Organisationer: Danmark overfortolker EU-regler for milliarder

Danmark har været alt for forhippet på at være foregangsland i EU. Politikerstanden og embedsværket overfortolker reglerne fra Bruxelles. Det går hårdt ud over dansk erhvervsliv, som hver dag står op til strengere krav end konkurrenterne i de andre medlemslande, lyder advarslen fra en række af landets største erhvervsorganisationer. Hvert år koster de danske overfortolkninger et større milliardbeløb, lyder vurderingen.

Danmark lider hårdt under, at politikere og embedsmænd har mere travlt med at være populære i Bruxelles end med at sikre erhvervslivets konkurrenceevne. Det mener en række af landets største erhvervsorganisationer, som Mandag Morgen har talt med.

Reglerne fra EU bliver alt for ofte overfortolket, når myndighederne enten skal anvende dem direkte eller omsætte dem til dansk lov. Og selv om det er umuligt præcis at regne ud, hvad det koster landets virksomheder, lyder organisationernes egen vurdering, at det i hvert fald drejer sig om et større tocifret milliardbeløb om året.

Vurderingen bygger på en række eksempler fra bl.a. brancheorganisationen Landbrug & Fødevarer, der f.eks. mener, at de danske myndigheders strenge fortolkning af EU’s nitratdirektiv alene koster landmændene 3,3 milliarder kr. mere om året, end hvis man havde fortolket direktivet som i Tyskland.

Login