Planetens benhårde klimakrav til byggebranchen - og alle os andre

Bygninger er en af vores største klimaudledere. Et nyt værktøj viser vejen mod reelle reduktioner. Planetens grænser og Paris-aftalen kræver, at vi reducerer vores udledning af CO2 med 96 procent – allersenest i 2036.

Størrelsen på danske parcelhuse er vokset med 75 procent siden 1950, og det gennemsnitlige parcelhus bygget i år 2021 var på 210 kvadratmeter. Det klimamæssige aftryk fra materialer og ekstra plads, der skal opvarmes er en af byggebranchens store udfordringer.
Størrelsen på danske parcelhuse er vokset med 75 procent siden 1950, og det gennemsnitlige parcelhus bygget i år 2021 var på 210 kvadratmeter. Det klimamæssige aftryk fra materialer og ekstra plads, der skal opvarmes er en af byggebranchens store udfordringer.Foto: Signe Goldmann/Ritzau Scanpix
Simon Friis Date

Bygninger står for 40 procent af Danmarks CO2-udledning.

Et gennemsnitligt dansk parcelhus udleder 9,6 kilo CO2 per kvadratmeter om året. Hver dansker råder i gennemsnit over 50 boligkvadratmeter. Dertil kommer kontorerne, skolerne, idrætshallerne og alt det andet, som vi får svært ved at undvære, også i en grønnere fremtid.

I den forstand er det uholdbart, at byggeboomet bare buldrer derudaf, uden at kursen i byggebranchen for alvor bliver lagt om. Aldrig er der blevet bygget så meget, som der blev mellem 2018 og 2021.

Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu