Operation regelstorm: 1200 forslag til oprydning i regeljunglen

Det er væltet ind med forslag til landets ministerier om regler, som enten kan forenkles eller helt afskaffes. Nu er ministerierne gået i gang med at sortere i de mange forslag. Operation regelstorm bliver en central del af innovationsminister Sophie Løhdes store reform af den offentlige sektor.

Torben K. Andersen

Regeringen gør et nyt forsøg på at afskaffe overflødige regler.

De seneste måneder er det strømmet ind med forslag til landets ministerier om regler, som enten kan forenkles eller helt afskaffes, så sygeplejersker, socialrådgivere og pædagoger kan bruge mere tid på kerneopgaven frem for at sidde ved en computer.

Ministerierne har modtaget ca. 1.200 forslag fra borgere, virksomheder og organisationer siden 1. oktober sidste år, da regeringen skød sin kampagne ’Meld en regel’ i gang.

Innovationsminister Sophie Løhde (V) er hovedarkitekten bag kampagnen. Hun mener, at forslagene kan være med til at afbureaukratisere den offentlige sektor.

”’Meld en regel’-kampagnen kan naturligvis ikke stå alene. Men sammen med eksempelvis kulegravningerne af dagtilbud- og ældreområdet og andre af de initiativer, vi har taget for at komme det overflødige bureaukrati til livs, kan den give et værdifuldt indspark til, hvor vi kan sætte ind,” siger Sophie Løhde til Mandag Morgen.

De store topscorere er Beskæftigelsesministeriet og Sundheds- og Ældreministeriet. De to ministerier har modtaget hovedparten af de mange forslag til regelforenklinger.

På beskæftigelsesområdet handler forslagene bl.a. om at forenkle reglerne for kontanthjælp og dagpenge. På sundhedsområdet er der stor fokus på udlevering af hjælpemidler fra regioner og kommuner til patienter og borgere.

35 års afbureaukratisering

Nu er det ikke første gang, at en regering har taget initiativ til at rydde op i regeljunglen. Tværtimod. Samtlige regeringer siden den konservative Poul Schlüter i 1980’erne har lanceret talrige initiativer for at få ryddet op i junglen og mindske bureaukratiet. Men uden den store succes.

Sophie Løhde erkender, at tidligere regeringer ikke har haft det store held til at få ryddet ud i bureaukratiet. Derfor forsøger hun at grave et spadestik dybere ved at inddrage medarbejderne i den offentlige sektor langt mere. Hun har selv lavet fem partnerskaber med FOA, Dansk Socialrådgiverforening, Dansk Sygeplejeråd, Overlægeforeningen og DJØF Offentlig.

På denne måde håber hun at skærpe medlemmernes fokus på de barrierer, som de oplever i hverdagen ude på de enkelte sygehuse, plejecentre og andre velfærdsinstitutioner. På samme måde har andre ministerier på hver deres kerneområde også lavet partnerskaber med relevante organisationer som DI, Dansk Energi og Ældre Sagen. Samlet har ministerierne indgået 29 partnerskaber med diverse organisationer.

Også lokale regler

Meget tyder på, at en stor del af regelbureaukratiet ikke stammer fra lovmøllen på Christiansborg, men er opstået lokalt.

”Vi hører ofte, at det er Christiansborg, der er skyld i det voksende bureaukrati. Men det er en forsimplet måde at anskue tingene på,” siger Sophie Løhde og tilføjer:

”Politikerne i Folketinget har naturligvis deres andel i, at der løbende kommer nye love og krav, og derfor plejer jeg også at sige, at hvis det skal lykkes at få ryddet ud i regeljunglen, så skal vi politikere blive bedre til at styre os selv. Men vi glemmer tit, at flere af de regler og registreringskrav, som borgere og medarbejdere i den offentlige sektor oplever som unødvendige og meningsløse, er opfundet i kommunerne eller ude på de enkelte institutioner. Det er derfor en fælles opgave at forebygge, at der opstår nyt, overflødigt bureaukrati, og få luget ud i det eksisterende,” siger Sophie Løhde.

I ministerierne er man nu gået i gang med at sortere i de mange forslag. Planen er, at de skal indgå i udarbejdelsen af den del af regeringens store sammenhængsreform af den offentlige sektor, der handler om afbureaukratisering. Sammenhængsreformen lanceres senere på foråret og tegner til at blive den største reform af den offentlige sektor i over ti år. 


Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu




Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu