Positiv presse til Vestager i magtfuldt embede

Claus Kragh

EU’s konkurrencekommissær er respekteret og frygtet i det internationale erhvervsliv, uanset hvem der sidder på posten, fordi embedet har vidtrækkende beføjelser, der tangerer både politi- og domstolsvirksomhed. Det gælder både i forhold til regulær efterforskning samt sanktionering af overtrædelser af EU’s konkurrencelove. Margrethe Vestagers embedsmænd i konkurrencedirektoratet, kaldet DG Competition, har således bemyndigelse til at gennemføre både ransagninger og beslaglæggelser i virksomheder, der mistænkes for ulovligheder.

Selvom konkurrencekommissæren pr. definition er omgærdet af respekt i erhvervslivet, har Margrethe Vestager også formået at påkalde sig stor respekt i de globale erhvervsmedier, der følger hendes arbejde tæt. Vestager har i løbet af foråret håndteret en strøm af sager mod virksomheder som Google, Gazprom, General Electric, Amazon og mange andre. Den danske kommissær får generelt rosende omtale for sit arbejde. F.eks. skrev det globalt ansete britiske ugemagasin The Economist i begyndelsen af maj i år:

”Hvis det er onsdag, er det Vestager-dag. Sådan har det været i Bruxelles i den forløbne måned, hvor Margrethe Vestager, den europæiske konkurrencekommissær, har lavet ambitiøse træk over for formidable modstandere tre uger i træk. 15. april var det Google, om hvem fru Vestager mener, at de på unfair vis favoriserer deres egne shoppingservicer på bekostning af konkurrenternes. En uge senere faldt hendes blik på Gazprom, Ruslands hovedsaglig statsejede gasgigant, som hun beskylder for unfair prisfastsættelser og markedsmanipulation. Og den 29. april annoncerede Vestager en undersøgelse af støtte fra en række europæiske regeringer (herunder Danmarks, red.) til elforsyningsselskaber – støtte, som kommissæren mistænker for at udgøre ulovlig statstøtte,” skriver The Economist og tilføjer:

”Midt i konstante påmindelser om EU’s svagheder – fra flygtninge i Middelhavet til den endeløse græske saga – er fru Vestagers styrkedemonstrationer en påmindelse om, at Bruxelles har bid.”

På samme måde skriver førende amerikanske, franske og tyske medier generelt positivt om den danske kommissærs indsats. Franske Le Monde mener således, at Vestager på trods af de mange tunge konkurrencesager har formået at sætte sig igennem som en af den nye Juncker-Kommissions sværvægtere. Avisen understreger ligeledes, at det har været velset i Bruxelles, at Vestager tog sig tid til at møde en stribe af de virksomheder, der har klaget over Google, inden hun tog det første møde med Googles bestyrelsesformand, Eric Schmidt.

Britiske Financial Times, der er det førende medie i Bruxelles, kalder Vestagers beslutning om at åbne en sag mod Google for en epokegørende beslutning, ligesom avisen konstaterer, at hun med beslutningen i juni om at åbne en sag mod amerikanske Amazon for mistanker om misbrug af selskabets dominerende stilling inden for nethandel har åbnet en offensiv, der har central betydning for skabelsen af et digitalt indre marked i Europa. 

Omtalte personer

Manu Sareen

Forfatter, fhv. minister & MF (R)
socialpædagog (1997), konfliktmægler (2003)


Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu

Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu