Oprustning til en videnskrig

Folketinget er i færd med at opruste sin videnskapacitet som modpol til et “politiserende embedsværk”. Forsøget på at komme de mange skandalesager i embedsværket til livs spås ikke mange chancer. Det risikerer blot at antænde en ulige krig på viden mellem et mindre embedsværk i Folketinget og regeringens mastodontiske embedsværk. Oprustningen risikerer at blive så minimal, at det kan føre til en falsk tryghed, advarer eksperter og fagfolk.

Viden er magt, og embedsværket ved mest. Spørgsmålet er, om vi kan stole på det, de siger? Ifølge flere folketingspolitikere er svaret nej. En række skandalesager viser, at embedsmænd ikke er så neutrale, som vi fortæller hinanden, men derimod folder sig ud som skyggespindoktorer for deres ministre. De ser det ikke som deres opgave at lægge alle oplysninger og vurderinger frem for Folketinget, pressen eller befolkningen. Opgaven er at skære til og vælge ud, så ministeren kan komme igennem med sin politik.

Derfor har flere politikere foreslået at give Folketinget større akademiske muskler. Et hold økonomer og jurister skal kunne kigge lovforslag og reformudspil efter i sømmene og hjælpe folketingsmedlemmerne med at stille modforslag til ministrene.

Hvordan oprustningen konkret kommer til at se ud, bliver vi først klogere på, når Folketingets øverste ledelse, Præsidiet, har punktet på programmet til et møde senere på måneden. Men holdningen er klar, forklarer formand Mogens Lykketoft:

Login