Opgør med animalsk landbrug slider på magten i Holland og New Zealand

Regeringerne i Holland og New Zealand arbejder på at skabe grønnere landbrug med mindre dyrehold. I begge lande møder reformerne voldsomme protester og slider på de politiske lederes kapital. Bondeprotester har global rækkevidde på sociale medier.

Foto: Foto: Reuters Ritzau Scanpix
Claus Kragh

Det handler om dyr. Om dyr, der i århundreder har været hellige for landmænd i de højtudviklede samfund, som nu forsøger at skabe en fødevaremæssig transition i retning af flere plantebaserede fødevarer til verdens befolkning.

Fremtidens landbrug med flere planter og mindre kød er ledestjernen i ambitiøse planer, som regeringerne i Holland og New Zealand i de senere år har fremlagt og nu slås hårdt for at føre ud i livet.

De to regeringschefer, den liberale Mark Rutte i Holland og socialdemokraten Jacinda Ardern i New Zealand, har begge oplevet, at arbejdet med de ambitiøse klima- og miljøreformer af landbruget koster politisk kapital. Og at der lurer stærke kræfter i radikale landbrugsprotester, der har medvind på sociale medier, hvor de nærer nye politiske grupperinger. 
Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu