Ny DONG-direktør arver uafklaret milliardprojekt

På mandag tiltræder den nye DONG-direktør Henrik Poulsen. Hans største opgave bliver at afklare fremtiden for det såkaldte ”Project Red” – den milliardplan, der angivelig udløste fyringen af hans forgænger, Anders Eldrup. Lige nu er der et åbent vindue for at kapitalisere på DONG Energys frontposition inden for havvindmøller. Men tiden er knap. Og bestyrelsesformand Fritz Schur afviser, at der endnu er truffet endelig beslutning om projektet. Henrik Poulsen skal balancere mellem den langsigtede grønne omstilling og kravet til bedre bundlinje her og nu.

Marianne Kristensen Schacht

Når Henrik Poulsen på mandag skifter titlen som TDC-direktør ud med topposten i DONG Energy, er der ingen tvivl om, hvad der står øverst på dagsordenen: ”Project Red”, forgængeren Anders Eldrups store plan om et nyt dansk erhvervseventyr inden for havvindmøller – med potentiale for omsætning i milliardklassen og tusindvis af nye arbejdspladser.

Den konstituerede direktør, Carsten Krogsgaard Thomsen, forsikrede før ferien om, at der arbejdes videre på projektet, men at det afventer bestyrelsens beslutning. Men her efter ferien har bestyrelsesformanden stadig projektet på hold.

”Vi giver ikke løbende status på større ikke-besluttede projekter, investeringer m.m,” lyder det kortfattet fra DONGs bestyrelsesformand, Fritz Schur, på spørgsmålet om projektets status. Derudover har han ingen kommentarer, hverken til den nye direktørs mest presserende arbejdsopgaver eller til bestyrelsens syn i øvrigt på Project Red.

Henrik Poulsen

  • Født 1967
  • 1994: Cand.merc.
  • 1994-95: International business controller, Novo Nordisk
  • 1995-96: Manager, Aarsø Nielsen og Partners.
  • 1996-99: Engagement manager og senior engagement manager, McKinsey & Co.
  • 1999-06: Vice president, senior vice president og koncerndirektør, Lego
  • 2006-08: Operating partner, Kohlberg Kravis Roberts & Co., London
  • 2008-12: Adm. direktør og koncernchef, TDC
  • 2012-: Adm. direktør, DONG Energy.

Det ambitiøse projekt blev født under Anders Eldrup og hans såkaldte ’dream team’. Ingen af de fire navngivne medarbejdere i teamet er længere i DONG. Det udfordrer det videre arbejde med at realisere de grønne vækstplaner.

Men Fritz Schur skal ikke varme bolden for længe. Hvis man ikke tager en beslutning om, hvorvidt projektet skal køre videre eller ej, risikerer man at tabe forspringet og det potentiale, der ligger i DONG Energys førerposition inden for havvindenergi. For det er nu, rammerne er gunstige. Der skal handles hurtigt, hvis chancerne ikke skal forspildes, lyder det fra kilder med indgående kendskab til udviklingen på energimarkedet.

Kapløbet

Henrik Poulsens to-do-liste er lang fra første arbejdsdag. Først og fremmest skal han forbedre indtjeningen. Der var gevaldige hak i de seneste halvårsregnskabstal fra DONG på grund af den negative udvikling på gasmarkedet. Og den deroute i markedet kan ifølge analytikere, der følger DONG tæt, godt fortsætte med yderligere tab til følge.

Samtidig skal den nye DONG-direktør fortsætte det langsigtede mål om at transformere størstedelen af energiproduktionen fra sorte til grønne energikilder. Han skal skabe ro i en organisation, der blev væltet omkuld under forårets fyring af Eldrup, og genskabe et ordentligt image blandt kunder, offentlighed og investorer.

Indtjeningen skal op" caption="Figur 1  

 " align="right" image="https://www.mm.dk/wp-content/uploads/2016/02/d707b-mak_fig2_tidslinje_do.png" image_width="0" image_full="https://www.mm.dk/wp-content/uploads/2016/01/d64be-mak_fig2_tidslinje_do.png | Forstør   Luk

Vindenergi tegner sig i dag for 18 pct. af DONGs samlede omsætning, der udgjorde 35 milliarder kr. i første halvår af 2012.

Note: 1 Første halvår., Kilde: DONG Energy. [/graph]

Læg dertil, at han skal have gælden ned og kreditratingen op, udstikke en ny strategisk retning og sætte et nyt ledelseshold. Opgaven kan give selv en erfaren topchef sved på overlæben. Men Henrik Poulsen glæder sig: ”Jeg er tiltrukket af den opgave, der ligger i, at DONG Energy er en virksomhed, som mange har store forventninger til,” sagde han, da jobskiftet blev annonceret i foråret.

I dag siger han ikke så meget, men laver en ”typisk Henrik Poulsen”: Han tier, til han ved, hvad han taler om. I stedet bruger han tiden til at sætte sig ind i sagerne og holder lav profil af respekt for sin nye organisation.

”Henrik er en dygtig fyr med en knusende skarp hjerne. Han har trimmet og skåret til i TDC og sat programmer i gang, der har løftet rentabiliteten. Dertil har han formået at krydssælge sine varer på tværs af forretningen og dermed fastholdt eksisterende kunder og tiltrukket nye. Jeg er ikke ked af, at han ikke længere er i telesektoren,” lyder det med et smil på læben fra Søren Abildgaard, adm. direktør hos TDCs konkurrent Telia Danmark.

Mindre aggressivt og mindre ambitiøst

Ledelseseksperter og folk, der kender til Henrik Poulsens lederstil og udfordringerne i DONG Energy, forventer ikke, at Henrik Poulsen venter de berømte 100 dage, før han melder ud om sit syn på DONG Energys fremtid. Selv DONGs egen pressetjeneste regner med, at Henrik Poulsen er klar til at give interview i løbet af få uger.

”De første strategiske udmeldinger kan sagtens komme hurtigt. DONG er ikke en nødlidende virksomhed, og Henrik Poulsen skal ikke ind og lave en stor turnaround. Det vil hjælpe på selskabets image med en hurtig, offensiv udmelding. Hen ad vejen kan der så komme initiativer om, hvad der skal lukkes ned, og hvad der skal startes op,” siger Anders Drejer, der er professor ved Institut for Økonomi og Ledelse på Aalborg Universitet.

Selv om kalenderen for den nye topchef allerede er overtegnet, forventer hverken eksperter eller analytikere revolutioner. Tværtimod lyder budskabet entydigt, at han vil være mindre vækstorienteret end sin forgænger.

Men selv i et mindre gear end under Anders Eldrup er toplederrollen i DONG Energy langt mere synlig end i TDC. Det kommer til at udfordre en side af Henrik Poulsen, som offentligheden endnu ikke har set: hans fornemmelse for det politiske spil.

Folk, der kender den nye topchef, tvivler ikke på, at han mestrer den del af jobbet. Men som den første topleder i DONG Energy med en baggrund uden for statsapparatet ligner det umiddelbart en svag flanke.

”Det kræver politisk tæft at overleve i det system. Selv når der er normal drift i DONG Energy, er bevågenheden fra offentligheden enorm. Han kommer til at drikke en masse kaffe med en masse mennesker for at begå sig i det spil. For en stærk analytiker og strateg med høj faglighed kan det føles som spild af tid. Det strategisk rigtige er ikke automatisk det samme som det politisk korrekte. Det skal han vænne sig til,” siger Anders Drejer.

Den vurdering deles af Mogens Rüdiger, professor ved Institut for Kultur og Globale Studier ved Aalborg Universitet. ”Den nye topchef skal arbejde med sin politiske tæft. Selv om Anders Eldrup ikke førte forhandlingerne med politikerne, så var det en af hans markante forcer, at han kunne læse det politiske system og var klar over, hvad der foregik,” siger professoren, der er forfatter til flere bøger om energibranchen, bl.a. ”Energi i forandring” om DONG Energy.

Frontløber til søs

Hvis EU-landene skal leve op til deres egne målsætninger, skal der frem til 2020 investeres 1.000 milliarder kr. i havvindmølleparker i Nordvesteuropa. I dag sidder DONG på ca. 25 pct. af markedet. Den position kan udnyttes til at realisere et enormt væksteventyr.

Men det er nu, at vinduet for at udnytte DONG Energys forspring inden for havvindmøller er åbent, i form af interesserede investorer blandt de største pensionskasser, politisk velvilje og statstilskud til opførelse af nye havvindmølleparker.

Det er en kæmpe beslutning. Skal DONG Energy tage stikket hjem, kræver det kapital i milliardklassen. En stor risiko med mulighed for en stor gevinst.

Under Anders Eldrup begyndte pensionsselskaber at investere i området. Men at dømme efter Fritz Schurs udmelding, så tager man først stilling til ’Project Red’, når Henrik Poulsen er tiltrådt.

Risikoen er, at de statsstøtteordninger, der gør investeringerne interessante, står til at blive trappet ned, og venter man for længe, kan timingen være forspildt.

[graph title="Den lange rejse fra sort til grøn" class="crb-wpthumb attachment-915-0 crb-graph-large" alt="" />

Kilde: DONG Energy samt Mandag Morgen. 

Grøn omstilling

DONG Energy har en lang forhistorie baseret på fossile brændstoffer. Men i fremtiden skal energiproduktionen i overvejende grad komme fra vedvarende kilder. Det kræver strategiske overvejelser om både mål, midler og hastighed i omstillingen. Hvad skal der ske med det ben i selskabet, der handler om olie og gas – skal det vokse eller skrumpe? Selv om olieprisernes himmelflugt lige nu ser ud til at have toppet, ligger en stor og stabil del af selskabets indtjening her.

Samme spørgsmål presser sig på i forbindelse med kraftværkerne. Som de er i dag, matcher de ikke de grønne ambitioner i DONG såvel som blandt politkerne i Danmark og EU. Samtidig er der brug for at gøre kraftværkerne mere lønsomme. Hvis ikke den grønne omstilling fortsætter, risikerer DONG også, at Anders Eldrups exit kommer til at fremstå som en politisk fyring, hvor politikerne ikke ønsker omstillingen i det tempo, Eldrup lagde op til.

”DONG er nødt til at holde en høj profil på grøn energi, og omstillingen skal fortsætte. Men jeg er ikke sikker på, at det kommer til at ske i samme tempo og med samme ambitionsniveau som tidligere,” siger Mogens Rüdiger.

Et statsejet selskab i DONG Energys størrelse har både et samfundsansvar og en mulighed for at være lokomotiv for nye teknologier og udvikling af næste generations energisucceser. Det kunne være bioteknologi og biomasse eller solcelleenergi, lyder det fra brancheeksperterne.

Den slags tager tid at udvikle. Men selv om den komplekse energibranche er ny for Henrik Poulsen, mener ledelseseksperterne, at hans analytiske tilgang og evne til hurtigt at sætte sig ind i komplekse sammenhænge kan hjælpe ham til at sikre, at DONG Energy kan gå forrest med en dagsorden om at udvikle nye grønne teknologier.

Vejen til bedre økonomi

En barriere for hurtig og ambitiøs omstilling er økonomien. Målet er at fordoble indtjeningen i 2015 i forhold til 2009. Og den målsætning kan blive svær at nå, hvis markedet for el og gas bliver ved med at udvikle sig negativt. I det seneste halvårsregnskab gav det anledning til hævede øjenbryn hos analytikerne, at DONG brød sit eget mål om at holde gælden på maksimalt to en halv gange indtjeningen. Det udløste ingen blinkende advarselslamper, men slog skår i troværdigheden. Årsagen er tab på gasforretningen, og hvis dette område udvikler sig yderligere negativt, kan det blive alvorligt for DONG Energy.

Det samme gælder de store udgifter til reparation på oliefelter, senest olieboreplatformen Siri, hvor regningen løber op i omkring 3,5 milliarder kr. Omvendt ligger der også et par gratis appelsiner og venter på at trille ned i Henrik Poulsens turban i form af indtægter fra flere vindmølleparker og oliefelter, som kaster penge af sig i 2013 og vil forbedre balancen mellem indtjening og gæld.

Et andet risikomoment er det fremtidige tilskudsregime. Lige nu er der gunstige tilskudsforhold i Danmark, England og Tyskland. Men der er tegn på, at stemningen kan vende, og det kan betyde, at det ikke længere vil være rentabelt at investere nyt i vindmøller. I forhold til DONG Energys kreditvurdering er det dog en fordel, at investeringerne ligger i vindenergi, eftersom pengestrømmene er mere stabile end i olie- og gasinvesteringerne.

Selv om Henrik Poulsen er uerfaren i den komplekse energibranche, mener professor Mogens Rüdiger ikke, at det er en større hæmsko. Han henviser til, at Henrik Poulsens baggrund i konsulenthuset McKinsey og hans tydelige fingeraftryk på LEGOs store turnaround netop er hentet ind, fordi han kan skabe god økonomi og fokusere en forretning.

”De andre ledere kom fra statsapparatet og er tiltrådt i en tid, hvor energisektoren var præget af monopol uden konkurrence. Anders Eldrup gennemgik en udvikling af selskabet, der passer til branchens udvikling. Han gearede DONG til at klare den hårde konkurrence. Det er andre kompetencer, Poulsen nu skal tilføre,” siger Mogens Rüdiger.

Ro på de indre linjer

De 6.400 ansatte i DONG Energy får en leder, der er kendt for at være synlig, engageret og klar i mælet. Hos TDC var det topchefen, der tog konfrontationen, når der skulle fyres medarbejdere. Blandt tillidsmændene blev han opfattet som en af de mest synlige ledere i selskabet i nyere tid.

Karsten Moritz Hansen, der er fællestillidsmand i TDC, beskriver sin eks-direktør som en hård men ærlig mand, der først og fremmest var aktionærernes mand, men som kommunikerede åbent om, hvordan han ville køre butikken. ”Med sit drengede smil stod han på talerstolen og talte til os om, hvorfor han var nødt til at skære ned. Vi synes ikke, der var grund til at skære så meget. Men har var meget ærlig, når han stod deroppe,” siger han.

Henrik Poulsen får også det skudsmål, at han kunne samle organisationen om det fælles mål at have fokus på kunderne. Det fokus forventer DONGs bestyrelse, at Henrik Poulsen tager med sig.

”Ud over at være en af Nordeuropas førende energikoncerner er DONG Energy også Danmarks største energiselskab, med ca. 1 million privat- og erhvervskunder. Bestyrelsen lægger derfor vægt på, at Henrik Poulsen fortsætter DONG Energys store indsats for at skabe værdi for kunderne – et arbejde, som han har haft stort fokus på i TDC,” sagde Fritz Schur, da han offentliggjorde navnet på den nye administrerende direktør.

Det fokus giver også muligheden for at få mere ud af kunderne. ”Jeg forestiller mig, at han skal arbejde på at få et bedre overskud ud af kunderne. Kundepleje har mange ansigter og handler om mere end pris, f.eks. hvordan man hjælper kunderne frem til et lavere forbrug,” siger Mogens Rüdiger om et af de værktøjer, Henrik Poulsen kan bruge i forhold til kundefokus i DONG.

Behovet for at udstikke et fælles mål for DONG Energy er afgørende for at genoprette motivationen i en organisation, der ikke kan undgå at være efterladt med utryghed og usikkerhed efter forårets turmult. ”Der skal ro på nu, og der ligger en intern opgave i at genoprette de skader, fyringen af Anders Eldrup har påført organisationen. Henrik Poulsen skal komme med noget, der overbeviser om, at han kan udbedre de skrammer, som Fritz Schur påførte,” siger Mogens Rüdiger.

Men på de indre linjer ligger der også den udfordring, at Henrik Poulsen skal sætte sit eget stærke team, der evner at tiltrække investorer til de kommende store investeringsprojekter i DONG Energy. Et nyt lederteam er et klassisk to-do-punkt ved direktørskifter, og jagten på de rigtige kompetencer er afgørende for Poulsens succes, såvel i forhold til evt. videre arbejde med ”Project Red” som omstillingen til grøn energi mere generelt. Ingen af de såkaldte ”guldfugle” i Eldrups dreamteam, Jakob Baruël Poulsen, Rune Róin, Christian Skakkebæk og Torsten Lodberg Smed, er i DONG Energy længere. De fire havde udviklet en forretningsmodel, der tiltrak institutionelle investorer til havvindmølleparker i hidtil uset skala.

”DONG er nødt til at få investorer med på et tidligere tidspunkt, hvis de skal lykkes med de store projekter. Det at hente finansiering er en stor opgave for at fastholde investeringsniveauet. Om det så er Poulsen selv eller nogle stærke kompetencer, han ansætter, betyder mindre, bare kompetencerne er der,” siger Mogens Rüdiger.

De fem udfordringer

  • At udnytte det åbne vindue for investering i havvindenergi.
  • At sætte tempoet for den grønne omstilling i DONG Energy.
  • At få indtjeningen op og gælden ned ved at skære i omkostninger eller investeringer.
  • At skabe ro indadtil i organisationen.
  • At forbedre DONGs image udadtil.

Et bedre image

Den nye direktør får brug for både synlighed og åben kommunikation, når der skal skabes ro i DONG efter forårets stormvejr. Dengang flød Facebook over med negative budskaber om dyre DONG-regninger i forhold til de skyhøje lønninger til enkelte DONG-medarbejdere. Ansatte oplevede, at der blev spyttet efter dem og deres biler. Det gav et hak i deres selvforståelse og i stoltheden over deres arbejdsplads, som Henrik Poulsen nu skal genopbygge.

Det kan han ifølge Henrik Ørholst, der er forfatter til flere bøger om ledelse og fast ledelsesskribent i Berlingskes medier. Han har kendt Henrik Poulsen i tyve år, siden han underviste ham i strategi på cand.merc.-studiet i Aarhus.

”Henrik kan stå op for de ansatte. Han har på den ene side den viden, der skal til, for at arbejde i en organisation som DONG, og en vigtig ydmyghed. Han er regnedreng og strateg. Men han er også Henrik fra Givskud, elinstallatørens søn og mønsterbryderen, der kan tale med dem på gulvet. Den baggrund vil give ham gaderespekt blandt de ansatte,” mener han.

Foreløbig venter dog første arbejdsdag. Køreplanen vil sandsynligvis begynde med et par uger, hvor fokus vender ind mod organisationen. Derefter vil de første strategiske udmeldinger om retningen følge. Undervejs sætter den nye topleder typisk sit eget hold af nære medarbejdere, så han ved, at han har alle kompetencer repræsenteret og et loyalt team bag sig. Først derefter kommer de mere langsigtede strategiske udmeldinger.
 

Omtalte personer

Anders Eldrup

Formand, Innovationsfonden, bestyrelsesmedlem, CIP Fonden, bestyrelsesmedlem, Innargi, bestyrelsesmedlem, Norlys Energi
cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 1972)

Henrik Poulsen

Seniorrådgiver, A.P. Møller Holding, bestyrelsesformand, Carlsberg
cand.merc. i finansiering (Aarhus 1994)


Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu




Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu