Opgør med skandalerne i byggeriet

Bæredygtighed er i fokus i forhold til byggeriets samfundsansvar. I fredags stiftede Realdania sammen med Bygherreforeningen en ny forening for at fremme branchens samfundsansvar - socialt og miljømæssigt. “Med foreningen kan vi udvikle et fælles sprog og en fælles forståelse for, hvilke roller og hvilket ansvar branchen har,” siger Jesper Nygård, adm. direktør i Realdania.

Skandalerne snubler over hinanden: Sager om underbetalte udenlandske ansatte, deres dårlige arbejdsforhold, karteldannelse og belastning af miljøet stjæler fortællingen om byggebranchen. Derimod er der meget lidt fokus på branchens evne til at gøre en positiv forskel for miljøet eller på konkurrencefordelene ved at være højproduktiv på en samfundsansvarlig måde. Men den balance vil en ny forening lave om på. Bag initiativet står stærke kræfter som Bygherreforeningen og Realdania bistået af bl.a. NCC, Lejerbo og Metroselskabet. Formålet er ambitiøst: Barren skal hæves for samfundsansvar i byggeriet. Det skal ske ved at forene branchens aktører på tværs – fra bygherrer til arkitekter, rådgivere og entreprenører.

”Byggeriet er kendetegnet ved, at man skifter hold fra projekt til projekt. Hvis vi har branchestandarder inden for samfundsansvar, vil det have kontinuerlig effekt i form af løbende forbedringer. Så er det ikke længere bygherre mod rådgivende ingeniør eller entreprenører mod underleverandører, men et fælles arbejde og ansvar,” siger Palle Adamsen, adm. direktør i Lejerbo.

Det almennyttige boligselskab er bygherre og en af de i alt 40 aktører i byggeriet, der har været med til at udvikle et nyt, fælles charter for samfundsansvar. Se tekstboks. Chartrets seks principper skal nu omsættes til praksis med den nye tværfaglige forening som drivkraft.

Login