Papes fornemmelse for kommunikation

En kritisk kommunalsag fylder dækningen af Søren Papes formandsstart, men ser vi bort fra sagen, har K-formanden vist sig som en dygtig og direkte kommunikator.

At der er forskel på borgmesterposten i Viborg og landspolitik, er Søren Papes korte liv som K-formand et udmærket bevis på. På få dage er hans ukendte kommunale fortid blevet til landspolitiske tophistorier, og han har åbent erklæret, at han er homoseksuel, selvom han egentlig synes, det er ærgerligt, at netop det faktum fortsat er interessant i 2014.  

Oprindeligt skulle historien om Søren Papes seksualitet først være offentliggjort senere, men på grund af pres fra medierne besluttede De Konservative at rykke ud med historien før tid. Belejligt eller ej, så har historien om Papes seksualitet for en stund trukket de negative overskrifter væk fra sagen om det ulovlige sponsorat af Energi Viborg Arena, selvom sagen fortsat dukker op i medierne.

[quote align="left" author=""]Med Pape i formandsstolen har de konservative fået en handlekraftig kommunikator. En mand, som står ved sine ord og handlinger.[/quote]

 

Jo, de konservative kunne have ønsket sig en bedre start for deres nye formand. Men forløbet illustrerer blot endnu engang, at man kan mene om Christiansborg, hvad man vil, men at man ikke kan komme uden om de stærke mekanismer, der hersker her, hvis man vil have succes.     

Skralder vi overskrifterne væk og vender blikket mod Søren Pape, så ser det anderledes opmuntrende ud for partiet. For med Pape i formandsstolen har de konservative fået en handlekraftig kommunikator. En mand, som står ved sine ord og handlinger, og, som han selv formulerer det, ’ikke stikker halen mellem benene’, fordi der pludselig kommer lidt blæst om hans fortid i Viborg.    

Papes indtog på den landspolitiske scene er blevet udlagt som et eksperiment og en gambling, og ser man tilbage på det seneste konservative formandsskifte i 2011, kan det da også vise sig at blive et problem for Søren Pape, at Lars Barfoed ikke nåede at få danskernes dom, men nu overlader valgresultatet til Pape alene.

Alt det ved vi først, når danskerne er blevet spurgt senest om et år. Men hvad vi allerede har fået svar på er, at K har fået en ny partiformand, som har en overraskende lethed ved at finde de naturlige svar på processpørgsmål, som ellers er de sværeste at håndtere.

På sit første pressemøde med Christiansborg-journalisterne bevægede Pape sig rundt om farlige temaer uden nogen pauser og øh’er, og som TV2’s politiske kommentator Anders Langballe sammenfattede:

”Pape er meget anderledes end de andre partiledere, men han taler som, og minder faktisk lidt om, den tidligere V-minister Søren Gade.”

Ikke noget dårligt navn at blive sammenlignet med i borgerlige kredse. 

Fortællingens mester  

Modsat sin forgænger Barfoed mødte Pape op med opsmøgede skjorteærmer og uden slips, og for at mane billedet af bankdirektør Varnæs i jorden indledte Pape med en meget jordnær og noget banal fortælling, som næppe kunne appellere mere bredt. Pape var opdraget konservativt. Hans far var landmand og havde et lille landbrug, som man ikke kan leve af i dag. Moderen var social- og sundhedsassistent og passede de gamle på det lokale plejehjem.

”Essensen af konservatisme,” forklarede Pape og tilføjede: ”man klarer sig selv og beder ikke om noget. Det er det, jeg kommer af.”

Lidt letkøbt måske, men omvendt er Papes barndomshistorie et effektivt greb til at give topskatdiskussionen en ny vinkel, som ikke altid starter med skattelettelser til de rige. Ifølge Pape er topskat nemlig værdipolitik. Man siger til danskerne, at de skal arbejde mere, og når de så gør det, så ”kommer vi og plukker dig fuldstændig bagefter”, med Papes egne ord. Skatten er misundelse, og det er ikke sådan et samfund, Pape med den helt jævne opvækst vil have.  

Parlamentarisk har skiftet til Pape givet anledning til en del skepsis i blå blok. Med et nærmest fastlåst leje på 4.-5. procentpoint, var det frygtet, at den ny partiformand ville gå direkte efter konflikten med Dansk Folkeparti, Liberal Alliance og Venstre for at få hurtig succes. Det er ikke sket og er ifølge en konservativ topkilde heller ikke meningen. Tværtimod. De Konservative skal om ikke være samlende, så i hvert fald være mere ydmyg og anerkende lillebrorpositionen i blå blok, selv om det kan være svært for selvforståelsen.

Da Pape blev spurgt om de historiske uenigheder mellem K og DF, svarede han resolut: ”Dansk Folkeparti er et professionelt parti. Jeg glæder mig til samarbejdet.”

Siden har han uddybet, at det var ham, der var noget galt med, hvis han ikke anerkendte et parti, som hver fjerde dansker stemmer på. Pape lægger vægt på sammenholdet frem for konflikten, hvilket gik igen, da han på sit pressemøde blev spurgt om Liberal Alliances sommerkampagne mod de konservative og Papes egen kommunalvalgkamp, hvor han betegnede Venstre som en traktor og de konservative som en Volvo.

Papes svar var: ”Det har været en varm sommer – også for Anders Samuelsen. Jeg glæder mig først og fremmest til at samarbejde om at få afskaffet topskatten.”

Hans kritik af Venstre faldt i forbindelse med en valgkamp, hvor alle kender vilkårene, lød Papes forklaring, som havde en afvæbnede effekt på journalisterne.

Med mindre end et år til næste valg skal Pape naturligvis adskille sig fra de øvrige blå partier, men ved at tale respektfuldt om partierne i blå blok, er vurderingen, bruger K ikke taletiden på at skabe splid, men på indhold. Akkurat som barndomshistorien skal skabe en ny fortælling om topskat som en værdikamp og ikke en kamp, K kæmper for de rigeste i samfundet.

Det kræver sin mand at begå sig på Christiansborg, hvilket Pape har lært på den hårde måde, men de første dage har vist, at Søren Pape har de kommunikative egenskaber til at genrejse noget af det tabte. 

Læs flere af Mikael Børstings indlæg her

Alle indlæg på MM Blog er alene udtryk for skribentens personlige holdning.
 

Forrige artikel Syv år med smartphones har ændret verden Næste artikel Ny formand for gammelt parti – mageløst og fattigt
Det kræver grundig forberedelse at finde venturekapital i Silicon Valley

Det kræver grundig forberedelse at finde venturekapital i Silicon Valley

DIGITAL OMSTILLING Silicon Valley er indbegrebet af venturekapital, men skal det lykkes for startups at skaffe investeringer og nyde godt af den støtte, som den rette investor kan tilbyde, kræver det grundig forberedelse. Det fortæller det danske innovationscenter i Silicon Valley.

Rejs hjem, hvor dine forældre kommer fra!

Rejs hjem, hvor dine forældre kommer fra!

Den danske asylpolitik bygger på, at flygtninge skal rejse hjem, når forholdene i hjemlandet tillader det. Opholdet er kun midlertidigt. Med hvad gør vi, når det midlertidige fylder en hel barndom, og syriske flygtningebørns hjemland er blevet Thy, Fyn eller Falster?

Mangel på chips bremser produktionen

Mangel på chips bremser produktionen

DIGITAL OMSTILLING Forsyningerne af computerchips kan ikke holde trit med efterspørgslen, og det er begyndt at gå ud over produktionen, især bilfabrikkerne er hårdt ramt. Problemet har synliggjort verdensøkonomiens store afhængighed af en enkelt komponent, som kun nogle få selskaber kan levere. 

Leder du med sproget, eller leder sproget dig?

Leder du med sproget, eller leder sproget dig?

LEDELSE Kommunikation er det måske vigtigste ledelsesredskab, men mange ledere bliver forført af deres begejstring for nye termer og ønsket om at fremstå på forkant med udviklingen. Man kan hurtigt miste autoritet på den konto, skriver Mads Thimmer.

Astrid Krag klar til radikalt forsøg med velfærd for ældre

Astrid Krag klar til radikalt forsøg med velfærd for ældre

POLITIK OG VELFÆRD Social- og ældreminister Astrid Krag lægger op til omfattende nytænkning af velfærden med forslag til lov om velfærdsaftaler, der på ældreområdet indebærer et opgør med ældres velerhvervede rettigheder. ”Nu starter vi med et blankt stykke papir,” siger hun til Mandag Morgen. 

Professor: Pendulet svinger mellem skøn og rettigheder

Professor: Pendulet svinger mellem skøn og rettigheder

POLITIK OG VELFÆRD Regeringen vil med nyt lovforslag slække på borgernes rettigheder for at give kommunerne mulighed for at udvikle velfærd til ældre lokalt. Tanken er langtfra ny. I mere end 100 år har socialpolitikken svinget mellem rettigheder og skøn, påpeger SDU-professor Jørn Henrik Petersen, der kalder det ”et uløseligt dilemma”.  

Socialpolitikken mellem skøn og rettighed

Socialpolitikken mellem skøn og rettighed

POLITIK OG VELFÆRD Frem og tilbage. I mere end 100 år er socialpolitikken i Danmark svinget mellem en skønsbaseret og en rettighedsbaseret tilgang. Regeringens frikommuneforsøg gør op med rettigheder og bevæger sig – igen – mod skønnet som det bærende princip.

National e-valuta kan igen give nationalbankerne magten over pengene

National e-valuta kan igen give nationalbankerne magten over pengene

ØKONOMI Den digitale omstilling af pengesystemet udfordrer centralbankerne på deres eksistensgrundlag. Kreditkort og mobiler erstatter kontanter, mens kryptovalutaer truer med at sætte statens pengestyring ud af kraft. Et digitalt modtræk er på vej fra centralbankerne, men det risikerer at ryste bankvæsenet i sin grundvold.

Tre slags valuta

Tre slags valuta

ØKONOMI Nationalbanken kan tage magten tilbage, hvis den udvikler en national e-valuta, som samtidig kan tag konkurrencen op med kryptovalutaer, der truer Nationalbankens valutamonopol.

Kinas nye digitale valuta er et geopolitisk powerplay

Kinas nye digitale valuta er et geopolitisk powerplay

ØKONOMI Uafhængighed er kodeordet bag Kinas nye nationale e-valuta. Xi Jinping og co. vil ikke længere finde sig i at blive finansielt forkrøblet af amerikanerne. En reaktion på denne digitale optrapning af den økonomiske stormagtskamp lader endnu vente på sig. 

Derfor vil priserne stige nu

Derfor vil priserne stige nu

ØKONOMI En kombination af økonomiske hjælpepakker og coronaforsinkelser i forsyningslinjerne får priser på råvarer til at ryge i vejret. Det kan betyde uforholdsmæssigt dyrere varer, fordi det er fristende for alle led i kæden at lægge ekstra stigninger ind, når der justeres på prisen.

Maria Schack Vindum anbefaler

Maria Schack Vindum anbefaler

KULTURANBEFALING Maria Schack Vindum anbefaler et galleri, der lader dig se København oppefra, og en podcast, der giver dig styr på både samfunds- og privatøkonomien.

Fremtidens arbejdsmarked har ikke kvinderne med

Fremtidens arbejdsmarked har ikke kvinderne med

DIGITAL OMSTILLING Det globale arbejdsmarked er midt i en stor omstilling, men kønsfordeling på det nye arbejdsmarked er ikke lige. Kvinder er underrepræsenteret i seks ud af otte af de mest efterspurgte og hurtigst voksende jobklynger.

Tilbage på arbejde igen – hvor svært kan det være?

Tilbage på arbejde igen – hvor svært kan det være?

Det er fristende at vælge de enkle løsninger, når man skal genåbne arbejdspladsen: Spare huslejen helt. Kommandere alle på arbejde. Eller bestemme top-down, at det er slut med faste pladser. Men det bliver de ledere, der tør omfavne opgavens kompleksitet, som vinder i det lange løb.

Han skal gøre banken bæredygtig

Han skal gøre banken bæredygtig

LEDELSE Som ny direktør for PenSam Bank skal Michael Christensen demonstrere, at han kan demonstrere, at han kan drive en bank med afsæt i tre bundlinjer: den miljømæssige, den sociale og den økonomiske.

Vækst-giganterne ligger i USA og Kina

Vækst-giganterne ligger i USA og Kina

DIGITAL OMSTILLING Langt de fleste unicorns fi­ndes i USA, hvor især Silicon Valley huser unge virksomheder, der lynhurtigt er blevet giganter. Men også Kina er godt med.

Vestager: Vi skal skabe vores egne techgiganter i Europa

Vestager: Vi skal skabe vores egne techgiganter i Europa

DIGITAL OMSTILLING Europa halter håbløst efter USA og Kina, når det handler om at fostre de store teknologivirksomheder. Det skal der lavet om på, hvis vi vil være med til at sætte de globale IT-standarder for fremtidens samfund, mener Margrethe Vestager. Målet er dobbelt så mange europæiske unicorns inden 2030.

Værdikæderne brydes ned og samles på nye måder

Værdikæderne brydes ned og samles på nye måder

DIGITAL OMSTILLING En af de tendenser, som Covid-19 har accelereret, er den måde, forretningsmodellen og hele organiseringen af værdikæden i mange brancher brydes op – og nu sammensættes på nye måder.
Den engelske teknologi-analytiker Benedict Evans kalder det ”The Great Unbundling”.

ICDK i Israel: Nogle gange kommer den stegte due flyvende

ICDK i Israel: Nogle gange kommer den stegte due flyvende

DIGITAL OMSTILLING 95 procent af alle startups mislykkes, fordi der ikke er et marked for deres idé. Iværksættere kan blive fanget i en dødbringende forelskelse i deres egen tech og glemme det grundlæggende: kunderne. Israelske iværksættere kigger ud mod det globale marked og slår til, når interessen er der, skriver det danske innovationscenter i Tel Aviv.

Lad ikke optimisme spænde ben for god forandringsledelse

Lad ikke optimisme spænde ben for god forandringsledelse

LEDELSE Vi har en tendens til at være for optimistiske og ikke tænke de dårlige scenarier igennem. I ledelsesmæssig sammenhæng resulterer det ofte i forandringsprojekter, der går over tid og over budget, og som ikke lever op til succeskriterierne, skriver Christian Nyvang Qvick.

Sophie Hæstorp Andersen anbefaler

Sophie Hæstorp Andersen anbefaler

KULTURANBEFALING Sophie Hæstorp Andersen har fundet kunst i de lokale kvarterer i Københavns Nordvest, og så anbefaler hun en tegneserie for voksne til inspiration for alle unge kvinder.

883 borgerforslag har gødet jorden for ny politik

883 borgerforslag har gødet jorden for ny politik

POLITIK OG VELFÆRD Borgernes magt til at fremsætte forslag for Folketinget er i gang med at forandre det danske demokrati. Alene i årets første tre måneder har grupper af borgere stillet 160 nye forslag. Borgernes egne forslag sætter ofte en dagsorden, der påvirker senere lovgivning og løser problemer, som politikerne ikke havde øje for. Det viser Mandag Morgens gennemgang af de i alt 883 borgerforslag, der er stillet siden 2018.

Borgerforslag på samlebånd

Borgerforslag på samlebånd

POLITIK OG VELFÆRD Foreløbig har 24 af de 883 borgerforslag samlet de nødvendige 50.000 støtter for at blive behandlet i Folketinget. Kun to er vedtaget. Men mange forslag finder alligevel vej til lovmøllen i en eller anden form.

Interesseorganisationer bruger borgerforslag til at nå ind på Christiansborg

Interesseorganisationer bruger borgerforslag til at nå ind på Christiansborg

POLITIK OG VELFÆRD 8 ud af 24 borgerforslag med støtter nok til at blive taget op i Folketinget har store organisationer i ryggen. Det kan give en fordel, når det kommer til den politiske behandling på Christiansborg. Men er det rimeligt? Hovedstilleren bag ”Dansk klimalov nu” ser det som en skævvridning, der er svær at komme uden om.

Mor fik ændret reglerne for sorgorlov efter sin søns død

Mor fik ændret reglerne for sorgorlov efter sin søns død

POLITIK OG VELFÆRD Pernille Møller Jensen er hovedpersonen bag et af de borgerforslag, som er ført ud i livet. Hun oplevede på egen krop, hvordan systemet efter hendes barns død ikke tog højde for hendes tragedie. Her er historien om, hvordan en mor til en afdød 15-årig dreng tog affære og fik forbedret vilkårene for forældre, som mister deres børn alt for tidligt.

Venstre:   Borgerforslag underminerer tilliden til folkevalgte

Venstre: Borgerforslag underminerer tilliden til folkevalgte

POLITIK OG VELFÆRD Venstres Karen Ellemann, medlem af Folketingets Præsidium, lader sig ikke overbevise af den livlige aktivitet på hjemmesiden med borgerforslag. Forslagene er ikke en succes, men en forfejlet kritik af Folketinget og det repræsentative demokrati, mener hun. 

Formanden for Folketinget: Borgerforslag supplerer demokratiet

Formanden for Folketinget: Borgerforslag supplerer demokratiet

POLITIK OG VELFÆRD Folketingets formand, Henrik Dam Kristensen (S), stemte nej til at indføre borgerforslag. Han frygtede, at professionelle organisationer og ikke borgere ville drive forslagene frem. Sådan er det ikke gået. Nu opfatter han borgerforslagene som et supplement til demokratiet. 

Teknologiske tigerspring øger den globale ulighed

Teknologiske tigerspring øger den globale ulighed

DIGITAL OMSTILLING Udviklingen inden for ‘Industri 4.0’-teknologier som kunstig intelligens, big data, 3D-print, robotteknologi, Internet of Things, blockchain og bioteknologi går stærkt. Men der er behov for, at den hastige udvikling suppleres med et øget fokus på ulighed, fastslår ny FN-rapport.

Aarhus lægger grundstenen til fremtidens velfærd

Aarhus lægger grundstenen til fremtidens velfærd

POLITIK OG VELFÆRD Der bliver skrevet politisk historie i Aarhus på onsdag. Byrådet skal nytænke velfærden. Der skal mere fokus på værdi for den enkelte borger og samfundet og mindre på standardydelser og kontrol. Et opgør med 40 års velfærdsudvikling. Enig Magistrat står sammen om fælles anbefaling til byrådet om at sætte en ny kurs, der får konsekvenser for alle kommunens 350.000 borgere. 

Han skal få styr på skandaleramt akademi

Han skal få styr på skandaleramt akademi

LEDELSE De seneste år har budt på lovlig meget drama på Det Kongelige Danske Kunstakademi; senest med en historisk buste, der blev smidt i havnen. Udfordringerne er til at få øje på for akademiets nye rektor, Lars Bent Petersen.

Blockchain kan redde verden – eller smadre klimaet

Blockchain kan redde verden – eller smadre klimaet

DIGITAL OMSTILLING Blockchain-teknologien kan være et nyttigt redskab til at fremme en cirkulær økonomi, og til at undgå at store digitale platforme får magten over vores personlige data. Men indtil videre har teknologien mest været brugt til bitcoins, og dét har vist sig at være en miljømæssig katastrofe.

Pas på med at overdrive helterollen

Pas på med at overdrive helterollen

LEDELSE  Vi roser med rette hands on-ledere, der engagerer sig i konkret problemløsning under kriser. Men det kan have store omkostninger, hvis chefen konsekvent fjerner andres ejerskab med sin ”heroiske” ledelse, skriver Klaus Majgaard.

Corona har boostet alternative nyhedsmedier

Corona har boostet alternative nyhedsmedier

POLITIK OG VELFÆRD Flere små alternative medier har satset kraftigt på at dække coronamodstanden. Men det sikrer dem ikke nødvendigvis en plads i det alternative medielandskab i Danmark, der ifølge forskeren Eva Mayerhöffer er langt svagere end i Tyskland og Sverige.