Otte måneder i modvind

Gennem otte måneder har medier, kommentatorer og politiske modstandere bombarderet S og SF med løftebrudsbeskyldninger. Det har bidraget kraftigt til de to partiers massive vælger- og tillidskrise. Men løftebrudsanklagerne skyder langt over målet, viser Mandag Morgens omfattende kortlægning af S-SFs valgløfter. Ud af 315 fælles udspil er de 270 kommet med i regeringsgrundlaget, og 218 af dem har regeringen allerede taget initiativ til at gennemføre.

Allerede om morgenen kunne Ekstra Bladet byde Helle Thorning velkommen på forsiden under overskriften ”Løftebrud”.
Og siden denne første mandag i oktober, hvor landets nye statsminister kom ned fra det sorte tårn på Amager sammen med Villy Søvndal og Margrethe Vestager – med en ny regering og et nyt regeringsgrundlag – har løftebrudsdebatten præget den politiske dagsorden.

Dansk Folkepartis leder, Pia Kjærsgaard, var hurtigt ude med prædikatet ”Løftebrudsregeringen”. Venstre fulgte op. Og det politiske kommentatorkorps var også hurtige på aftrækkeren og mente, at omfanget af ”løftebrud” var enestående i nyere dansk historie.

Anklagerne affødte på bare to måneder over 500 artikler, analyser, ledere, kommentarer og debatindlæg i de store dagblade. Den normale fredningstid på 100 dage til en ny regering var ophævet. Og med udspillet til skattereformen og sammenbruddet i trepartsforhandlingerne er debatten om løftebrud blusset op igen. Siden regeringsdannelsen har ordet ”løftebrud” optrådt i over 1.200 dagbladsartikler, med de borgerlige aviser Jyllands-Posten, Berlingske og BT som topscorerne. Se figur 1.

Login