Nye Borgerliges politiske håndgranater

Nye Borgerlige har et partiprogram uden nogen politisk eller praktisk realisme. Alligevel tilkendegiver et betydeligt antal veluddannede danskere, at de vil stemme på dem ved næste valg. Det politiske landskab, vi kender, er under opløsning.

Nye Borgerliges store medvind i medierne i månedsvis og nu også hos vælgerne i meningsmålingerne har allerede en markant påvirkning på de andre partier på Christiansborg. Den politiske håndgranat fra højre har skabt trykbølge fra Dansk Folkeparti til langt ind i Venstre og Socialdemokratiet. De etablerede politiske partier har med Alternativets rejse ind i Folketinget på en svulmende stor sympatibølge ved seneste valg lært, at man ikke skal ignorere partier med et ufærdigt program og en livlig fantasi.

Med stor dygtighed har Nye Borgerliges partistifter, Pernille Vermund, påkaldt sig massiv medieopmærksomhed, i forbindelse med at partiet nu har afleveret de 20.000 underskrifter, der skal til for at stille op ved næste folketingsvalg. Samtidig kan man konstatere, at partiet med dets rabiate udmeldinger i både udlændingepolitikken og europapolitikken har kastet ny benzin på den værdidebat, der i to årtier har været omdrejningspunktet i dansk indenrigspolitik.

Dansk Folkepartis opsigtsvækkende løftebrud i Europol-sagen i går er formentlig fremprovokeret af det nye pres fra det højreekstreme parti. Man må konstatere, at partiet er i fuld gang med at gennemføre sin mission: at angribe Dansk Folkeparti fra højre og derved trække Danmark i en mere islamkritisk og antieuropæisk retning. Læg dertil en skattepolitik med lettelser for over 100 milliarder kr., som kun delvis er finansieret ved højst tvivlsomme besparelser på udlændinge og ved at lægge beslag på tre fjerdedele af det økonomiske råderum frem mod 2025. Og dertil kommer så en forsvarspolitik, der vil øge forsvarsbudgettet med 11 milliarder kr. og give alle blå partier kamp om at være den største bidragsyder.

Selv om Nye Borgerlige på lange strækninger slet ikke har formuleret en politik og på andre har et program, som selv med den bedste fantasi ikke lader sig gennemføre uden en mindre massakre på den offentlige sektor og det velfærdssystem, danskerne kender og elsker, så er det først nu, at medierne begynder at kigge dem kritisk efter i kortene.

De 37 milliarder kr., som Nye Borgerlige vil spare på udlændingeområdet, skal ifølge Mandag Morgens interview med partistifteren i dette nummer bl.a. bruges til forsvaret og til at sænke prisen på øl, chokolade og biler. Med et snuptag skal Danmark melde sig ud af EU og de internationale konventioner på bl.a. flygtningeområdet for at kunne sende de flygtninge og asylsøgere hjem, som ikke kan forsørge sig selv, og så skulle det problem være løst. Men sådan er virkeligheden bare ikke, og konsekvenserne er et ubeskrevet blad hos Nye Borgerlige.

Udlændingedebatten er nu ved at dræne al sund fornuft fra den politiske diskussion i Danmark. Partierne på Christiansborg er allerede så presset af de Nye Borgerliges retorik, at vi ser en temmelig uskøn konkurrence fra S over V til DF om, hvem der vil stramme mest på udlændingeområdet. En analyse i Mandag Morgen i dag viser, at udlændingespørgsmålet er det, der tiltrækker seks ud af ti af Nye Borgerliges vælgere. De etablerede partier har et medansvar for, at udlændingespørgsmålet at blevet problem nr. 1 på den politiske lystavle hos vælgerne. Hvor ville det være befriende, hvis ledende politikere snart ville begynde at sætte flere nuancer og nye toner på den diskussion, mens tomme asylcentre og teltlejre lukkes ned af mangel på beboere, fordi flygtningetilstrømningen er aftaget.

Ugens store begivenhed i dansk politik var Dansk Folkepartis klare løftebrud i Europol-sagen i går. Det var partiformand Kristian Thulesen Dahl selv, der 2. december 2015 på TV2 lovede statsminister Lars Løkke Rasmussen, at partiet ville stemme ja ved en folkeafstemning om Europol, hvis det efter et nej ved folkeafstemningen om retsforbeholdet skulle vise sig umuligt at skaffe Danmark en parallelaftale om deltagelse i Europol. ”Så vil vi anbefale et ja, ” sagde Thulesen Dahl og fortsatte: ”Det har vi klart accepteret, også selvom der er det med Schengen.”

Det blev som bekendt et nej den 3. december 2015, og nu meddeler Dansk Folkeparti så, at partiets eventuelle anbefaling af et ja ved en afstemning om Europol pludselig er betinget af, at Danmark inden da har gennemført en folkeafstemning om videre deltagelse i Schengen-samarbejdet. Schengen-samarbejdet er en forudsætning for, at dansk erhvervsliv kan drage størst mulig nytte af mulighederne i EU’s indre marked. Uden den mulighed vil Danmark blive et fattigt land. Det er ikke kun noget, Mandag Morgen mener. Det mener Socialdemokratiet, SF, Alternativet, Radikale, Konservative, Liberal Alliance og regeringspartiet Venstre. Og det samme mener organisationer som 3F, LO, Dansk Metal, CO Industri, Dansk Industri og Dansk Arbejdsgiverforening.

Man må formode, at det er presset fra Nye Borgerlige, der har fået DF-ledelsen til at slå bremserne i, når det gælder den tilnærmelse i EU-politikken, som skulle gøre DF regeringsdueligt. Men for statsminister Lars Løkke Rasmussen bør det nu stå klart, at Dansk Folkeparti er et parti, man ikke kan regne med, når det gælder Danmarks plads i EU. Udsigten til, at Nye Borgerlige kan stryge lige ind i Folketinget, bør minde Løkke om, at Dansk Folkeparti fremover kun vil blive endnu mere ustyrligt i Europapolitikken.

Det er helt legitimt at have forskellige holdninger til, hvor dybt Danmark skal engagere sig i EU, og hvor stram udlændingepolitikken skal være. Nye Borgerlige har selvfølgelig al mulig demokratisk ret til at mene, hvad de gør, men nu må hvedebrødsdagene være ovre, og deres politik må nu udsættes for samme kritiske krav til økonomisk sammenhæng, klarhed om konsekvenser og realismen i dens indhold som alle andre politiske bud.

LÆS OGSÅ:

Nye Borgerlige vil ændre Grundloven for at presse udlændinge

Pernille Vermunds vælgere er rige hvide mænd

Forrige artikel Nye Borgerlige vil ændre Grundloven for at presse udlændinge Næste artikel Pernille Vermunds vælgere er rige hvide mænd Pernille Vermunds vælgere er rige hvide mænd
Socialstyrelsens nye regnemodel er helt skæv

Socialstyrelsens nye regnemodel er helt skæv

KOMMENTAR: Hvis investeringer i sociale indsatser skal give allerstørst gevinst, så er det de yngste børn og tidlig indsats i familierne, der skal satses på. Derfor er det også bekymrende, at netop de investeringer nedtones i Socialstyrelsens nye regnemodel, som kan blive afgørende for, hvor det offentlige fremover lægger pengene.

Kinas rivende udvikling kræver nye svar fra Danmark

Kinas rivende udvikling kræver nye svar fra Danmark

Danmark er nødt til at reagere offensivt på, at Kina lige nu tager stormskridt på den teknologiske front, siger topforskere, der er tilknyttet Akademiet for Tekniske Videnskaber. Vi kan begynde med et opgør med den kollektive blinde vinkel mod Kina, lyder et bud.

Medicinrådet blåstempler ny medicin for millioner

Medicinrådet blåstempler ny medicin for millioner

Efter det første års arbejde har Medicinrådet anbefalet 25 af 35 undersøgte lægemidler som standardbehandling på sygehusene. De 15 af anbefalingerne skaber dog ingen eller kun lille merværdi for patienterne. For "gavmildt" lyder kritikken fra sundhedsøkonom, der efterlyser nyt grundlag for Medicinrådets vurderinger.

Ny analyse: Iværksættere giver erhvervsikonerne baghjul

Ny analyse: Iværksættere giver erhvervsikonerne baghjul

Virksomheder, der er under 20 år gamle, tegner sig for 50 pct. af værdiskabelsen i Danmark, viser ny analyse fra DI, som selv kalder undersøgelsen en mytedræber. Nye virksomheder har mere fleksibilitet og er bedre til at innovere, siger forsker.

Analyse af gener åbner for personlige diagnoser

Analyse af gener åbner for personlige diagnoser

Stærkt specialiserede virksomheder tilbyder nu så omfattende analyser af det enkelte menneskes genom, at de kan sætter navn på de gener, der forårsager bestemte sygdomme. Prisen for analyser af genomet og diagnose svinger mellem 20.000 og 30.000 kr. per patient.

Tysk virksomhed: Skræddersyet medicin er fremtiden

Tysk virksomhed: Skræddersyet medicin er fremtiden

I dag kan ordet cancer være et forvarsel om en tidlig død. Om 20 år vil kun de færreste dø af kræft. Sådan lyder visionen fra en af verdens største farmaceutiske virksomheder, Roche. Gensekventering og big data er nøglen.

Stram så op på etikken

Stram så op på etikken

KOMMENTAR: Danske virksomheder er ikke så hvidskurede, som vi gik og troede. Når nogen præsterer en kynisk forretningsmoral, bryder de tilliden og samfundskontrakten her til lands.

Er det snart slut med de absurde gyldne håndtryk?

Er det snart slut med de absurde gyldne håndtryk?

ANALYSE: Topchef efter topchef forlader virksomheder med gyldne håndtryk, selv om de er ansvarlige for skandaløs ageren. Google er slået ind på en ny kurs, og det kan der være gode økonomiske grunde til. I Danmark er spørgsmålet, hvordan Danske Bank vil vise, at de har forstået alvoren.

Andelstanken er en spændetrøje for landbrugets grønne omstilling

Andelstanken er en spændetrøje for landbrugets grønne omstilling

ANALYSE: Mens globale frontløbere i fødevareindustrien investerer i udvikling af kunstigt kød og plantebaserede alternativer til produkter fra dyr, tøver Danish Crown og Arla. Det er kun naturligt, når nu ejerne lever af at opdrætte dyr til fødevareproduktion. Men det kan blive et problem.

Sådan knuste 'Tropernes Trump' sandheden i det brasilianske valg

Sådan knuste 'Tropernes Trump' sandheden i det brasilianske valg

KOMMENTAR: Den nyvalgte brasilianske præsident Jair Bolsonaros valgkamp formåede at fabrikere sin egen virkelighed gennem velkoordineret brug af sociale medier til at misinformere offentligheden for at vinde valget - et valg, der blev et eksempel på, hvordan politiske sejre opnås gennem viralitet.

Dansk startup: Lad medarbejderne stille diagnosen i din virksomhed

Dansk startup: Lad medarbejderne stille diagnosen i din virksomhed

Det lyder næsten for letkøbt. Lad medarbejderne stille spørgsmål til hinanden og øg sandsynligheden for din strategi bliver gennemført. Men bag det, der umiddelbart virker banalt, ligger en dyb viden om spørgsmålets natur, som ny virksomhed efter millionindsprøjtning satser på at udbrede.

Til svinekongres med fremmedgjorte landmænd på rente-coke

Til svinekongres med fremmedgjorte landmænd på rente-coke

REPORTAGE: Bæredygtighed skal løfte danske svineproducenter ud af mudderet. Men en dyb afhængighed af lave flexrenter og en voksende fremmedgørelse truer det stolte danske erhverv. ”Landbrugskulturen er død,” mener en svineproducent. Mandag Morgen har været på svinekongres i Herning.

Dansk landbrug melder pas på kødrevolutionen

Dansk landbrug melder pas på kødrevolutionen

Danmarks animalske fødevareindustri er produktiv, men den er ikke bæredygtig i klimamæssig forstand. Og spørgsmålet er, hvor længe den er det i økonomisk forstand. En gigant som Danish Crown risikerer at misse kapløbet om fremtidens fødevarer.

Laboratorie-bøffer har kurs mod verdens kølediske

Laboratorie-bøffer har kurs mod verdens kølediske

Hollænderen Mark Post præsenterede i 2013 verdens første laboratoriefremstillede hakkebøf. Nu har store tyske og schweiziske koncerner investeret godt 55 mio. kr. i selskabet Mosa Meat, der i 2021 sender de første reagensglasbøffer i handlen.

Hvad skal landbruget nu leve af?

Hvad skal landbruget nu leve af?

Klimaforandringerne truer en række erhverv på deres eksistens, bl.a. hele kødindustrien. Det kan tvinge dansk landbrug til at nytænke, hvad det skal leve af i fremtiden. Danish Crown har taget udfordringen op og kan blive rollemodel.

Kommunerne råder over 3.500 sengepladser til syge

Kommunerne råder over 3.500 sengepladser til syge

Syge danskere ender stadig oftere i en kommunal sygeseng. Faktisk råder landets borgmestre nu over flere sengepladser, end der står på samtlige sygehuse i en typisk dansk region. For en del af patienterne betyder det brugerbetaling og dårligere kontrol med kvaliteten af behandlingen. 

Topmødet for dem der tror på eksponentielle teknologier

Topmødet for dem der tror på eksponentielle teknologier

REPORTAGE: Ved Singularity University Summit i Stockholm i sidste uge blev deltagerne bombarderet med præsentationer om de nyeste teknologier, og hvordan de radikalt vil forandre tilværelsen på kloden – og i rummet – lige om lidt. Men der var også plads til indlæg og diskussion om de sociale og politiske konsekvenser.

Briterne vil indføre en skat på digitale giganters omsætning

Briterne vil indføre en skat på digitale giganters omsætning

Briterne vil nu indføre en indføre en skat, som direkte er møntet på de globale digitale giganter. Danmark var sidste efterår med til at bremse et lignende forslag fra EU-kommissionen, men selvom EU-forslaget har flere mangler, er det dog bedre end ikke at gøre noget, mener både SF’s Lisbeth Bech Poulsen og Mellemfolkeligt Samvirke.

”Verdens lykkeligste organisation! Har I tabt sutten?”

”Verdens lykkeligste organisation! Har I tabt sutten?”

KOMMENTAR: Hvis du vil udvikle din organisation, er du nødt til at hjælpe medarbejderne med at styrke deres selvbevidsthed og velvære. Det er på én gang den vanskeligste, mest komplekse og mest givende ledelsesudfordring, du vil møde.

Gode råd til nye iværksættere fra en gammel hund

Gode råd til nye iværksættere fra en gammel hund

LARS THINGGAARD: I løbet af efteråret har jeg oplevet en imponerende dristighed og frygtløshed blandt iværksættere i danske universitetsmiljøer. Men jeg tror også, de kan lære et par ting af en gammel hund. Her er mine råd til tidens fremadstormende kuld af millennial-iværksættere.

Apple er oplagt køber af Tesla

Apple er oplagt køber af Tesla

KOMMENTAR: Efter en tur i rutschebanen kan det ende med, at Tesla bliver en del af noget større. For måske venter Apple i kulissen. Et opkøb vil være en god løsning på mange af Apples udfordringer med udviklingen af en elektrisk bil.

Klog brug af data gør Amazon stærk

Klog brug af data gør Amazon stærk

KOMMENTAR: Amazon har gennem en nærmest manisk fokus på at gøre livet nemmere for kunden, udviklet sig fra at være verdens største boghandler til verdens største detailhandelsplatform.

Velfærdsfesten er forbi

Velfærdsfesten er forbi

Politikere fra både røde og blå partier kæmper om at love mere og bedre velfærd. Men væksten i velfærdsudgifterne målt pr. indbygger har ligget på et stort rundt 0 siden 2010. Intet tyder på, at det bliver meget anderledes de kommende år.

Løkke mangler 16 milliarder til velfærd

Løkke mangler 16 milliarder til velfærd

Et stigende antal børn og ældre de kommende år parret med borgernes forventninger til velfærd vil udløse en kæmpe milliardregning og sluge hele Løkkes økonomiske råderum. KL’s formand efterlyser debat om, hvordan Danmark skal indrette sit velfærdssamfund fremover.

Sundhed er politikernes darling – og vi får mere for pengene

Sundhed er politikernes darling – og vi får mere for pengene

Partierne i både rød og blå blok prioriterer sundhed højt. Og det kan ses på udgifterne. Hver eneste dansker betaler nu i snit 19.300 kr. om året for at finansiere landets sundhedsvæsen. Det er over 1.500 kr. mere end for bare 10 år siden. Men vi får også mere sundhed for pengene.

Ældreboom giver større udgifter men mindre hjælp

Ældreboom giver større udgifter men mindre hjælp

Selv om antallet af ældre stiger, er der nu på årsbasis skåret 6,4 millioner hjemmehjælpstimer væk siden 2008. På få år er udgifterne faldet med 6.000 kr. pr. ældre trods politikernes løfter om værdighedsmilliarder og bedre hjemmehjælp.

Skoleelever og studerende betaler velfærdsregningen

Skoleelever og studerende betaler velfærdsregningen

Siden folketingsvalget i 2015 har sundhed fået 4 mio. kr., og gymnasierne mistet 1 mio. – hver dag. År for år bliver der afsat færre penge pr. elev i folkeskoler og gymnasier samt pr. studerende på universiteter og professionshøjskoler. Ingen ved dog, om det påvirker kvaliteten.

Ledelseskonsulent: Alle firmaer bør have to direktører

Ledelseskonsulent: Alle firmaer bør have to direktører

En af verdens førende ledelseskonsulenter, Alex Osterwalder, forsøger i ny bog at opklare, hvordan etablerede firmaer bliver ved med at forny sig. En del af løsningen kan være en todelt ledelse samt modet til at begå masser af fejl.

Kvinder indtager globale økonomiske topposter

Kvinder indtager globale økonomiske topposter

Verdensbanken, Den Internationale Valutafond og OECD har alle fået kvindelige cheføkonomer i år. Ny forskning indikerer, at kvindelige økonomer er mindre markedsortodokse og mere positive over for lovgivning til fordel for lønmodtagere og miljøbeskyttelse end mandlige økonomer.