Ny rapport: Odense som velfærdslaboratorium

Der blæser nye vinde over det kommunale Danmark. Efter flere års krise og løbende nedskæringer stopper stadig flere kommuner nu op og spørger, om vi er ved at afvikle velfærden lidt ad gangen.

Kommunerne kalder på nye løsninger, og begreber som hverdagsrehabilitering, frivillighed, velfærdsteknologi og aktivt medborgerskab fylder mere og mere når politikere, embedsmænd og borgere diskuterer velfærdens problemer.

De store udfordringer fik Odense Kommune til at udarbejde strategien ”Ny virkelighed – Ny velfærd”. Efterfølgende har Mandag Morgen besøgt en række institutioner og forvaltninger i kommunen, interviewet politikere, direktører, ledere, medarbejdere, borgere og interessenter i Odense Kommune. Alt sammen for at undersøge, hvordan strategien "Ny virkelighed – ny velfærd" påvirker udviklingen af kommunen, samt hvordan kommunen forsøger at ændre relationen mellem borger og kommune. Erfaringerne kan være med til at tegne et billede af, hvordan danske kommuner kommer til at se ud i en ganske nær fremtid.

Download rapporten "På vej mod fremtidens Odense" her.

Ny velfærd

Odense er et eksempel på en kommune, der er i gang med en grundlæggende gentænkning af de kommunale opgaver. Økonomien i den fynske hovedstad har haltet. I 2009 opdagede kommunen et hul i de kommende fire års budgetter på 450 millioner kroner. Når størstedelen af udgifterne i en kommune går til lønninger af medarbejdere, kan det ikke undgå at føre til afskedigelser. Det har også været tilfældet i Odense Kommune.

”Når arbejderen på Lindø mister sit job, må han og hans familie tilpasse sig en ny virkelighed. Det samme gælder kommunen. Når vi har færre økonomiske midler, må vi tilpasse vores udgifter,” forklarer borgmester Anker Boye (S).

Odense Kommunes svar er, at relationen mellem system og borger skal ændres. Kommunen skal ikke først og fremmest være en velfærdsleverandør, og borgeren skal ikke være en velfærdskunde.

Rapporten ser på Odense Kommune som et laboratorium for fremtidens velfærd og kan inspirere andre kommuner, der er i gang med eller står foran store forandringer.

God læselyst!

Kontakt

Har du spørgsmål til rapporten, er du velkommen til at kontakte velfærdsdirektør Morten Hyllegaard på [email protected] eller 3164 1044.


Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu




Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu