Ove K. Pedersen er velfærdsstatens arkæolog

Konkurrencestatens far, CBS-professor Ove K. Pedersen, er klar med en ny bog om velfærdsstatens tilblivelse. Han afviser, at han skulle være socialdemokratisk chefideolog. ”Jeg er ikke ideolog, men analytiker,” siger han. Inspirationen til gravearbejde i velfærdsstatens lange historie har han hentet hos de franske filosoffer Barthes og Foucault, hvis forelæsninger han fulgte som ung student i Paris. 

Som 17-årig gik Ove K. Pedersen ud af realskolen i den lille østjyske landsby Glesborg, med hvad han selv betegner som en ”rædselsfuld dårlig eksamen”. Det gjorde det klart, at han ikke kunne fortsætte til gymnasiet. I stedet blev han journalistelev på Aarhus Stiftstidende i Grenå og derefter filmanmelder i Paris.

Det er den lidt besynderlige start på den nu 66-årige professors karriere – en karriere, som ifølge hans 72 sider lange cv tæller både udgivelser i en lang række anerkendte forskningspublikationer, ansættelser på de største danske universiteter samt ophold på amerikanske eliteuniversiteter som Harvard, Stanford og Dartmouth. Det har gjort Ove K. Pedersen til en samfundsvidenskabelig sværvægter.

I dag er han i fuld gang med at udgive sit akademiske livsværk, der samler hovedlinjerne fra hans spraglede akademiske karriere i et trebindsværk om den danske velfærdsstat. Første bog var den meget omtalte ”Konkurrencestaten”, der sidste år satte gang i skænderier blandt socialdemokrater, da finansminister Bjarne Corydon erklærede sin tro på begrebet. Næste værk udkommer om to uger under titlen ”Markedsstaten”, og her graver Ove K. Pedersen som en samfundsvidenskabelig arkæolog endnu dybere i velfærdsstatens historie – inspireret af sine studieår i 1970’ernes Paris. Læs også ”Enevælden kan hjælpe Socialdemokraterne ud af vælgerkrisen". 

Det var kærlighed til franske film, fortovscafeer og ikke mindst ungdomskæresten Anne fra Djursland, der fik Ove K. Pedersen til at bosætte sig i Paris som nyuddannet journalist i 1970.

Login