Oversvømmelser øger interessen for dansk katastrofeindustri

Naturkatastrofer som de aktuelle oversvømmelser i Centraleuropa er ødelæggende og omkostningsfulde, men viser også et voksende forretningspotentiale for den såkaldte katastrofeindustri. Flere danske virksomheder er allerede frontløbere inden for bl.a. vandteknologi, jordskælvsdæmpere og software til at analysere oversvømmelser. I takt med at klimaændringerne øger graden af ekstremt vejr, vil efterspørgslen på innovative produkter inden for miljø- og vandteknologi stige. Men gennembruddet for nye teknologier hæmmes af langsommelige beslutninger blandt de offentlige kunder, siger en dansk producent af mobile dæmninger, der har brugt oversvømmelserne i Ungarn som udstillingsvindue.

De omfattende oversvømmelser langs floderne i Centraleuropa bliver en meget dyr omgang. Ud over de store menneskelige omkostninger kommer ødelæggelserne formentlig til at koste alene de tyske forsikringsselskaber i omegnen af 45 milliarder kr., viser beregninger fra avisen Frankfurter Algemeine, der ikke har indregnet ødelæggelserne i Tjekkiet og Ungarn.

Men oversvømmelserne er også et af de seneste eksempler på, at der er et voksende forretningspotentiale for den såkaldte katastrofeindustri – virksomheder, der lever af at bekæmpe og forebygge konsekvenserne af naturkatastrofer såsom oversvømmelser, jordskælv og orkaner.

I Japan er man førende inden for jordskælvsberedskab, i Schweiz er man eksperter i search & rescue-missioner i bjergområder, og USA har efterhånden en del erfaringer med evakuering, når orkaner og tornadoer rammer. Men måske kan en gren af katastrofeindustrien også blive et eksportområde for danske virksomheder.

Login