Politisk opbakning til servicetjek af pensionsregler

Finanstilsynet og Forbrugerrådet efterlyser, at de nuværende pensionsregler opdateres, så de passer til den nuværende situation, hvor flere pensionskunder har ordninger uden garantirenter.
Marianne Kristensen Schacht

Eksperter, Finanstilsynet og Forbrugerrådet efterlyser, at de nuværende pensionsregler opdateres, så de passer til den nuværende situation, hvor flere pensionskunder har ordninger uden garantirenter. Når kunderne flyttes over på markedsrenteordninger, flytter risikoen fra pensionsselskabet til kunden. Det kan udgøre en potentiel systemisk risiko.

Umiddelbart er en revidering af reglerne ikke på det politiske tegnebræt for efteråret, lyder det fra Venstres finansordfører, Jacob Jensen. Men han vil ikke afvise, at det kan komme på tale, når nu eksperter påpeger, at reglerne er utilstrækkelige.

”Først og fremmest bør man oplyse kunderne, så de er med på, hvilke produkter de har. Men når eksperter mener, at der er behov for en revidering, vil vi ikke bare lukke øjnene og afvise det,” lyder det fra Jacob Jensen.

Dansk Folkepartis finansordfører, Rene Christensen, deler opfattelsen af, at ansvaret først og fremmest er hos den kunde, der har accepteret en ordning, hvor han eller hun selv bærer en større del af risikoen. Men også Rene Christensen er åben over for at se på, om loven halter efter virkeligheden. Hos Socialdemokraterne vil finansordfører Benny Engelbrecht gerne give den nuværende lov et eftersyn, men det bør ske som en del af et større servicetjek af hele pensionsområdet.

”På den ene side giver det god mening, at pensionskasserne investerer i alternativer. På den anden side er der bekymringen om, hvem der bærer risikoen. Der er flere giftige og komplekse områder, og vi skal hele vejen rundt, før det giver mening. Men det er vigtigt at tage fat på arbejdet, som vi lige nu skubber foran os, og som bare bliver større,” mener Benny Engelbrecht.

Den politiske velvilje til at tage emnet op glæder Forbrugerrådet.

”Der er behov for at se på, hvilke risici der overføres til private personer. Når selskaberne investerer på baggrund af en ordning med garantirente, så investerer de mere forsigtigt. Det giver lavere afkast. Ved at flytte risikoen ud af selskabet får forbrugeren mulighed for et større afkast, men jeg er bekymret for, at man flytter risikoen over på enkeltpersoner, der ikke selv kan afdække risikoen,” siger Morten Bruun Pedersen, seniorøkonom i Forbrugerrådet.

Han peger på, at alternative investeringer kan vise sig som en god forretning for kunderne. Men der er også risiko for fejlinvesteringer, for lige nu leder alle pensionsselskaber efter projekter, der kan sikre fremtidens afkast.

”Alle står på nakken af hinanden for at komme til at finansiere nye projekter. Lemmingeffekter er sjældent af det gode,” siger Morten Bruun Pedersen.

LÆS OGSÅ: Guld eller gambling for pensionsmilliarder


Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu




Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu