Nye Borgerlige vil ændre Grundloven for at presse udlændinge

Nye Borgerlige vil spare 37 milliarder kr. på udlændinge. Store dele af partiets forslag er i strid med Grundloven og konventioner, mener eksperter. Men så vil partiet tage et opgør med Grundloven, siger partistifter og formand Pernille Vermund.
Torben K. Andersen

Tusinder af mennesker i dette land risikerer at må gå fra hus og hjem. De skal ikke længere have mulighed for at få kontanthjælp, folkepension, SU, børnetilskud og andre offentlige ydelser, hvis det står til det nye højreorienterede parti Nye Borgerlige.

Partiets stifter, Pernille Vermund, vil spare 21 milliarder kr. om året ved at smække kassen i for offentlig forsørgelse til udenlandske statsborgere. Pengene skal bl.a. bruges til forsvaret og til at sænke prisen på øl, chokolade og biler.

Juridiske eksperter mener, at forslaget er i strid med både Grundloven og flere internationale konventioner. Men det holder ikke Pernille Vermund tilbage. Hun er parat til at sætte sig i spidsen for at få ændret Grundloven – Danmarks forfatning – som er hævet over alle andre love og den absolut sværeste lov at ændre.

”Er der en familie, som har været her i et antal år og ikke kan forsørge sig selv, får de to år til enten at skaffe sig et arbejde eller planlæge deres udrejse. Har de venner eller slægtninge, som kan hjælpe dem til at klare dagen og vejen, er de også frit stillet til det,” siger Pernille Vermund.

Svært at ændre Grundloven

Grundloven er Danmarks forfatning og den sværeste lov at ændre. Den beskriver de grundlæggende regler for samfundet – bl.a. den enkelte borgers rettigheder og pligter, f.eks. at der er ytringsfrihed, religionsfrihed og værnepligt. Det forudsætter en omfattende procedure at ændre Grundloven:


  • Først skal Folketinget vedtage grundlovsændringen.

  • Derefter skal regeringen udskrive valg.

  • Efter valget skal Folketinget igen vedtage grundlovsændringen.

  • Til sidst skal der holdes en folkeafstemning for at spørge vælgerne. Og her skal et flertal stemme ja til grundlovsændringen. Kun hvis flertallet udgør mindst 40 pct. af alle stemmeberettigede, er grundlovsændringen vedtaget.


Kilde: Folketinget

Flere juridiske eksperter mener, at forslaget strider både mod de grundlovssikrede regler om, at man er berettiget til hjælp, hvis man ikke kan forsørge sig selv (§ 75), og internationale konventioner. Sandsynligheden for at få ændret Grundloven på dette punkt er stort set 0 pct. Bør vælgerne ikke vide det?

”Det er Højesteret, som vurderer det. Og hvis Højesteret vurdere, at der i Grundloven ligger en forpligtelse til at forsørge alle mennesker, som kommer ind over Danmarks grænser, så tager jeg gerne det ansvar på mig at få skærpet Grundloven. Vi kan naturligvis ikke bevare vores velfærd for vores danske medborgere, hvis Grundloven tilsiger, at vi skal hjælpe alle, som kommer ind over grænserne,” siger Pernille Vermund.

Men giver du mig ikke ret i, at sandsynligheden for at få ændret Grundloven og alt, hvad det indebærer af folkeafstemning mv. på dette punkt, er meget, meget lille?

”Her i landet er det jo ikke menneskerettighedseksperterne, der dømmer, hvor vidt en eventuel lov er grundlovsstridig eller ej. Vi har masser af vilkår, hvor danske statsborgere har andre privilegier end udlændinge i Danmark. Og Højesteret har i de 167 år, vi har haft Grundloven, kun én gang afsagt dom om, at en lov er grundlovstridig (Tvind-dommen i 1999, red.),” siger partistifteren.

Nye Borgerlige vil også spare 9 milliarder kr. på den offentlige støtte til asyl og integration af udlændinge i Danmark. Selv om udviklingsbistanden i forvejen er i frit fald, vil partiet skære yderligere godt 5 milliarder. Og dermed når den samlede besparelse op på intet mindre end 37 milliarder kr. årligt. Se figur 1.

Vil spare 36 milliarder på udlændinge

Figur 1 | Forstør   Luk

Stramninger af udlændingereglerne skal if. Nye Borgerlige finansiere billigere biler, benzin, øl og skaffe flere penge til forsvaret.

Note:Overførselsindkomsterne omfatter bl.a. dagpenge, SU, kontanthjælp, sygedagpenge, revalidering, førtidspension, folkepension, boligstøtte, børnetilskud og efterløn.
Kilde: Nye Borgerlige.

I vil stoppe al asylbehandling i Danmark. Det vil ifølge juridiske eksperter være i strid med både FN’s flygtningekonvention, Den Europæiske Menneskerettighedskonvention og EU’s Dublin-regler. Samtidig har der aldrig været så mange mennesker på flugt som i dag. Over 65 millioner mennesker er i dag på flugt. Gør det slet ikke indtryk på dig?

”Jo, det gør det. Men tingene hænger jo sammen. Når vi er nødt at ophæve internationale konventioner, er det, fordi vi ser migrantvandringer fra lande, som oplever en eksplosion i befolkningstilvæksten som i Mellemøsten og Nordafrika. De mennesker, som kommer hertil, har været i andre sikre lande, før de kommer til os. Det betyder, at Dublin-forordningen reelt er trådt ud af kraft.”

Uanset hvor mange internationale konventioner og overstatslige aftaler I vil opsige eller smide på bålet, vil der fortsat komme flygtninge her til landet. Hvad vil I gøre ved de asylsøgere, som står i lufthavnen og ikke kan sendes tilbage til deres hjemland uden at blive skudt eller komme i fængsel?

”Det er jo sådan i dag, at de lande – også inden for EU – som tolker flygtningekonventionen skrappere, end vi gør, de får stort set ikke nogen flygtninge. Særligt de østeuropæiske lande, hvor der ikke er noget økonomisk at komme efter, søger migranter ikke til,” siger Pernille Vermund.

Nye Borgerlige vil også udvise alle kriminelle udlændinge, hvis de bliver dømt for overtrædelse af straffeloven. Juridiske eksperter mener, at det forslag er i strid med både internationale konventioner og EU-regler. Men partiet vil trække Danmark ud af EU, på samme måde som Storbritannien er i gang med i disse måneder, og samtidig opsige FN’s Flygtningekonvention og Statsløsekonvention.

Pernille Vermund, skal man kunne udvises, hvis man har boet i Danmark i 10 år, tjener en million kr. om året, taler flydende dansk, har tre små børn, stjæler en oksesteg i Brugsen og bliver dømt for gentagen butikstyveri?

”Hvis man stjæler en oksesteg og dømmes for gentagen butikstyveri, så er det en udvisning. Vi skal ikke have kriminelle udlændinge i Danmark.”

Skal man kunne udvises, hvis man har boet i Danmark i 10 år, tjener en million kr. om året, har tre børn og smadrer en blomsterkumme nede på torvet fredag aften?

”Hvis man dømmes for kriminalitet, så skal man udvises. Hvis man er kommet til at køre ind i blomsterkummen og selv går op på kommunen for at betale regningen, får man ikke en dom og skal ikke udvises”.

Det store problem i dag med kriminelle udlændinge er bl.a., at hjemlandet ikke vil medvirke til hjemsendelse eller vedkommende risikerer at blive forfulgt eller tortureret. Det løser jeres forslag ikke?

”For os er sikkerheden og friheden for den danske befolkning vigtigst. De mennesker, som vurderes til ikke at være velkomne i vores land, kan rejse ud. Nægter de det, og vi ikke kan sende dem tilbage til deres hjemland, er de her på tålt ophold. Så må vi finde et sted til dem, hvor de kan være, indtil de finder et andet sted at opholde sig. De skal ikke sidde i fængsel på livstid. Men de skal afskærmes fra befolkningen.”

Piger og kvinder må heller ikke bære muslimsk tørklæde i skolen, gymnasiet og offentlige arbejdspladser, hvis det står til jer. Men jøder må gerne gå med kalot, sikher med turban og kristne med kors om halsen. Det er vel i strid med Grundlovens regler om religionsfrihed?

”Problemet er, at islam fylder alt for meget i vores samfund i dag. For at få løst det problem, skal islam ikke fylde noget. Og hvis resultatet er, at vi bliver nødt til at fjerne alle religiøse symboler, så må det være sådan.”

LÆS OGSÅ:

Nye Borgerliges politiske håndgranater

Pernille Vermunds vælgere er rige hvide mænd


Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu




Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu