Økonomer: Der er plads til danske lønstigninger

De danske virksomheder er i så god form, at der er plads til lønstigninger, mener fire økonomer med hver deres ståsted. Vismændene advarer dog politikerne om, at det, selv om det er valgår, kan være farligt at være for rundhåndet ved efterårets finanslovsforhandlinger.

Er du lønmodtager, kan du godt glæde dig. Der kan nemlig være gode lønstigninger på vej. Er du virksomhedsleder eller virksomhedsejer, er der dog ingen grund til bekymring. Din virksomhed har nemlig råd til at betale højere lønninger.

Sådan ser situationen ud på det danske arbejdsmarked lige nu, hvor lønstigningerne er blevet et centralt omdrejningspunkt i diskussionen om mangel på arbejdskraft. Og nu vælger Nationalbanken også at gå ind i diskussionen med en melding om, at virksomhederne bør overveje lidt højere lønstigninger i den kommende tid.

Det hører til de absolutte sjældenheder, at Danmarks Nationalbank går ud og anbefaler lønstigninger, som det skete midt i sommerferien i notatet ’Hvorfor er de nominelle lønstigninger så lave?’. Det skal dog ikke forstås, som om Nationalbanken ligefrem inviterer til lønfest, men med udmeldingen er de alligevel ret klare i spyttet. Se tekstboks.

Login