Offentligt-privat samarbejde skaber effektiv velfærdsteknologi

Små virksomheder med store idéer har svært ved at komme igennem til velfærds- og sundhedsområdet. Samarbejde mellem offentlige institutioner og private virksomheder kan gøre det nemmere og mere effektivt for alle parter, viser erfaringer.

I disse år efterspørges løsninger, der kan gøre driften i den offentlige sektor både billigere og mere effektiv.

Virksomheder med den nødvendige velfærdsteknologi banker på den offentlige dør, men det er ikke nødvendigvis let at trænge igennem. Dog viser erfaringer fra flere dele af landet, at konkret samarbejde mellem offentlige og private aktører kan give positivt afkast, som alle parter senere kan høste frugterne af.

I Sønderjylland har virksomheden Life-Partners udviklet en kommunikationsplatform, der er skræddersyet til pleje- og sundhedssektoren. It-systemet er i dag fuldt implementeret på et plejehjem i Aabenraa, og store dele af produktudviklingen er sket i tæt partnerskab med Region Syddanmark og Aabenraa Kommune.

“Samarbejdet har givet os mulighed for at vidensdele med brugere, borgere og pårørende, og det har været afgørende i hele vores udviklingsproces,” siger partner i Life-Partners, Bo Iversen.

Også i København findes der gode erfaringer med konkret samarbejde mellem det private og offentlige. Virksomheden OSAA har udviklet produktet IV-GO, der gør det muligt for patienter at transportere drop i en rygsæk i stedet for at køre det rundt med hjælp fra et stativ. Produktet er udviklet i tæt partnerskab med uddannelsesinstitutionen Metropol, der med sit Praksis- og Innovationshus kan simulere virkelighedsnære hændelser.

“Vores produktudvikling havde ikke været, hvor den er i dag, hvis det ikke havde for samarbejdet med Metropol,” siger CEO for OSAA, Ahmed Hessam.

Kendetegnet for begge virksomheder er, at de engang var små startups med store konkrete idéer men uden midlerne til at udrulle deres produkt. I dag har begge virksomheder vundet innovationspriser og satser målrettet på at blive en fast bestanddel af velfærdsteknologien i fremtidens danske sundhedssektor.

Positiv investering

Life-Partners har søgt om økonomisk støtte gennem Syddansk Vækstforums OPI-pulje. Det har givet Life-Partners mulighed for at modtage konkret erfaring og vidensdeling fra samme verden, som it-systemet senere skal benyttes i.

“Vi har brugt nogle af midlerne fra fonden på at frikøbe professionelt personale og en praktikplads på et plejehjem. På den måde har vi fået en unik indsigt i den ‘rigtige verden’, som vi ikke har kunnet undvære,” siger Bo Iversen.

Life-Partners startede oprindeligt op som en udviklingsvirksomhed, der forsøgte sig med it-systemer til fitnessbranchen. Da Aabenraa Kommune opfordrede virksomheder med idéer til velfærdsteknologi om at henvende sig, fremlagde virksomheden deres bud på et intelligent it-system. Gennem samarbejde mellem regionen, kommunen og virksomheden lykkedes det at skabe et tilpasset system, som sidenhen er blevet implementeret på Plejehjem Rise Parken i Aabenraa.

Den offentlige sektor har også stor fordel af samarbejdet, fordi der er blevet udviklet et kommunikationssystem, der er effektivt og som hverken kan for meget eller for lidt. Ydermere undgår man med samarbejdet at implementere produkter i sundhedssektoren, som ikke er ordentligt gennemtestet, og som dermed risikerer at blive henkastet til et hjørne, hvor det ingen gavn har. 

“Når man synes, at man har et innovativt produkt, er der et behov for at teste det. På den her måde får medarbejdere, borgere og pårørende mulighed for at påvirke løsningen, blandt andet ved at give feedback og dele viden med hinanden,” siger udviklingskonsulent i Region Syddanmark, Susanne Søndergaard.

Region Syddanmark har med OPI-puljen i Syddansk Vækstforum aktivt valgt at investere i sundheds- og velfærdsteknologi. Det har man gjort, fordi man ser muligheder for positive afkast inden for sundheds- og velfærdsområdet i nær fremtid, fortæller Susanne Søndergaard. 

“Det giver en positiv effekt hele vejen rundt. De private virksomheder får en mulighed for at afprøve deres innovative løsning, mens medarbejderne bliver medinddraget i videreudvikling af sundheds- og velfærdsteknologi til gavn for den offentlige sektor,” siger Susanne Søndergaard.

Motiverede studerende

På Metropol i København, der blandt andet uddanner fremtidens ansatte til velfærds- og sundhedsområdet, har man med hjælp fra Industriens Fond etableret et Praksis- og Innovationshus. Huset er på tre etager, og indeholder blandt andet et testlaboratorium, hvor virksomheder i samarbejde med studerende og fagpersoner på tværs af de forskellige uddannelser, kan afprøve produkter og innovationer i virkelighedsnære omgivelser.

Industriens Fond har bidraget med 10,5 mio. kr. til etableringen af Innovations- og Praksishuset på Metropol, og det har været vigtigt for fonden, at særligt erhvervet kan drage fordel af samarbejdet, blandt andet ved at åbne mulighederne for, at små og mellemstore virksomheder kan få afprøvet deres idéer. 

“Vi er først og fremmest interesseret i gevinsten for virksomhederne, men vi har også en interesse i, at de studerende får konkret erfaring, som senere kan komme erhvervet til gode. De studerende får måske smag for iværksætteri, mens vi opsamler en masse læring og vidensdeling,” siger udviklingschef i Industriens Fond, Charlotte Kjeldsen Krarup.

Virksomheden OSAA har afprøvet deres bærbare dropprodukt i Praksis- og Innovationshuset i samarbejde med de studerende på Metropol, for på bedst mulig vis at forberede sig på udfordringerne i den verden, som produktet senere skulle implementeres i.

“Adgangen til sygeplejersker, studerende og udstyr på Metopol har virkelig været imponerende. Vi kunne ikke have lavet de nødvendige tests, uden adgangen til Praksis- og Innovationshuset,” siger CEO i OSAA, Ahmed Hessam. 

Det bærbare drop fra OSAA giver patienterne en større mobilitet og sikrer dermed højere trivsel under indlæggelsen. Dernæst er det med til at skabe en hurtigere rehabilitering for patienterne, blandt andet fordi de kan komme hjem under selve behandlingsforløbet.

Fordelene ved samarbejdet mærkes også tydeligt på uddannelsesinstitutionen Metropol. Studerende, der havde forventet at skulle uddanne sig til en forudbestemt rolle på arbejdsmarkedet, får pludselig øjnene op for andre muligheder i deres fag.

“Vores studerende får ‘hands on’-erfaring med det, de senere skal ud og arbejde professionelt med i eget fag og i samarbejde med andre faggrupper. Samtidig er det med til at skabe nye jobmuligheder, fordi de studerende får øjnene op for områder, de ikke havde regnet med eksisterede, dengang de startede,” siger Ann Rasmussen, konsulent i det Sundhedsfaglige og Teknologiske Fakultet på Metropol.

Fra næste år skal Praksis- og Innovationscenteret stå på egne ben uden hjælp fra Industriens Fond. Det er dog Metropols klare vision, at huset skal bestå langt ind i fremtiden og at endnu flere virksomheder skal deltage i samarbejdet med uddannelsesinstitutionens studerende.

“Vi har kun haft gode erfaringer med projektet indtil videre og vi får mange henvendelser fra virksomheder, som ønsker at være med, fordi de har set, hvad det kan føre til,” siger Ann Rasmussen.

To veje til OPP

Syddansk OPI-pulje

Syddansk Vækstforum og Region Syddanmark har afsat ca. 27,5 mio. kr. til fordeling til projekter under Syddansk OPI-pulje. Puljen består af regionale erhvervsudviklingsmidler og midler fra den Europæiske Regionalfond. 

Syddansk OPI-pulje yder støtte til samarbejde mellem små og mellemstore virksomheder, offentlige parter og forskningsinstitutioner. For at få del i puljen skal virksomhederne argumentere for, hvordan deres innovative løsning kan skabe vækst i Region Syddanmark. 

Praksis- og Innovationshuset - Metropol

Praksis- og Innovationshuset er et realistisk simulationsmiljø på Metropol, hvor virksomheder kan få adgang til bl.a. at teste og validere ny velfærds- og sundhedsteknologi, samt få sparring med studerende og forskere. Huset er 2.000 m2.

Praksis- og innovationshuset er etableret med støtte fra Industriens Fond på 10,5 mio. kr.


Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu

Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu