaber, venskaber og job.

Nu skal Manu Sareen så stå i spidsen for ADHD-foreningen med 6.200 medlemmer, når han afløser Dorte M. Vistesen som formand.

Derfor har han også taget konsekvensen og meldt sig ud af Socialdemokratiet, efter at han forgæves forsøgte at blive valgt ind i kommunalbestyrelsen på Frederiksberg ved kommunalvalget sidste år. 

”Når man repræsenterer så stor en organisation og skal snakke med politikere og fagfolk, så synes jeg, at man bliver nødt til at være partipolitisk neutral. Derfor har jeg nu meldt mig ud af Socialdemokratiet,” siger Manu Sareen til Mandag Morgen.

En af hans største udfordringer som ny formand bliver at få regeringen til at gennemføre den 10-årsplan for psykiatrien, som hans nu tidligere partiformand, statsminister Mette Frederiksen (S), lovede før valget. Nu er der pludselig opstået tvivl om, hvorvidt den bliver ført ud i livet.

Det har fået ADHD-foreningen og de 36 øvrige medlemsorganisationer i PsykiatriAlliancen helt op i det røde felt. De repræsenterer det store flertal af faggrupper, der arbejder i psykiatrien og har problemerne helt inde på livet hver dag.

ADHD kan have enorme konsekvenser. Folk med en ADHD-diagnose får mindre uddannelse, er mindre tilknyttet arbejdsmarkedet og er mere kriminelle.

Som ny ADHD-formand vil Manu Sareen derfor også få ansvaret for at give den 40 år gamle forening en stærkere og mere magtfuld stemme i den offentlige debat. Hjælpen og rådgivningen skal styrkes. Og han skal forsøge at bryde det store tabu, der omgiver ADHD/ADD og psykisk sygdom i Danmark.

Han har netop afleveret sit manus til en ny interviewbog, der udkommer til august, hvor børn og unge fortæller om deres oplevelser med ADHD/ADD. Deres historier kommer også til at sætte et stort præg på hans formandsperiode. For nogle af de ting, som går igen som en rød tråd i børnenes historier, er, hvor lidt hjælp der er til børnefamilierne, og hvor lang tid der går, fra familien aner uråd første gang, til de rent faktisk står med et udredningsresultat. Det kan tage flere år.

Så der bliver nok at tage fat på for den nye formand.

Blå bog

2006-: Forfatter, coach og foredragsholder

2013-2015: Minister for børn, integration, ligestilling og sociale forhold

2011-2013: Minister for kirke og ligestilling samt minister for nordisk samarbejde

2002-2011: Medlem af Borgerrepræsentationen i København samt gruppeformand for De Radikale

2006-2011: Underviser i Kriminalforsorgen, Politiskolen

2007-2009: Konsulent i Ligestillingsministeriet

2003-2007: Rådgiver og vejleder i Landsorganisation af Kvindekrisecentre

Uddannelse

Socialpædagog, Skovtofte Seminarium og Frøbelseeminariet

Konfliktmægler, Center for Konfliktløsning

Coach, Mindjuice Academy

Omtalte personer

Manu Sareen

Forfatter, fhv. minister & MF (R)
socialpædagog (1997), konfliktmægler (2003)


Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu

Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu