Nykredit er nu billigst på realkredit, og konkurrenter får ingen hjælp fra baglandet

Der har været masser af fondsmilliarder i både Danske Banks, Nordeas og Jyske Banks bagland. Men hverken Nordea Fonden, Realdania eller BRFfonden ønsker eller kan bruge pengene til at levere bedre priser til at hjælpe døtrene i konkurrencen mod Nykredit, der nu er billigst på realkreditlån med afdrag, takket være fondsformuen i Forenet Kredit.

Peter Nyholm

Nykredits nye rabatordning, KundeKroner, kan blive en gamechanger for hele realkreditmarkedet, som i store træk definerer konkurrencen om bankkunderne i Danmark. Nykredits Totalkredit-lån ser nu igen ud til at have de billigst låntyper, der betales afdrag på, fordi kunderne til og med 2019 får 0,15 procentpoint af bidragssatsen tilbage fra ejerfonden Forenet Kredit.

Allerede nu buldrer både Nykredit og Jyske Banks topchef, Anders Dam, frem med markedsføring målrettet de danske boligejere. For eksempel tweetede Jyske Banks Anders Dam muntert tirsdag aften, at ”Jyske Bank starter 2018 med fortsat at være meget konkurrencedygtig på sine boliglånsprodukter” med henvisning til en prissammenligning fra Mybanker.dk bragt i Jyllands-Posten, hvor Jyske Bank unægtelig så billigst ud.

Omvendt siger Forenet Kredits direktør, Louise Mogensen, at kunderne til Totalkredits hovedprodukter ser ud til at få den laveste bidragssats her og nu. En prissammenligning viser da også, at Nykredit med tilbagebetaling af 0,15 procentpoint er billigst, hvad angår de gængse lånetyper med afdrag.

Nykredits boliglån er takket være tilbagebetalinger fra ejerfonden Forenet Kredit nu billigst til realkreditlån med afdrag. Hos sammenligningsportalen Mybanker er meldingen, at man p.t. ikke medregner KundeKroner i prissammenligningerne, fordi forbrugerombudsmanden tidligere har meldt ud, at rabatter ikke skal medtages i ÅOP-beregninger. Men KundeKroner betyder ikke desto mindre, at Nykredit/Totalkredit på en række lånetyper er billigst.

”Mybanker overvåger løbende udviklingen i priserne på realkreditlån. Der ikke noget realkreditinstitut, der er billigst på alle typer lån, så det er vigtigt at undersøge markedet, før man optager nye lån. Generelt er BRF (Jyske Bank) placeret som et af de billigste realkreditinstitutter, specielt for flekslån med fast rente fra 1 til 4 år (F1, F2, F3 og F4).

KundeKroner fra Totalkredit/Nykredit modsvarer reelt en bidragsreduktion på 0,15 procentpoint og betyder, at Totalkredit/Nykredit for eksempel er billigst på fastforrentede lån med afdrag, men ikke billigst, hvis samme lån er uden afdrag,” forklarer Mybanker-direktør Morten Westergaard, som tilføjer, at KundeKroner kun er garanteret frem til og med 2019 og dermed alt andet lige er en lidt mindre sikker besparelse end en lavere bidragssats er.

Fonde ønsker ikke lignende koncept

Til gengæld er der ingen tvivl om, at Nykredits KundeKroner bliver et enkeltstående fænomen herhjemme på realkreditområdet, for eksempelvis BRFfonden, som nu ejer godt 20 procent af Jyske Bank efter opkøbet af BRFKredit, er ikke interesseret i at lave lignende koncepter:

”Vores situation er, at vi er aktionærer som andre i Jyske Bank. Selv om vi er en stor aktionær, så er der ingen kobling mellem BRFfonden og Jyske Banks kunder og bankens driftsøkonomi, og der er ingen planer om at etablere en sådan kobling mellem fonden og banken,” forklarer Kristian May, som er direktør for BRFfonden.

Han henviser til, at fondens overskud kan gå til konsolidering eller til almennyttige formål, hvor sidstnævnte er defineret som at etablere kollegier for unge mennesker, der tager håndværksmæssige uddannelser inden for byggeri.

Med de planer for fremtiden er der mulighed for, at kommende håndværkere kan få nogle fornemme steder at bo. For p.t. har BRF Fondens aktiepost i Jyske Bank en værdi på ca. 6,5 milliarder kroner. Men næsten det hele er bundet i aktieposten – og man mangler et egentligt beredskab til at kunne forsvare aktieposten i Jyske Bank ved en eventuel kapitaludvidelse:

”Fonden er jo illikvid. Det er først i de senere år, at vi har fået likviditet nok til at begynde at etablere de påtænkte kollegier. Og vi har endnu ikke foretaget uddelinger,” forklarer Kristian May.

Heller ikke i Nordea-Fonden, der årligt uddeler 500 millioner kroner, er der noget ønske om at hjælpe for eksempel Nordea Kredit eller banken med at være mere konkurrencedygtig i en tilspidset konkurrencesituation.

”Nordea-fonden er en selvstændig erhvervsdrivende fond med et almennyttigt formål. Fondens bestyrelse uddeler støtte til projekter, der falder inden for fondens formål og strategiske fokusområder: sundhed, motion, natur og kultur. Uddelinger fra Nordea-Fonden har ingen sammenhæng med, hvilken bankforbindelse ansøger har,” lyder det fra pressechef i Nordea Fonden Tine Wickers.

Der har også været en årelang historik mellem Danske Bank og Realdania, der oprindelig ejede Realkredit Danmark og BG Bank. Men da Danske Bank i efteråret 2000 købte de to virksomheder, blev Realdania den næststørste aktionær i Danske Bank.

Realdania: Vi er færdige med Danske Bank

Siden er der dog løbet ganske meget vand i åen, og i dag er den investeringsmæssige og strategiske tilknytning til Danske Bank-koncernen faldet bort, for Realdania har løbende over årene solgt ud af aktieposten. Det nuværende filantropiske fokus er entydigt på at støtte projekter, der skal øge livskvaliteten i det liv, der leves i og mellem husene. Alligevel er Realdanias administrerende direktør Jesper Nygård meget interesseret i den nye udvikling, hvor kundefokus spiller en større rolle i fondene:

”Det er en rigtig spændende udvikling i de nye forenings- og fondsstrukturer, der går tættere på kunderne. Men i Realdania er det slet ikke en diskussion at kunne tage formuen og sende tilbage til nogen. For den er skabt af nogle kunder, der ikke er kunder mere. Og tilbage i år 2000 var lovgivningen helt klar: Vi måtte ikke betale pengene til medlemmerne. Men vi kan løbende videreudvikle Realdania som filantropisk forening, der skal arbejde til gavn for alle med projekter inden for det byggede miljø. De 149.000 medlemmer, der enten selv eller via deres virksomhed eller boligforening ejer fast ejendom, har så derudover nogle fordele ved at være medlemmer i foreningen.”

Ifølge Jesper Nygård er det historiske slægtskab med Danske Bank ikke længere – og han beskriver i dag Realdania som en global investor, der investerer formuen globalt. Den kommercielle investeringsformues størrelse er på 22-23 milliarder kroner, mens 17-18 milliarder kroner gennem årene er delt ud til projekter, og ca. 4,5 milliarder kroner er betalt i skat. Aktieandelen i Danske Bank er nu så langt nede, at den ikke vejer tungere end andre lignende aktier:

”Vi har aldrig været bundet af ejerskab af Danske Bank. Vi er helt løsrevet. Og det særlige karakteristikon udnytter vi til en strategi om afkast, risiko og diversificering. Så det er et bevidst og strategisk valg fra vores side. Målet med vores investering er at inflationssikre egenkapitalen og sikre, at den stadig er der om en generation.”

At det var usikkert med en stor formueplacering i Danske Bank, blev klart for alle i 2009, da Realdania leverede et kæmpe underskud, fordi bankens aktiekurs styrtdykkede i værdi. I dag er Realdanias formue placeret i syv aktivklasser: børsnoterede aktier, private equity, ejendomme, alternative investeringer, kontantbeholdning og stats- og erhvervsobligationer.

LÆS OGSÅ: Nye ejerforhold i fonde ændrer finansverdenen


Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu

Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu