Politisk flertal for mere regulering af spilmarkedet

Politikere fra begge sider af Folketinget mener, at der skal gøres noget ved det stigende antal af særligt unge ludomaner. Flere partier ønsker regulering af bettingselskabernes markedsføring og bonusordninger.

“Hvis du opretter en bruger i dag, får du 1.000 kr. i velkomstbonus, som du frit kan spille for under VM i fodbold.”

Sådan lyder en af opfordringerne fra en af de mange bookmakere, der flere gange dagligt reklamerer for gode odds og bonusser før, under og efter tv-transmissionerne af fodboldkampe fra VM i Rusland.

Det er dog sjældent så lige til, som reklamerne postulerer. Langt de fleste bookmakere har krav om, at bonusbeløb skal gennemspilles helt op til 12 gange, mens andre kræver, at spilleren selv indskyder et beløb svarende til samme beløb som bonussen, før den kan bruges eller udbetales.

Nu forlanger et flertal uden om regeringen, at spilmarkedet skal reguleres mere. Det er særligt bonusordningerne og den aggressive markedsføring, der skal kigges efter i sømmene.

 “Vi foreslår et loft på 1.000 kr. for bonusordninger og langt mere gennemsigtighed i kravene om, hvordan en bonus skal gennemspilles,” siger Jesper Petersen, skatteordfører fra Socialdemokratiet.

Socialdemokratiet er også klar til at se nærmere på området for annoncering og markedsføring i spilindustrien, som han mener har taget overhånd de seneste år, og som nærmest er eksploderet i forbindelse med VM i fodbold.

“Den stigning, der er blandt spilafhængige, er meget bekymrende. Derfor mener vi, at der er behov for konkrete tiltag på spilmarkedet, også i forhold til hvordan bookmakerne markedsfører sig. Vi er også klar til at se nærmere på den australske model, hvor man forbyder bettingannoncer i perioden op til store sportsbegivenheder,” siger Jesper Petersen. 

Flertal for reguleringer

De seneste tal om danskernes spilafhængighed er fra 2016, og her vurderede Det Nationale Forskningscenter for Velfærd, at 125.000 personer i varierende grad havde problemer med pengespil. Heraf var mere end 10.000 decideret afhængige af pengespil. 

Det er planen, at Folketingets skatteordførere mødes efter sommerferien for at diskutere, hvordan man kan regulere bonusordninger og reklamekampagner, så de mange danskere, der har svært ved at styre deres indre gambler, ikke udsættes for samme grad af eksponering fra reklamer som i dag. Hos Dansk Folkeparti er man klar til at bakke socialdemokraterne op i ønsket om mere regulering.

“Vi er enige i, at spilmarkedet er blevet for frit på det seneste. Derfor vil vi sammen med de andre partier i forligskredsen se på, hvordan vi kan indrette markedet, så vi ikke får så mange ud i afhængighed,” siger skatteordfører Dennis Frydkjær.

Danske Spil bakker op

En af de mest markante aktører på det danske spilmarked er Danske Spil. Her har man i år lanceret den nye satsning YouBet, der henvender sig til spillere i aldersgruppen 25-35 år. Ifølge Danske Spil har man længe forsøgt at råbe politikerne op, fordi man mener, at mange af konkurrenterne reklamerer for bonustilbud, som langt fra er så gennemsigtige, som de giver sig ud for at være.

“Vi har sat en øvre grænse på 1.000 kr. for bonusordninger, og det har vi gjort for at gå forrest. Vi er bl.a. ejet af den danske stat, og vi hverken vil eller kan gå så langt, som konkurrenterne gør, når de hele tiden forsøger at flytte grænserne for, hvor langt man kan gå med bonusordninger,” siger Niels Erik Folmann, adm. direktør i Danske Licens Spil.

Det nuværende forlig på området for spil og kasino blev indgået af alle partier med undtagelse af Enhedslisten i forbindelse med liberaliseringen af spilmarkedet i 2012. Derfor afhænger eventuelle ændringer i loven af, at partierne i forligskredsen kan nå til enighed om en ny aftaletekst. Socialdemokratiet er dog klar til at bryde med det forlig, hvis ikke regeringen er villig til at indføre de nødvendige stramninger på området. 

“Hvis ikke vi synes, at vi kan komme langt nok i forligskredsen, så er vi klar til at bryde med forliget efter næste valg, hvis vi vinder regeringsmagten tilbage” siger Jesper Petersen.

LÆS OGSÅ: Vinderen af VM i fodbold er bookmakerne


Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu




Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu