Kulturanbefaling af 
Mette Hoffmann Meyer

Om machiavellistiske despoter og vigtig sladder

En dokumentar af Christoffer Guldbrandsen og en bog af Madeleine Albright giver kloge forklaringer på, hvordan de ’stærke mænd’ formår at tage magten, skriver CEO for The Why Foundation og tidligere dokumentarchef Mette Hoffmann Meyer, der også dyrker podcast, der tager sladderen seriøst.

Foto: The Why Foundation

Set

Om

CEO for The Why Foundation og tidligere dokumentarchef på DR og TV2.

A Storm Foretold’ af Christoffer Guldbrandsen er måske dette års vigtigste og bedst fortalte dokumentarfilm. Historien tager os direkte ind i det amerikanske machiavellistiske politiske spin og viser, hvordan løgnagtige kampagnebuzzwords underminerer fakta og forvirrer almindelige vælgeres evne til at finde ud af, hvad der foregår. I dokumentarfilmen følger instruktør Christoffer Guldbrandsen den notoriske Roger Stone, præsident Trumps gamle ven og spindoktor, i en intens og frygtindgydende fortælling om republikanernes kyniske flirten med ekstremister og højrefløjens velhavende finansbagmænd. Filmens optagelser er siden blevet bevismateriale i høringen om angrebet på parlamentet. Gå derudover ikke glip af Grand Teatrets smukke, poetiske og smertefulde ’Den Blå Kaftan’ – et gribende marokkansk drama af Maryam Touzani om forbudt kærlighed.

Læst

I en tid, hvor demokratier er under pres, er jeg fuldstændig opslugt af, hvordan især stærke mænd fra den ekstreme højre- og venstrefløj kommer til magten. Mænd som Vladimir Putin, Xi Jinping, Recep Tayyip Erdoğan, Narendra Modi og Donald Trump. ’Fascisme – en advarsel’ af den tidligere amerikanske udenrigsminister Madeleine Albright er en fantastisk bog, som præcist beskriver fascismens dna og den simple metode, hvormed diktatorerne historisk har manipuleret vælgere. Bogen er velskrevet og drager dig ind i en verden, hvor alle midler gælder. Identificér en fjende af samfundet, simplificér din kommunikation, mobilisér med gentagelsens anatomi – og landet er dit. Bogen er indsigtsfuld og klog.

Hørt

Når jeg kører bil, er ’Det, vi taler om’ med Ditte Okman min favoritunderholdning. Det er sjovt, autentisk og skarpt, når Ditte er ved roret og dykker ned i ugens sladder – både politisk og kulørt. Hun har en fantastisk evne til at virke umiddelbar og har en ærlig nysgerrighed og tilgang til den sladder, der undersøges og diskuteres. Jeg elsker også den måde, hun ofte vender dilemmaerne på hovedet, om det så gælder Michelinkokkes behandling af medarbejdere og manglende overenskomster, Papes skrøbelige magt, de kongelige eller MeToo. Ditte har en journalistisk grundtone, som flettes med humor og nysgerrighed. Sladder er kommet for at blive, som man siger, men i ’Det, vi taler om’ tages sladderen alvorligt, og Ditte Okman giver den sammen med sine gæster et reality-tjek.


Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu
Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu