Nyt Job til  
Henrik Poulsen
Mads Nipper

Nyt job: Han skal løfte en tung arv

Mads Nipper skal befæste Ørsteds globale førerposition på et tidspunkt, hvor den globale konkurrence skærpes kraftigt.

Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix
Torben K. Andersen

Nyt job

Hvem
Mads Nipper

Hvilket job
Adm. direktør i Ørsted

Hvorfra
Adm. direktør i Grundfos

Baggrund

2014-: Adm. direktør i Grundfos
1991-2014: Lego Group – blandt andet:

  • 2011-2014: Chief Marketing Officer
  • 2006-2011: Executive Vice President
  • 2004-2006: Senior Vice President, Global Innovation and Marketing
  • 2001-2004: Managing Director

Bestyrelser: DI (næstformand) og Danish Crown (næstformand) 

Største udfordring?

Det var måske årets største jobskifte, som ramte nyhedsmedierne onsdag sidst på eftermiddagen, hvor de fleste danskere var færdige med dagens arbejde.

Det har ligget i kortene, at Mads Nipper var en af favoritterne til at overtage jobbet som topchef i Ørsted, når Henrik Poulsen forlader den danske guldkalv ved årsskiftet. Nu venter der store udfordringer for den rock- og fodboldglade topchef.

Hans gode ven og tidligere kollega i Lego Henrik Poulsen har vadet i succes.  Han fuldendte – på baggrund af forgængeren, Anders Eldrups, visionære planer – forvandlingen af den fossile nationale energikæmpe DONG til Ørsted, der i dag er en global grøn frontløber. Ørsted er i dag over 360 milliarder kroner værd. I 2014 fik Goldman Sachs lov til at købe 18 procent af aktierne for otte milliarder kroner.

Nu skal Mads Nipper løfte den tunge arv og befæste selskabets globale førerposition på et tidspunkt, hvor den globale konkurrence skærpes kraftigt.

Det kan godt være, at det globale havvindmølleeventyr tog sin spæde start ved Lolland i 1991. Men andre store globale energikoncerner har for længst meldt deres ankomst på markedet. De vil med på den grønne bølge til havs og opruster derfor kraftigt.

Det kan også godt være, at ordrebøgerne er godt fyldt op, og at der er rigeligt med opgaver til de kommende år. Men pipelinen skal løbende fyldes op, og Ørsted skal konstant udvikle sig, hvis væksten skal fortsætte. Derfor er der ikke plads til forkerte strategiske satsninger eller store fejlinvesteringer.

Mads Nipper har sagt, at han vil lytte med store Mickey Mouse-ører for at lære. Det er en god ide. For han træder ind i et politisk minefelt. Staten sidder på 50,1 procent af aktierne og er dermed hovedejer. Og mange venstrefløjspolitikere synes, at et honorar på op imod 20 millioner kroner til Mads Nipper er alt, alt for meget.

En langt større politisk udfordring for Mads Nipper kan vise sig, hvis der begynder at tegne sig et flertal for at droppe statens vindeventyr og sælge ud af guldkalven. Det er ikke urealistisk. Statsminister Mette Frederiksen (S) kan ansætte mange sygeplejersker, lærere og sosu’er for 180 milliarder kroner, og samtidig vil hun have milliarder af kroner tilovers, som staten kan investere i en grøn fond, grønne startups og grøn forskning. 

Omtalte personer

Henrik Poulsen

Seniorrådgiver, A.P. Møller Holding, bestyrelsesformand, Carlsberg
cand.merc. i finansiering (Aarhus 1994)

Mads Nipper

Administrerende direktør, Ørsted, næstformand, FLSmidth
cand.merc. i international business (Aarhus School of Business 1991)


Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu




Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu