Nye Borgerliges politiske håndgranater

Nye Borgerlige har et partiprogram uden nogen politisk eller praktisk realisme. Alligevel tilkendegiver et betydeligt antal veluddannede danskere, at de vil stemme på dem ved næste valg. Det politiske landskab, vi kender, er under opløsning.

Nye Borgerliges store medvind i medierne i månedsvis og nu også hos vælgerne i meningsmålingerne har allerede en markant påvirkning på de andre partier på Christiansborg. Den politiske håndgranat fra højre har skabt trykbølge fra Dansk Folkeparti til langt ind i Venstre og Socialdemokratiet. De etablerede politiske partier har med Alternativets rejse ind i Folketinget på en svulmende stor sympatibølge ved seneste valg lært, at man ikke skal ignorere partier med et ufærdigt program og en livlig fantasi.

Med stor dygtighed har Nye Borgerliges partistifter, Pernille Vermund, påkaldt sig massiv medieopmærksomhed, i forbindelse med at partiet nu har afleveret de 20.000 underskrifter, der skal til for at stille op ved næste folketingsvalg. Samtidig kan man konstatere, at partiet med dets rabiate udmeldinger i både udlændingepolitikken og europapolitikken har kastet ny benzin på den værdidebat, der i to årtier har været omdrejningspunktet i dansk indenrigspolitik.

Dansk Folkepartis opsigtsvækkende løftebrud i Europol-sagen i går er formentlig fremprovokeret af det nye pres fra det højreekstreme parti. Man må konstatere, at partiet er i fuld gang med at gennemføre sin mission: at angribe Dansk Folkeparti fra højre og derved trække Danmark i en mere islamkritisk og antieuropæisk retning. Læg dertil en skattepolitik med lettelser for over 100 milliarder kr., som kun delvis er finansieret ved højst tvivlsomme besparelser på udlændinge og ved at lægge beslag på tre fjerdedele af det økonomiske råderum frem mod 2025. Og dertil kommer så en forsvarspolitik, der vil øge forsvarsbudgettet med 11 milliarder kr. og give alle blå partier kamp om at være den største bidragsyder.

Selv om Nye Borgerlige på lange strækninger slet ikke har formuleret en politik og på andre har et program, som selv med den bedste fantasi ikke lader sig gennemføre uden en mindre massakre på den offentlige sektor og det velfærdssystem, danskerne kender og elsker, så er det først nu, at medierne begynder at kigge dem kritisk efter i kortene.

De 37 milliarder kr., som Nye Borgerlige vil spare på udlændingeområdet, skal ifølge Mandag Morgens interview med partistifteren i dette nummer bl.a. bruges til forsvaret og til at sænke prisen på øl, chokolade og biler. Med et snuptag skal Danmark melde sig ud af EU og de internationale konventioner på bl.a. flygtningeområdet for at kunne sende de flygtninge og asylsøgere hjem, som ikke kan forsørge sig selv, og så skulle det problem være løst. Men sådan er virkeligheden bare ikke, og konsekvenserne er et ubeskrevet blad hos Nye Borgerlige.

Udlændingedebatten er nu ved at dræne al sund fornuft fra den politiske diskussion i Danmark. Partierne på Christiansborg er allerede så presset af de Nye Borgerliges retorik, at vi ser en temmelig uskøn konkurrence fra S over V til DF om, hvem der vil stramme mest på udlændingeområdet. En analyse i Mandag Morgen i dag viser, at udlændingespørgsmålet er det, der tiltrækker seks ud af ti af Nye Borgerliges vælgere. De etablerede partier har et medansvar for, at udlændingespørgsmålet at blevet problem nr. 1 på den politiske lystavle hos vælgerne. Hvor ville det være befriende, hvis ledende politikere snart ville begynde at sætte flere nuancer og nye toner på den diskussion, mens tomme asylcentre og teltlejre lukkes ned af mangel på beboere, fordi flygtningetilstrømningen er aftaget.

Ugens store begivenhed i dansk politik var Dansk Folkepartis klare løftebrud i Europol-sagen i går. Det var partiformand Kristian Thulesen Dahl selv, der 2. december 2015 på TV2 lovede statsminister Lars Løkke Rasmussen, at partiet ville stemme ja ved en folkeafstemning om Europol, hvis det efter et nej ved folkeafstemningen om retsforbeholdet skulle vise sig umuligt at skaffe Danmark en parallelaftale om deltagelse i Europol. ”Så vil vi anbefale et ja, ” sagde Thulesen Dahl og fortsatte: ”Det har vi klart accepteret, også selvom der er det med Schengen.”

Det blev som bekendt et nej den 3. december 2015, og nu meddeler Dansk Folkeparti så, at partiets eventuelle anbefaling af et ja ved en afstemning om Europol pludselig er betinget af, at Danmark inden da har gennemført en folkeafstemning om videre deltagelse i Schengen-samarbejdet. Schengen-samarbejdet er en forudsætning for, at dansk erhvervsliv kan drage størst mulig nytte af mulighederne i EU’s indre marked. Uden den mulighed vil Danmark blive et fattigt land. Det er ikke kun noget, Mandag Morgen mener. Det mener Socialdemokratiet, SF, Alternativet, Radikale, Konservative, Liberal Alliance og regeringspartiet Venstre. Og det samme mener organisationer som 3F, LO, Dansk Metal, CO Industri, Dansk Industri og Dansk Arbejdsgiverforening.

Man må formode, at det er presset fra Nye Borgerlige, der har fået DF-ledelsen til at slå bremserne i, når det gælder den tilnærmelse i EU-politikken, som skulle gøre DF regeringsdueligt. Men for statsminister Lars Løkke Rasmussen bør det nu stå klart, at Dansk Folkeparti er et parti, man ikke kan regne med, når det gælder Danmarks plads i EU. Udsigten til, at Nye Borgerlige kan stryge lige ind i Folketinget, bør minde Løkke om, at Dansk Folkeparti fremover kun vil blive endnu mere ustyrligt i Europapolitikken.

Det er helt legitimt at have forskellige holdninger til, hvor dybt Danmark skal engagere sig i EU, og hvor stram udlændingepolitikken skal være. Nye Borgerlige har selvfølgelig al mulig demokratisk ret til at mene, hvad de gør, men nu må hvedebrødsdagene være ovre, og deres politik må nu udsættes for samme kritiske krav til økonomisk sammenhæng, klarhed om konsekvenser og realismen i dens indhold som alle andre politiske bud.

LÆS OGSÅ:

Nye Borgerlige vil ændre Grundloven for at presse udlændinge

Pernille Vermunds vælgere er rige hvide mænd

Forrige artikel Nye Borgerlige vil ændre Grundloven for at presse udlændinge Næste artikel Pernille Vermunds vælgere er rige hvide mænd Pernille Vermunds vælgere er rige hvide mænd

Fremtidens teknologi kan lære af oprindelige kulturer

Fremtidens teknologi kan lære af oprindelige kulturer

Oprindelige kulturer har ofte udviklet måder at leve på, som kan dække deres behov, samtidig med at de er med til at beskytte og holde balance i økosystemet omkring dem. Vi tænker på naturfolk som primitive, men reelt kan deres teknologi have været yderst sofistikeret, siger forfatteren til bogen ’Lo-tek’.

For Tysklands forsikringsgiganter er bæredygtighed big business

For Tysklands forsikringsgiganter er bæredygtighed big business

Klimaforandringerne kan blive særdeles kostbare for forsikringsbranchen. Derfor investerer de største forsikringsselskaber i stigende grad i aktiviteter, der gavner miljøet og nedsætter CO2-udslippet. I de seneste år er bæredygtighed blevet en vigtig del af forsikringsgiganternes forretning.

Sådan netværker du uden at mødes fysisk

Sådan netværker du uden at mødes fysisk

LEDELSE At skabe forretningsforbindelser i en coronatid kræver, at vi går online for at skabe relationerne og pleje dem. Det betyder også, at vi må droppe nogle af vores gamle strategier.

Mogens Jensen: Her er de fire største  benspænd for ligestillingen

Mogens Jensen: Her er de fire største benspænd for ligestillingen

POLITIK Ligestillingsminister Mogens Jensen har store planer for den kommende politiske sæson. Han vil presse virksomheder til at få flere kvinder i topledelsen. Mænd skal tage en større del af barselsorloven. Danmark skal have et mindre kønsopdelt uddannelsessystem. Og så skal LGBTI-personer have flere rettigheder.

Seniorer vil pensioneres før tid – Folketinget vil hæve pensionsalderen

Seniorer vil pensioneres før tid – Folketinget vil hæve pensionsalderen

POLITIK Om kort tid stiger pensionsalderen endnu engang. Og i takt med den højere pensionsalder stiger modløsheden blandt danskere, der ikke kan overskue flere år med fysisk og psykisk krævende arbejde. Landets største pensionsselskaber, forskere og Ældre Sagen opfordrer til et øget fokus på det gode og fleksible arbejdsliv. 

Det får seniorer til at blive længere i job

Det får seniorer til at blive længere i job

POLITIK Seniorerne har en ønskeseddel til landets politikere og virksomheder, hvis de skal blive længere tid på arbejdsmarkedet. Øverst på sedlen står ønsket om flere seniordage og længere ferie, godt socialt arbejdsmiljø og tillid til ledelsen. Det viser stor undersøgelse med 16.000 personer.

Regeringen vil rydde op i pensionsregler

Regeringen vil rydde op i pensionsregler

POLITIK Regeringen er på vej med kommission, der skal undersøge, om man kan forenkle reglerne for fleksibel tilbagetrækning, og om den nuværende stigning i pensionsalderen skal stoppe ved 70 år. Beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard vil samtidig investere mere i det sunde arbejdsliv.

Politikerne har taget den økonomiske taktstok tilbage

Politikerne har taget den økonomiske taktstok tilbage

ØKONOMI Sidste gang en økonomisk krise lammede verden, gemte de folkevalgte sig bag kølige teknokrater. Den hårdt tilkæmpede aftale fra EU-topmødet fortæller en ny historie. Mens centralbankernes værktøjskasse er ved at være tom, er selv tyskerne nu sluppet fri af spændetrøjen. Finanspolitikken er tilbage.  

Det lyksalige klimavalg

Det lyksalige klimavalg

KOMMENTAR Kan man købe sig lykkelig? Jeg tror det ikke, men jeg tror, at man ved at handle på noget godt kan opnå en fornemmelse af lykke. Den nye vare på hylden, som gør mig lykkelig, er den, som handler om et bedre klima. Produkter, som gør det nemt for forbrugeren at vælge klimarigtigt, som er produceret ansvarligt og lavet for at sætte positive aftryk.

Offentlige ledere skal stadig have det lange lys på

Offentlige ledere skal stadig have det lange lys på

LEDELSE Rygterne om strategiernes død i kølvandet på coronakrisen er stærkt overdrevne, men indholdet i det offentliges strategiske arbejde har ændret sig. Særligt fire nye spørgsmål melder sig.

Frederiksen har fundet sin europæiske vej

Frederiksen har fundet sin europæiske vej

POLITIK Sommerens store forlig i EU, der sender milliardstøtte til Sydeuropa, koster Danmark halvanden ’Arne-reform’ – 4,5 milliarder kroner – om året. Alligevel vil statsministeren have opbakning i Folketinget og erhvervslivet til sin europapolitiske kurs, der trods det højere EU-kontingent, bygger på stram finanspolitik og grøn realisme.

For stor til denne verden

For stor til denne verden

DIGITAL OMSTILLING Den amerikanske kongres kæmper om en mulig opsplitning af techgiganterne – men løsningen er ikke åbenbar.

Essay: Et nyt Danmark på vind og brint

Essay: Et nyt Danmark på vind og brint

GRØN OMSTILLING Esbjerg boomer, Aalborg Portland er CO2-neutral, og Hobro fører på brint. Tag med på tur i det forandrede Danmark anno 2031, sådan som det tager sig ud i Mandag Morgens scenarie.

Derfor satser Danmark nu milliarder på brint

Derfor satser Danmark nu milliarder på brint

GRØN OMSTILLING Danmark vil i fremtiden kunne producere fire gange så meget strøm, som vi selv kan bruge. Derfor melder regeringen og Danmarks største virksomheder sig nu ind i udviklingen af det nye energiindustrielle kompleks i Europa, hvor grøn brint skal erstatte olie og gas. Danmarks brintsatsning er inspireret af Holland, der på sin side køber både vindmøller, fjernvarme og bedre klimastatistikker i Danmark.

Hollandsk diplomat:

Hollandsk diplomat: "Brint er the missing link i den grønne omstilling"

GRØN OMSTILLING Hollands særlige brintambassadør, Noé van Hulst, hilser Danmark velkommen som en ny og ambitiøs spiller i den hastigt voksende europæiske brintindustri. Hans vision er et transeuropæisk brintnetværk baseret på genbrugte gasrørledninger – og danske vindmøller spiller en central rolle.

Esbjerg bliver Nordeuropas centrum for havvind

Esbjerg bliver Nordeuropas centrum for havvind

GRØN OMSTILLING Esbjerg Havn er Europas absolut førende inden for udskibning af havvindmøller. Antallet af havvindmøller i Europa vil vokse til det 20-dobbelte over de næste tre årtier. Danmarks yngste storby står foran kraftig grøn vækst og en kraftig internationalisering.

Margrethe Vestager: Hurtigere politik giver færre resultater

Margrethe Vestager: Hurtigere politik giver færre resultater

LEDELSE Margrethe Vestager har en irritation: Moderne politik går djævelsk hurtigt, og politikeres kommunikation handler efterhånden om alt andet end selve politikken. På trods af at hun for mange er billedet på den moderne politiker, der er god på både Twitter og klassiske medier, betragter hun sig selv som gammeldags. Grundighed er en dyd, der bør bevares.

Fremtidens arbejde kalder

Fremtidens arbejde kalder

KOMMENTAR Industrialderens tid er for alvor sluttet med coronakrisen. Nu kan vi se, at digitale og fleksible løsninger er vejen frem for et sundt arbejdsliv. Derfor er det ikke nok at gøre noget for Arne – vi må også sørge for, at hans børn og børnebørn ikke ender ligesom ham. 

Innovationscenter: Indiens storbyer skal vokse – men også være til at bo i

Innovationscenter: Indiens storbyer skal vokse – men også være til at bo i

KOMMENTAR: Indiens byer vokser vildt, og det samme gør udfordringerne med at håndtere forurening, klimabelastning og den grundlæggende forsyning med vand og sanitet. Indiens smart city-program skal bruge ny teknologi til at stimulere vækst og udvikling, samtidig med at man undgår, at forureningen forværres yderligere.

Her er Mette Frederiksens pension til Arne og andre nedslidte

Her er Mette Frederiksens pension til Arne og andre nedslidte

POLITIK OG VELFÆRD Efter sommerferien fremlægger regeringen sit forslag til en tidlig ret til folkepension. Reformen bygger først og fremmest på, hvor længe danskerne har været på arbejdsmarkedet, og ikke på den branche, man har arbejdet i. Reformen tager ifølge Mandag Morgens oplysninger også højde for store kønsforskelle. Topledere i fagbevægelsen hilser forslaget velkommen.

Lederaktivisterne kommer

Lederaktivisterne kommer

LEDELSE De leder med deres meningers mod, føler sig frem gennem shitstorme og bryder grænser og logik for at gå forrest for hjertesagen. Det er ikke nemt at være lederaktivist, men gøres det rigtigt, er der gevinster at hente på bundlinjen, i arbejdslivet og for selvforståelsen, skriver Mads Thimmer, CEO i Innovation Lab.

Eksperter: Regeringens biomasselov får lille effekt på klimaet

Eksperter: Regeringens biomasselov får lille effekt på klimaet

GRØN OMSTILLING Regeringens nye biomasselov vil ikke sikre et bæredygtigt forbrug af biobrændslerSå langt er eksperterne enige. Men hvad skal der så til? Mandag Morgen har samlet 11 konkrete forslag fra eksperter i klima, energi og skovbrug.

Færre flygtninge kommer i job efter paradigmeskiftet

Færre flygtninge kommer i job efter paradigmeskiftet

POLITIK OG VELFÆRD Målet med det kontroversielle paradigmeskifte af udlændingepolitikken var at sende flere flygtninge tilbage til deres oprindelsesland, så snart det var muligt. Her godt et år senere ser kursskiftet nærmere ud til at have bidraget til lavere beskæftigelse.

Set, læst og hørt: Rane Willerslev

Set, læst og hørt: Rane Willerslev

Rane Willerslev er fascineret af de store paradokser i tilværelsen og anbefaler en podcast, der udfordrer lytteren til at undre sig over det åndelige.

En sløv grøn kickstart

En sløv grøn kickstart

KOMMENTAR Hvis den grønne omstilling og genopretningen af samfundsøkonomien efter coronaen skal spille konstruktivt sammen, så må regeringen vise omverdenen sine kort og fortælle, hvordan den forestiller sig processen.

Er robotter ved at indtage dansk politik?

Er robotter ved at indtage dansk politik?

KOMMENTAR Taktiske manøvrer og strategiske hensyn dikteret af særlige rådgivere og spindoktorer har overtaget styringen af magthaverne. ”Ingen kommentarer” er ved at blive et problem for folkestyret, skriver John Wagner.

Mange virksomheder forventer mere hjemmearbejde

Mange virksomheder forventer mere hjemmearbejde

NY VIDEN En rundspørge til DI’s Virksomhedspanel viser, at 70 procent af virksomhederne har øget brugen af hjemmearbejde under nedlukningen. Af dem ønsker 40 procent mere hjemmearbejde fremover.

Tidligere sikkerhedsrådgiver: USA's Kina-politik handler kun om Trumps genvalg

Tidligere sikkerhedsrådgiver: USA's Kina-politik handler kun om Trumps genvalg

EKSKLUSIVT UDDRAG Intet er helligt for Donald Trump. Hverken forfatning, Taiwan, demokratiet i Hong Kong eller millioner af kinesiske muslimer i genopdragelseslejre, skriver hans forhenværende sikkerhedsrådgiver. I en aktuel bog om sin tid i Det Hvide Hus beskriver John Bolton den amerikanske præsident som en mand, der svigter alle demokratiske værdier for at sikre sit eget genvalg.

Klimagevinsten ved hjemmearbejde drukner i mere biltrafik

Klimagevinsten ved hjemmearbejde drukner i mere biltrafik

GRØN OMSTILLING Danskernes har fået smag for at arbejde fra distancen. Men det vil næppe give bedre plads på motorvejene, vurderer trafikforskere. Til gengæld kan det forstærke nedturen for den offentlige trafik, der er nødt til at tænke i helt nye baner. 

Nyt job: Rossens svære balancegang hos Danfoss

Nyt job: Rossens svære balancegang hos Danfoss

Statsministerens helt særlige rådgiver Martin Rossen bliver lobbychef hos Danfoss. Han vil gerne ud af rampelyset, men både oppositionen og medierne vil holde skarpt øje med hans ageren fremover.

Design af en uperfekt fremtid

Design af en uperfekt fremtid

KOMMENTAR Fremtidsscenarier kan give kød og blod til virksomhedens strategiarbejde. Men de er ikke meget værd, hvis de kun tegner et rosenrødt billede af fremtiden. Virkeligheden er ikke perfekt – hverken nu eller i fremtiden – og derfor er uperfekte fremtidsscenarier det bedste grundlag for at forestille sig, hvad der fører til succes.

Teknologi i den gode sags tjeneste

Teknologi i den gode sags tjeneste

Af og til møder man eksempler på teknologi, der kan mobilisere det bedste i mennesker, og som gør det muligt for os at skabe værdi, som var utænkelig uden teknologien.  

Økonomi alene lokker ikke ufaglærte tilbage på skolebænken, Hummelgaard

Økonomi alene lokker ikke ufaglærte tilbage på skolebænken, Hummelgaard

KOMMENTAR Hvis beskæftigelsesministeren vil have flere danskere til at efteruddanne sig, skal vi være bedre til at forstå, hvorfor så mange kortuddannede og ufaglærte ikke vil tilbage på skolebænken. Økonomiske incitamenter spiller ofte kun en mindre rolle, skriver konsulent Per Andersen.