Politiske teknologer er de nye spinkonger

Vestlige eksperter i politisk kommunikation er stadig mere optagede af de såkaldte politiske teknologer. Termen er oprindelig en russisk betegnelse for de magtfulde politiske kommunikationsbagmænd, som skaber bemærkelsesværdige valgresultater gennem en virtuos brug af sociale medier, traditionelle massemedier og big data-baseret politisk kommunikation, der ikke bekymrer sig om noget så trivielt som sandheden.

Når de politiske teknologer er interessante i en vestlig politisk kontekst, skyldes det, at Europa i 2014 og 2015 har oplevet historisk fremgang for nye politiske bevægelser og ’politiske startups’, som over hele det politiske spektrum har været i stand til at gøre massive indhug i de magtbastioner, der siden Anden Verdenskrig har været domineret af konsensussøgende centrumhøjre- og centrumvenstre-partier. Og denne tendens vil efter alt at dømme blive yderligere forstærket, når vælgerne i Vestens tre store gamle demokratier – England, Frankrig og USA – i løbet af de næste 18 måneder skal stemme om fortsat medlemskab af EU, og om hvem der skal indtage de magtfulde præsidentposter i USA og Frankrig.

Donald Trump og Marine Le Pen, præsidentkandidater i henholdsvis USA og Frankrig, og de britiske EU-modstandere har alle for længst demonstreret, at de mestrer de nye politiske teknologier til perfektion. Derfor er der i London, Washington og Paris voksende bekymring, i forhold til om de hidtidige magthavere kan besejre de tre bevægelser, der hver for sig har potentiale til at skabe uoverskuelige forandringer i den verdensorden, vi kender i dag.

Den russiskfødte britiske forfatter og analytiker Peter Pomerantsev introducerer i bogen ”Nothing Is True and Everything Is Possible: Adventures in Modern Russia” de politiske teknologer for den vestlige offentlighed. Ifølge Pomerantsev er det aktører, der er i stand til at bruge stort set alle former for politisk kommunikation og – ikke mindst – politisk aktivisme, som for eksempel skabelse af folkelige bevægelser og sågar politiske partier, i bestræbelserne på at nå deres mål. Den mest magtfulde politiske teknolog i verden er Vladislav Surkov, der er Vladimir Putins chefstrateg, og som betragtes som den næstvigtigste mand i Kreml efter Putin selv.

Anti-elitær kapitalist-socialist

Peter Pomerantsev, der arbejder for tænketanken Legatum Institute i London, mener, at der er en række lighedspunkter mellem Vladimir Putin og Donald Trump.

”Ligesom med Putin kan man ikke sætte Trump i bås rent politisk. Han er hverken klassisk venstreorienteret eller højreorienteret. Han er en anti-elitær kapitalist-socialist,” har Pomerantsev sagt til webmediet Mashable.

I USA har Donald Trump overrasket alle eksperter ved fortsat at være med i opløbet om at blive den republikanske præsidentkandidat. Avisen New York Times har forklaret Trumps overraskende succes med hans evne til først og fremmest at bruge det sociale medie Twitter, hvor han med avisens ord optræder som ”slagfærdig, ondskabsfuld og magtfuld”. I artiklen forklarer Mike Berland, der er tidligere ledende kampagnemedarbejder for den demokratiske præsidentkandidat Hillary Clinton, at Trumps brug af Twitter slår alt, hvad man tidligere har set i amerikansk politik.

”Det er ikke kun sådan, at han samler publikum en gang imellem. Trump samler døgnet rundt. Han fylder ’Twitter- stadionet’ hver eneste dag,” siger Berland.

Frygt, håb og tillid afgør briternes EU-fremtid

I Storbritannien kender man endnu ikke datoen for folkeafstemningen om fortsat medlemskab af EU – der gættes på enten juni eller oktober i år. Men uanset datoen er det givet, at afstemningen meget vel kan blive en demonstration af, hvilke muligheder de nye politiske teknologier som sociale medier og platforme giver nye oppositionelle kræfter. Financial Times’ økonomiske chefkommentator Martin Wolf henviser til, at afstemningens reelle indhold er alt for komplekst til, at vælgerne reelt forstår, hvad de skal stemme om, og at afstemningen derfor vil blive afgjort af faktorerne frygt, håb og tillid, som han skrev i en blog forleden.

I Frankrig har det højrenationale parti Front National under ledelse af Marine Le Pen ved EU-valget i 2014 og regionalvalget i 2015 opnået bemærkelsesværdige resultater, der ikke mindst tilskrives den politiske chefstrateg – eller politiske teknolog, om man vil – Florian Philippot, der igen og igen forsikrer, at Front National hverken er højre- eller venstreorienteret. Det topstyrede parti er til gengæld på folkets side imod eliten, forsikrer Marine Le Pen.

Intet er sandt, og alt er muligt, når først de politiske teknologer tager over.

Forrige artikel ”Åbenhed og pragmatiske reformer er vejen til vækst” ”Åbenhed og pragmatiske reformer er vejen til vækst” Næste artikel Udenlandske eksperter: Immigranter kan booste innovationskraften Udenlandske eksperter: Immigranter kan booste innovationskraften
Regeringen taler med to tunger om europæisk forsvar

Regeringen taler med to tunger om europæisk forsvar

Forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen afviser kategorisk, at Danmark støtter fransk-tyske planer om en EU-hær. Men regeringen roser i sin nye udenrigs- og sikkerhedspolitiske strategi øget militært samarbejde i EU og vil have forsvarsforbeholdet afskaffet.

Pisk til 15-årig gjorde Europas menneskeret dynamisk

Pisk til 15-årig gjorde Europas menneskeret dynamisk

ANALYSE: Den omdiskuterede såkaldte ’dynamiske fortolkning’ af menneskeretten har fundet sted så længe, at de fleste har glemt, hvordan den opstod. Mandag Morgens Europaredaktør tager dig fire årtier tilbage til en sag om en 15-årig skoledreng, der blev dømt til korporlig afstraffelse i Storbritannien.

Medicinrådet blåstempler ny medicin for millioner

Medicinrådet blåstempler ny medicin for millioner

Efter det første års arbejde har Medicinrådet anbefalet 25 af 35 undersøgte lægemidler som standardbehandling på sygehusene. De 15 af anbefalingerne skaber dog ingen eller kun lille merværdi for patienterne. For "gavmildt" lyder kritikken fra sundhedsøkonom, der efterlyser nyt grundlag for Medicinrådets vurderinger.

Socialministeriets regnemodeller er ikke retvisende

Socialministeriets regnemodeller er ikke retvisende

KOMMENTAR: Hvis investeringer i sociale indsatser skal give allerstørst gevinst, så er det de yngste børn og tidlig indsats i familierne, der skal satses på. Derfor er det også bekymrende, at netop de investeringer nedtones i Socialstyrelsens nye regnemodel, som kan blive afgørende for, hvor det offentlige fremover lægger pengene.

Kinas rivende udvikling kræver nye svar fra Danmark

Kinas rivende udvikling kræver nye svar fra Danmark

Danmark er nødt til at reagere offensivt på, at Kina lige nu tager stormskridt på den teknologiske front, siger topforskere, der er tilknyttet Akademiet for Tekniske Videnskaber. Vi kan begynde med et opgør med den kollektive blinde vinkel mod Kina, lyder et bud.

Analyse af gener åbner for personlige diagnoser

Analyse af gener åbner for personlige diagnoser

Stærkt specialiserede virksomheder tilbyder nu så omfattende analyser af det enkelte menneskes genom, at de kan sætter navn på de gener, der forårsager bestemte sygdomme. Prisen for analyser af genomet og diagnose svinger mellem 20.000 og 30.000 kr. per patient.

Tysk virksomhed: Skræddersyet medicin er fremtiden

Tysk virksomhed: Skræddersyet medicin er fremtiden

I dag kan ordet cancer være et forvarsel om en tidlig død. Om 20 år vil kun de færreste dø af kræft. Sådan lyder visionen fra en af verdens største farmaceutiske virksomheder, Roche. Gensekventering og big data er nøglen.

Ny analyse: Iværksættere giver erhvervsikonerne baghjul

Ny analyse: Iværksættere giver erhvervsikonerne baghjul

Virksomheder, der er under 20 år gamle, tegner sig for 50 pct. af værdiskabelsen i Danmark, viser ny analyse fra DI, som selv kalder undersøgelsen en mytedræber. Nye virksomheder har mere fleksibilitet og er bedre til at innovere, siger forsker.

Stram så op på etikken

Stram så op på etikken

KOMMENTAR: Danske virksomheder er ikke så hvidskurede, som vi gik og troede. Når nogen præsterer en kynisk forretningsmoral, bryder de tilliden og samfundskontrakten her til lands.

Vi skal have en bedre diskussion om velfærden

Vi skal have en bedre diskussion om velfærden

KOMMENTAR: Vi flytter os ikke fra status quo, hvis vi fortsætter debatten om velfærd med entydigt at fokusere på de penge, vi bruger på “velfærd”, fremfor hvad vi får ud af det.

Er det snart slut med de absurde gyldne håndtryk?

Er det snart slut med de absurde gyldne håndtryk?

ANALYSE: Topchef efter topchef forlader virksomheder med gyldne håndtryk, selv om de er ansvarlige for skandaløs ageren. Google er slået ind på en ny kurs, og det kan der være gode økonomiske grunde til. I Danmark er spørgsmålet, hvordan Danske Bank vil vise, at de har forstået alvoren.

Andelstanken er en spændetrøje for landbrugets grønne omstilling

Andelstanken er en spændetrøje for landbrugets grønne omstilling

ANALYSE: Mens globale frontløbere i fødevareindustrien investerer i udvikling af kunstigt kød og plantebaserede alternativer til produkter fra dyr, tøver Danish Crown og Arla. Det er kun naturligt, når nu ejerne lever af at opdrætte dyr til fødevareproduktion. Men det kan blive et problem.

Sådan knuste 'Tropernes Trump' sandheden i det brasilianske valg

Sådan knuste 'Tropernes Trump' sandheden i det brasilianske valg

KOMMENTAR: Den nyvalgte brasilianske præsident Jair Bolsonaros valgkamp formåede at fabrikere sin egen virkelighed gennem velkoordineret brug af sociale medier til at misinformere offentligheden for at vinde valget - et valg, der blev et eksempel på, hvordan politiske sejre opnås gennem viralitet.

Dansk startup: Lad medarbejderne stille diagnosen i din virksomhed

Dansk startup: Lad medarbejderne stille diagnosen i din virksomhed

Det lyder næsten for letkøbt. Lad medarbejderne stille spørgsmål til hinanden og øg sandsynligheden for din strategi bliver gennemført. Men bag det, der umiddelbart virker banalt, ligger en dyb viden om spørgsmålets natur, som ny virksomhed efter millionindsprøjtning satser på at udbrede.

Til svinekongres med fremmedgjorte landmænd på rente-coke

Til svinekongres med fremmedgjorte landmænd på rente-coke

REPORTAGE: Bæredygtighed skal løfte danske svineproducenter ud af mudderet. Men en dyb afhængighed af lave flexrenter og en voksende fremmedgørelse truer det stolte danske erhverv. ”Landbrugskulturen er død,” mener en svineproducent. Mandag Morgen har været på svinekongres i Herning.

Dansk landbrug melder pas på kødrevolutionen

Dansk landbrug melder pas på kødrevolutionen

Danmarks animalske fødevareindustri er produktiv, men den er ikke bæredygtig i klimamæssig forstand. Og spørgsmålet er, hvor længe den er det i økonomisk forstand. En gigant som Danish Crown risikerer at misse kapløbet om fremtidens fødevarer.

Laboratorie-bøffer har kurs mod verdens kølediske

Laboratorie-bøffer har kurs mod verdens kølediske

Hollænderen Mark Post præsenterede i 2013 verdens første laboratoriefremstillede hakkebøf. Nu har store tyske og schweiziske koncerner investeret godt 55 mio. kr. i selskabet Mosa Meat, der i 2021 sender de første reagensglasbøffer i handlen.

Hvad skal landbruget nu leve af?

Hvad skal landbruget nu leve af?

Klimaforandringerne truer en række erhverv på deres eksistens, bl.a. hele kødindustrien. Det kan tvinge dansk landbrug til at nytænke, hvad det skal leve af i fremtiden. Danish Crown har taget udfordringen op og kan blive rollemodel.

Kommunerne råder over 3.500 sengepladser til syge

Kommunerne råder over 3.500 sengepladser til syge

Syge danskere ender stadig oftere i en kommunal sygeseng. Faktisk råder landets borgmestre nu over flere sengepladser, end der står på samtlige sygehuse i en typisk dansk region. For en del af patienterne betyder det brugerbetaling og dårligere kontrol med kvaliteten af behandlingen. 

Topmødet for dem der tror på eksponentielle teknologier

Topmødet for dem der tror på eksponentielle teknologier

REPORTAGE: Ved Singularity University Summit i Stockholm i sidste uge blev deltagerne bombarderet med præsentationer om de nyeste teknologier, og hvordan de radikalt vil forandre tilværelsen på kloden – og i rummet – lige om lidt. Men der var også plads til indlæg og diskussion om de sociale og politiske konsekvenser.

Briterne vil indføre en skat på digitale giganters omsætning

Briterne vil indføre en skat på digitale giganters omsætning

Briterne vil nu indføre en indføre en skat, som direkte er møntet på de globale digitale giganter. Danmark var sidste efterår med til at bremse et lignende forslag fra EU-kommissionen, men selvom EU-forslaget har flere mangler, er det dog bedre end ikke at gøre noget, mener både SF’s Lisbeth Bech Poulsen og Mellemfolkeligt Samvirke.

”Verdens lykkeligste organisation! Har I tabt sutten?”

”Verdens lykkeligste organisation! Har I tabt sutten?”

KOMMENTAR: Hvis du vil udvikle din organisation, er du nødt til at hjælpe medarbejderne med at styrke deres selvbevidsthed og velvære. Det er på én gang den vanskeligste, mest komplekse og mest givende ledelsesudfordring, du vil møde.

Gode råd til nye iværksættere fra en gammel hund

Gode råd til nye iværksættere fra en gammel hund

LARS THINGGAARD: I løbet af efteråret har jeg oplevet en imponerende dristighed og frygtløshed blandt iværksættere i danske universitetsmiljøer. Men jeg tror også, de kan lære et par ting af en gammel hund. Her er mine råd til tidens fremadstormende kuld af millennial-iværksættere.

Apple er oplagt køber af Tesla

Apple er oplagt køber af Tesla

KOMMENTAR: Efter en tur i rutschebanen kan det ende med, at Tesla bliver en del af noget større. For måske venter Apple i kulissen. Et opkøb vil være en god løsning på mange af Apples udfordringer med udviklingen af en elektrisk bil.

Klog brug af data gør Amazon stærk

Klog brug af data gør Amazon stærk

KOMMENTAR: Amazon har gennem en nærmest manisk fokus på at gøre livet nemmere for kunden, udviklet sig fra at være verdens største boghandler til verdens største detailhandelsplatform.

Velfærdsfesten er forbi

Velfærdsfesten er forbi

Politikere fra både røde og blå partier kæmper om at love mere og bedre velfærd. Men væksten i velfærdsudgifterne målt pr. indbygger har ligget på et stort rundt 0 siden 2010. Intet tyder på, at det bliver meget anderledes de kommende år.

Løkke mangler 16 milliarder til velfærd

Løkke mangler 16 milliarder til velfærd

Et stigende antal børn og ældre de kommende år parret med borgernes forventninger til velfærd vil udløse en kæmpe milliardregning og sluge hele Løkkes økonomiske råderum. KL’s formand efterlyser debat om, hvordan Danmark skal indrette sit velfærdssamfund fremover.