Ny venturefond lokker investorer til med filantropi

En nystiftet venturefond vil lokke investorer til med løfter om filantropi og altruisme, men spørgsmålet er, om det er muligt at skabe afkast med de principper i højsædet. Samtidig kan ønsket om flere investeringer i danske virksomheder skade resultaterne, advarer en erfaren venturekapitalist.

Samfundsansvar eller milliongevinst. Hvad motiverer de 30 iværksættere bag den nye venturefond Byfounders? Måske begge dele. Nok mest det sidste.

Ikke desto mindre har folkene bag fonden valgt et yderst vanskeligt marked at spinde guld i. De 750 millioner kroner, som de er i gang med at rejse i den første pulje, skal investeres i virksomheder, der befinder sig på et forholdsvis tidligt stadie – de såkaldte early stage-investeringer. Håbet er, at de rammer den næste milliardsucces, før andre får fingre i den.

Det er ikke umuligt at tjene penge på tidlige investeringer, hvilket blandt andre venturefonden Seed Capital har vist eksempler på – dog med blandet held. Men det er en aktivklasse, som mange etablerede spillere alligevel holder sig på behørig afstand af, fordi de mener, at risikoen er for stor. Det har vist sig notorisk svært for venturefonde at tjene penge på de meget tidlige investeringer.

Login